LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|03
2021
08:34

Αντωνακόπουλος για απόφαση Συγκλήτου: «Σε λάθος χρόνο (πανδημία) με λάθος τρόπο (αντικανονικότητα)»

Ο Δήμαρχος Πύργου κατέρριψε και ενώπιον της Συγκλήτου όλα τα επιχειρήματα για απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Πύργου κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται για την απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη νέα στρατηγική και σχεδιασμό του.

Με ιδιαίτερα έντονη γλώσσα αναφέρθηκε (μετέχοντας με τηλεδιάσκεψη στη διαδικασία αυτή), αφενός στο χρόνο που πραγματοποιείται μια τόσο σημαντική συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα και αφετέρου στον τρόπο που δεν είναι σύννομος! Γι’ αυτό άλλωστε και γνωστοποίησε ευθέως πως θα γίνουν προσφυγές και κάθε σχετική διαδικασία απέναντι στην αντικανονικότητα αυτή!

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε:  «Θεωρώ ότι μια τέτοια σημαντική ιστορικής σημασίας απόφαση, δεν λαμβάνεται στον κατάλληλο χρόνο. Και εννοώ την συγκυρία που καταλαμβάνει τη χώρα στο πλαίσιο μιας πανδημίας με τον κόσμο «φυλακισμένο». Με το φόβο και την ανασφάλεια διάχυτη στην ελληνική κοινωνία, όταν αποκόπτουμε Ακαδημαϊκές μονάδες επιτείνουμε το φόβο για το μέλλον, δημιουργούμε έναν πανικό και το αίσθημα ανισότητας των πολιτών σ’ αυτή τη χώρα! Οπότε πρώτα από όλα είναι λάθος ο χρόνος συζήτησης και πρέπει να σταματήσει.

Επιπλέον, τα στοιχεία που αντλείτε από τις κινήσεις των τμημάτων, κι αυτά είναι λάθος και συγκυριακά. Αν αυτή την κουβέντα την άνοιξε το Υπουργείο, δεν έχουμε κάποιο έγγραφο που να το αποδεικνύει. Αν δεν υπάρχει, τότε εσείς οίκοθεν ξεκινάτε ένα ζήτημα. Τότε όμως γιατί ο Υπουργός μας λέει ψέματα ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση της Συγκλήτου παραφράζοντας και παρερμηνεύοντας το νόμο 4485 άρθρα 5 και 10 όπου με σαφήνεια περιγράφεται πώς γίνεται η συγχώνευση στα Τμήματα;

Άρα για να πάμε στην κανονικότητα της διαδικασίας, όπως ο νόμος το ορίζει, πρέπει να σας κάνει έγγραφη ερώτηση η κυβέρνηση και να σας κοινοποιήσει την πρόθεσή της, και σε αυτή να απαντήσει η Σύγκλητος όπως απαιτεί ο νόμος. Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα, που δεν ακολουθούνται αυτή τη στιγμή.

Με αυτή τη διαδικασία, δεν μπορεί να πάει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος γιατί πάσχει! Και εμείς θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.

Έτσι, εάν αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων, για να φτάσουμε στις τελικές αποφάσεις χρειάζεται χρόνος. Ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει για να κλείσετε τα φετινά μηχανογραφικά. Εκτός αν υπάρξει νομοθετικός αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση να τα κλείσει στη Βουλή. Γιατί τα τμήματα που συζητάμε έχουν συσταθεί με νόμο στη Βουλή. Δεν μπορείτε να τα κλείσετε με Προεδρικά διατάγματα! Δεν μπορείτε να καταργήσετε νόμο με Προεδρικό Διάταγμα.

Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά και έγκριτοι νομικοί καθώς και ο βουλευτής κ. Τζαβάρας σε αρθρογραφία του.

Εμείς λέμε, ότι επειδή υπάρχει η διαδικαστική σύγχυση και δεν έχουμε την κανονικότητα του Νόμου, για φέτος δεν μπορούν να κλείσουν τα Τμήματα και να αφαιρεθούν από τα μηχανογραφικά δελτία.

Επίσης, όλες οι εκφράσεις της Δυτικής Ελλάδας έχουμε μια κοινή σύμφωνη άποψη: ότι αυτό που κάνετε είναι λάθος! Και έχει μια ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή μας. κάνουμε έναν διάλογο εδώ και δυο μήνες και δεν μετακινείται κανένας από τη θέση του. Μιλάτε και λέτε ακριβώς τα ίδια με τον υφυπουργό τον κ. Συρίγο. Μας λέτε συνεχώς τα ίδια και με απόλυτη ταύτιση!

Μη λέτε πράγματα που δεν ισχύουν! Μην κάνετε τέτοια υπέρβαση και των ακαδημαικών ορίων και του αυτοδιοίκητου.

Είναι ήδη αναποτελεσματικός και αντικανονικός αυτός ο δημόσιος διάλογος. Υπάρχει πλέον πανικός σε όλη την Δυτική Ελλάδα μ’ αυτό που κάνετε! Δημιουργείτε μια κοινωνική ακαταστασία! Και τα στοιχεία που επικαλείστε δεν είναι αξιόπιστα, αλλά στοιχεία από μια ανασφάλεια και έναν πανικό που έχει δημιουργήσει ο δημόσιος αυτός διάλογος. Τον Ιούλιο του 2020 ήδη ο κ. Μπούρας, προ δηλαδή ενάρξεως της σεζόν, είχε πει πως θα τα κλείσει τα τμήματα αυτά, κι έτσι αρκετοί φοιτητές δεν δήλωσαν για να έρθουν στην Ηλεία, οπότε κάποιοι αριθμοί που παρέθεσε και ο κ. Συρίγος δεν έχουν αξία. Οι αριθμοί άλλωστε του 2019 είναι πολύ καλύτεροι και τους ξέρετε καλά κι εσείς.

Εδώ γίνεται ένα μακελειό! Δεν μένει τίποτα. Είναι τραγικό αυτό που κάνετε! Και γίνεται εδώ. Δεν συμβαίνει αυτό στην υπόλοιπη χώρα αναλογικά. Και αντί να κοιτάξουμε σε ποιους τομείς δεν πήγαν καλά αυτά τα τμήματα, εσείς ερχόσαστε ως τιμωροί για ευθύνες που δεν αναλογούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία. Ούτε το υπουργείο Παιδείας, ούτε εσείς, δεν συνεισφέρατε και δεν προωθήσατε υποδομές, κι ούτε έγινε επένδυση σε τίποτα. Δώσατε θέσεις καθηγητών; Ούτε για τα επαγγελματικά δικαιώματα έγινε ότι έπρεπε. Κι αντί να μας αποκαταστήσετε αυτή τη ζημιά, θα μας τιμωρήσετε κιόλας γιατί εσείς διαχρονικά, η Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο ήταν αδιάφορο απέναντί μας;

Εμείς λέμε και πάλι, ζητάμε να μας πείτε αν υπάρχει έγγραφο του υπουργού Παιδείας που σας ζητά αυτό το διάλογο και την πρότασή σας πάνω σε συγκεκριμένα τμήματα ή όχι. Και με ποια διαδικασία κινείστε σε σχέση με το φετινό μηχανογραφικό.

Εμείς ήδη με ομάδα έγκριτων νομικών εξετάζουμε λεπτομερώς και αυτή τη διάσταση του θέματος, και θα κάνουμε προσφυγές σε όλη την ιεραρχία του ελέγχου των πράξεων της διοίκησης. Και στα ζητήματα της διοικητικής νομιμότητας των αποφάσεων που εσείς εκδίδετε, αλλά και σε επίπεδο δικαστικό διότι το Προεδρικό Διάταγμα - αν εκδοθεί - πάσχει νομιμότητας.

Επίσης να ξέρετε πως το διαδικτυακό δημοψήφισμα που εξελίσσεται και η συμμετοχή σε αυτό αυξάνεται ραγδαία, δείχνει ότι πάνω από το 90% θέλει να μείνουν τα Πανεπιστήμια στην Ηλεία. Οπότε εμείς τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα καλούμε τον κόσμο σε συγκεντρώσεις από τώρα και θα αγωνιστούμε για το δίκαιο!

Θα στερήσετε όλο το αναπτυξιακό οξυγόνο της περιοχής; Εδώ θα τα κλείσετε όλα; Τι γίνεται επιτέλους με την Ηλεία; Θα δράσετε λες και πέρασε ο …Ιμπραήμ;
Ζητάμε ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. Και έχουμε ήδη κλείσει ραντεβού με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τέλος, για μια συζήτηση που αναπτύσσεται έξω από το προσκήνιο, να έρθουν κάποια κολέγια ή μεταπτυχιακά προγράμματα ενός έτους, αυτά είναι για τους …άφωνους. Εμείς όμως έχουμε φωνή και θα καταγγείλουμε κι όσους ανοίξουν κερκόπορτα σ’ αυτό τον αγώνα.

Πρέπει να σταματήσει εδώ η κουβέντα για απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας, και να ξανανοίξει όταν αλλάξουν οι συνθήκες. Τα υπόλοιπα θυμίζουν πραξικόπημα! Κι απλά είναι μια ευκαιριακή κίνηση και βίαιη προώθηση των κολλεγίων».

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ