LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Ορόσημο Θαλής Φροντιστήριο

20|07
2021
07:12

Ερντογάν στην Κύπρο: Επιστολή στον ΟΗΕ για την Τουρκία ετοιμάζει ο Νίκος Δένδιας

Τι σχολιάζει το υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου

«Η Αθήνα δεν πρόκειται ποτέ να είναι ικανοποιημένη όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλά για λύση 2 κρατών» είναι η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη και του OPEN TV. 
 

Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναμένεται να στείλει επιστολή στον ΟΗΕ και στην ουσία να απαντήσει σε αυτή που έστειλε πρώτα ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρίογλου τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι εκείνη που απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας πρόκειται να αποδομήσει μία προς μία όλες τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος αξιωματούχος στον ΟΗΕ, ενώ την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να απαντήσει επισήμως αν και εφόσον υπάρξουν προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο στα κατεχόμενα.

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Δεν υπάρχει «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αραβική διεθνή εφημερίδα Asharq Al Aswat ο Νίκος Δένδιας έστειλε και πάλι σαφές μήνυμα για το Κυπριακό. «Δεν υπάρχει “λύση δύο κρατών” στην Κύπρο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό». «Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε και σχολίασε: «Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “λύσης δύο κρατών”».

Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να δούμε τι θα πει και τι θα κάνει στις 20 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν όταν επισκεφθεί το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. «Εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα».

Στη Λευκωσία την Τετάρτη

Την Τετάρτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Ισραήλ, που θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ την Τρίτη πρόκειται να στείλει μήνυμα στήριξης στην Κύπρο. Το ίδιο θα πράξει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ερντογάν: «Εθνική υπόθεση της Τουρκίας το Κυπριακό» - Ούτε λέξη για Βαρώσι

Κατώτερες του κλίματος που ο ίδιος είχε δημιουργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οι ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη «βουλή» στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Παρά τις μέχρι σήμερα προαναγγελίες των Τούρκων αξιωματούχων περί σημαντικών ανακοινώσεων, η ομιλία του Τούρκου Προέδρου κινήθηκε στα γνωστά ρητορικά επίπεδα περί ύπαρξης δύο κυρίαρχων κοινοτήτων και την επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό

Το «καλό νέο» που ο Ερντογάν υποσχέθηκε στους Τουρκοκύπριους ήταν τελικά η ανέγερση νέου  «προεδρικού» αλλά και «κοινοβουλίου», καθώς όπως είπε τα υπάρχοντα δεν είναι αυτά που αξίζουν στον Τουρκοκυπριακό λαό.

 

Η ομιλία Ερντογάν

«Σήμερα είναι μια πολύ, πολύ σημαντική και με νόημα ημέρα για εμάς, καθώς διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας, μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, είτε το θέλουν είτε όχι», ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο τούρκος πρόεδρος το χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλο ζήτημα καθώς όπως είπε «είναι υπόθεση ενός μεγάλου έθνους, της ιστορίας του, της μεγάλης του εθνικής συνείδησής, του μεγάλου αγώνα με το ηρωικό έπος που γράφτηκε το 1974. Εκείνοι που νόμισαν ότι οι Κύπριους αδελφοί μας θα ήταν ένα εύκολο δόλωμα ηττήθηκαν από τον επικό αγώνα που έδωσαν οι Τούρκοι στρατιώτες. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους στηριζόμενοι στις δυνάμεις στις οποίες βασίζονται, βρήκαν τον σιδερένιο τουρκοκυπριακό λαό απέναντί τους.Φτάσαμε στο σήμερα πληρώνοντας τίμημα».

Στην ομιλία του δεν παρέλειψε τις εθνικιστικές κορώνες, αναφέροντας ότι «παρά τις προδοσίες, εμείς δε θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τούρκος κρατά τον λόγο του, αλλά ο Έλληνας δεν τηρεί τον λόγο του. Δεν είναι δυνατόν να τους πιστέψουμε πια και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε αιχμές για τις ΗΠΑ σημειώνοντας «όσο κι αν αυτό το κλίμα αδελφότητας έχει ενοχλήσει ορισμένους στην Αμερική, εμείς θα περπατήσουμε αποφασιστικά σε αυτό το μονοπάτι».

Παράλληλα από την ομιλία του δεν άφησε απ' έξω τις εθνικιστικές κορώνες δηλώνοντας, «ξέρουμε πολύ καλά, ποιος είναι εισβολέας στο νησί. Η ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτήν την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους Τουρκοκύπριους. Δεν υπήρχε τίποτα που δε συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, δεν θα υποχωρήσουμε. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με μια προσέγγιση που βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού.

Την ίδια ώρα επανέλαβε τη θέση του δηλώνοντας ότι «στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί, η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το δεχτεί. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός γη και δικαιώματα.»

Προεδρικό Μέγαρο και Κοινοβούλιο τα «χαρμόσυνα νέα»

Η ανέγερση κτιρίων ήταν τελικά τα «χαρμόσυνα νέα» που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όπως ανακοίνωσε, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή προεδρικού Μεγάρου και Κοινοβουλίου στα Κατεχόμενα.

«Η προεδρία της ΤΔΒΚ δεν διαθέτει κατάλληλο κτίριο ή κοινοβούλιο. Δεν είναι υπεύθυνη η ΤΔΒΚ για αυτό. Το κτίριο του προεδρικού μεγάρου είναι ένα βρετανικό παράπηγμα. Σύντομα ξεκινάμε τα κτήρια για προεδρικό και κοινοβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε και τη δημιουργία πάρκου στα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι «θέλουμε επίσης να φτιάξουμε έναν Εθνικό Κήπο. Αυτή είναι η απόδειξη της ύπαρξης ενός κράτους. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, κάποιος θα μπορέσει να τί είδους κράτος είναι η Βόρεια Κύπρος. Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να μετατρέψουμε αυτό το ιστορικό κτίριο, όπου ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ, σε μουσείο και να το αφήσουμε σε νέες γενιές».

Πηγή: ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo