LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Ορόσημο Θαλής Φροντιστήριο

27|07
2021
13:17

Λαμπρή και Ιεροπρεπή, η εορτή του Αγ. Παντελέημονος στον Πύργο

Η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να επιδείξει «νέφος μαρτύρων», ανδρών και γυναικών, νέων και γερόντων, ευγενών και ασήμων, πλουσίων και φτωχών, ελευθέρων και δούλων. Είναι οι καλλίμαχοι Μάρτυρες, οι οποίοι κλήθηκαν από τις περιστάσεις, να δώσουν τη μαρτυρία τους για τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό, ως τον μοναδικό Λυτρωτή του ανθρωπίνου γένους! Αυτή την  μαρτυρία τους  επισφράγισαν με απίστευτες ταλαιπωρίες, καθώς επίσης με το αίμα τους και εν τέλει με την ίδια τους τη ζωή. Ένα τέτοιο εύοσμο άνθος της αρχαίας Εκκλησίας, είναι και ο Μεγαλομάρτυρας  Άγιος  Παντελεήμων ο Ιαματικός, του οποίου η ετήσια  ιερή μνήμη εορτάστηκε με την δέουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα, στον φερώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό του, στην πόλη του Πύργου το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου.  

Την παραμονή της εορτής εν μέσω πλειάδος Ιερέων εκ της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Μπακοπούλου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής (Αρχιεπισκοπής Κύπρου), τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος. Την κυρία ημέρα τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και στην συνέχεια η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου  π. Νεκταρίου Μπακοπούλου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς Ταμασού και Ορεινής (Αρχιεπισκοπής Κύπρου),  ο οποίος παράλληλα ορθοτόμησε και τον Θείον Λόγον πλαισιούμενος από χορεία Ιερέων.  Κατά τις Ιερές ακολουθίες  τον δεξιό χορό των Ιεροψαλτών διεύθυνε έξοχα ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Γεώργιος Παπαηλιού Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας συνεπικουρούμενος από μαθητές του, ενώ τον αριστερό χορό ο Λαμπαδάριος του Ναού κ. Σταύρος Σμυρνής.  

Την πανέορτη αυτή πανήγυρη και ημέρα πνευματικής αγαλλίασης, τηρουμένων απαρέγκλιτα των υγειονομικών μέτρων για την δημόσια υγεία κατά της πανδημίας του Covid-19, με την άοκνη φροντίδα του οικείου Εφημερίου π. Παντελεήμονος Παπαηλιού, καθώς επίσης και των μελών Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τίμησε με την ευγενική του παρουσία πλήθος ευλαβών και φιλέορτων Χριστιανών που προσήλθε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, για να προσκυνήσει την Ιερή εικόνα και να λάβει την ευλογία, καθώς επίσης και την ιαματική χάρη του εορταζομένου Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος συνδύασε την γνώση με την πίστη, την επιστήμη με την αρετή και την ιατρική με την φιλανθρωπία!  

ag panteleimonossmall

Ο Άγιος Παντελεήμων ήταν πλήρης από την Χάρη του Θεού και δεν χρειαζόταν οτιδήποτε επίγειο, φθαρτό και πρόσκαιρο για να του καλύψει κάποιο κενό. Και αυτή ακριβώς η πληρότητά του, τον κατέστησε ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ώστε να μη διστάσει να ομολογήσει και διά του αίματός του τον Χριστόν. Όταν ο άνθρωπος είναι πλήρης από τον Θεόν δεν φοβάται τίποτα και κανένα, κι ούτε μεριμνά να αποκτήσει όσο το δυνατό περισσότερες υλικές απολαύσεις, αλλά πορεύεται στη ζωή του με σταθερότητα και μονιμότητα, χωρίς να μεταβάλλεται συνεχώς, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις συγκυρίες. Νέος, γεμάτος σφρίγος και παλμό, δύναμη και θάρρος, μαρτύρησε δια την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη Του! Με αποφασιστικότητα διεκήρυξε και διαλάλησε την αλήθεια της πίστεώς του, σε όλους που την εποχή εκείνη ευρίσκοντο εις το βασίλειο του σκότους και του ψεύδους, της ειδωλολατρίας. Αρνήθηκε να θυσιάσει εις τα άψυχα και αναίσθητα είδωλα και παρ’ όλες τις κολακείες του Βασιλέως Μαξιμιανού έμεινε ακλόνητος και προτίμησε να θυσιασθεί και να καταστεί έτσι κληρονόμος της Ουρανίου Βασιλείας. Είλκυσε εις τον Χριστόν και την Εκκλησία Του, όσους είχαν πραγματικά πόθο και δίψα να γνωρίσουν τον αληθινόν Θεόν!

Ο Ανάργυρος Ιατρός Παντελεήμων, είναι εκείνος ο Άγιος που με το φωτεινό παράδειγμά Του, συνδυάζει επ’ ακριβώς την έννοια του πραγματικού μεγαλείου της αγάπης στην χαρισματική διακονία του πάσχοντος συνανθρώπου. Ο Άγιος Παντελεήμων με την σταθερότητά του, την ομολογία του το μαρτύριό του, αλλά και με την σχέση του με τον πνευματικό του Άγιο Ερμόλαο, μας διδάσκει να μένουμε και εμείς σταθεροί, ανυποχώρητοι, εδραίοι, αμετακίνητοι στην πίστη και στον αγώνα και ότι η Ιατρική επιστήμη της οποίας υπήρξε άριστος κάτοχος ο Άγιος, δεν υπήρξε εμπόδιο για να είναι και άριστος εις την Πίστη του προς τον Χριστόν. Εκείνο άλλωστε που μορφώνει τον άνθρωπο, που τον αναδεικνύει, του δίνει αξία και τον εξυψώνει, όχι μόνο σε τούτη τη ζωή αλλά και στην αιωνιότητα, δεν είναι τα γράμματα, αλλά η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και η Αρετή!  

Πρεσβ. Νικολάου Κατσηδήμα.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Mathisis Φροντιστήριο