LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

03|09
2021
10:25

3η Σεπτέμβρη 1974 - Ημερομηνία Ορόσημο για κάθε δημοκράτη

TOY Ανδρέα Γ. Σταματόπουλου*

47 χρόνια πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβαζε την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη στο ξενοδοχείο «Κινγκ Παλλάς» στο Σύνταγμα. Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση και Δημοκρατικές Διαδικασίες. Οι αρχές και οι αξίες που συνοψίστηκαν στο κείμενο της διακήρυξης και αποτέλεσαν την ψυχή του ΠαΣοΚ, την πολιτική ψυχή των μελών και φίλων του ΠαΣοΚ, των δημοκρατικών πολιτών που στήριξαν το ΠαΣοΚ σε κάθε ιστορική συγκυρία.

Η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη παραμένει ένα σύγχρονο και επίκαιρο κείμενο.

Ένα κείμενο που εξακολουθεί να αποτελεί κατά έναν τρόπο τον οδηγό της αναδόμησης και ανοικοδόμησης της κοινωνίας. Μας δείχνει τον δρόμο και μας κάνει να οραματιστούμε τον τρόπο που θα μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε την κοινωνία που θέλουμε, με τους όρους που χρειάζεται, πάντα βέβαια με όρους δημοκρατίας.

Σε ποια ιστορική συγκυρία δεν χρειάζεται ο λαός και η κοινωνία να σχηματίζουν γνώμη, να συμμετέχουν ενεργά και να συναποφασίζουν όπου είναι αναγκαίο για τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα; Να αποτελούν δηλαδή τον κυρίαρχο λαό! Σε ποια κοινωνικά δύσκολη συγκυρία δεν χρειαζόμαστε αναγκαία δίπλα μας όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε πλήρη σύμπραξη και συμμετοχή στις αποφάσεις και στην διαμόρφωση των κοινωνικών όρων; Εν έτη 2021 πόσες κοινωνικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στον βάλτο, χωρίς να εκφράζουν την δυναμικότητά τους και εγκλωβίζονται μέσα στις συντηρητικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, είτε στο χώρο της εργασίας και της οικονομίας, είτε στον χώρο των δικαιωμάτων των ανθρώπων όλων των ειδικών ομάδων της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η ουσία της ημέρας αυτής είναι να μας θυμίζει και να μας εμπνέει η ιστορικότητα του κειμένου της διακήρυξης και των ιδεών της το πολυδιάστατο και το πολυεπίπεδο της προοπτικής που δίνει ακόμα και σήμερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς! Να μην ξεχνάμε είτε ως ΠαΣοΚ, είτε ως Κίνημα Αλλαγής τις αξιακές και ιδεολογικές κατευθύνσεις που μας δίνει το κείμενο της 3ης Σεπτέμβρη με βασικούς άξονες πάντα την βαθιά κοινωνία και τον άνθρωπο!

*Ψυχολόγος - Μέλος Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Ηλείας

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ