LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

27|09
2021
10:26

Πέτσας: Συγκυριακό φαινόμενο οι αυξήσεις - 30 εκατ. € έχουν δοθεί στους πυρόπληκτους (video)

Την παραδοχή ότι αρκετά βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού» έκανε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο να μην μπορεί να απορροφηθεί αυτή η αύξηση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας οι αυξήσεις στον τομέα της εστίασης δεν θα πρέπει να μετακυληθούν εξ’ ολοκλήρου στους καταναλωτές για δύο λόγους:

«Εδώ και καιρό, ιδίως στην εστίαση, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, οπότε είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών. Από την άλλη μεριά, έχουμε να κάνουμε με το πακέτο που έχει να κάνει με την προστασία από τις ανατιμήσεις της ενέργειας που πιστεύουμε ότι θα προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους επαγγελματίες ώστε να μην μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές, με τη λογική ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που μέσα σε κάποιους μήνες θα ξεπεραστεί. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται κάποια αναθεώρηση».

Σχολιάζοντας το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας και τα παράπονα των επαγγελματιών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε πώς «υπάρχει και μια πραγματικότητα, μια επιβράδυνση της απότομης ανάπτυξης που υπήρξε τους προηγούμενης μήνες  -τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά την ευφορία που προκάλεσε η άρση των πρώτων lock down. H επιβράδυνση αυτή θα επηρεάσει σίγουρα και τις τιμές των αγαθών και της ενέργειας παγκοσμίως, όπως και η επιβράδυνση που μπορεί να υπάρξει στην Κίνα μετά τις τελευταίες εξελίξεις…».

Ορόσημο ο προϋπολογισμός για νέα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών

Και όπως είπε ο κ. Πέτσας, «επειδή είμαστε όλοι αλληλένδετοι και οι ανατιμήσεις ήταν εισαγόμενες, πρέπει να περιμένουμε λίγο. Εμείς πήραμε ένα πακέτο μέτρων κάποιων μηνών και ελπίζω να μην χρειαστεί να το παρατείνουμε».

Σχολιάζοντας την δήλωση ενός επαγγελματία της εστίασης στην εκπομπή «Από τις Έξι» ότι το προηγούμενο διάστημα ξεπούλησε το εμπόρευμά του, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι θετικό.

«Δείχνει την ανάγκη που έχει ο κόσμος να ξοδέψει μετά από πολύ καιρό που είχε μείνει στο σπίτι του. Υπάρχει ένα μπάφερ ρευστότητας, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι, φροντίζοντας να απορροφήσουμε αυτούς τους κραδασμούς για ένα χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με τυχόν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του κόσμου από τον πρωθυπουργό, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ ισχυροί, τότε η απάντηση είναι ναι.

«Ξέρετε ότι στην διετία του κορονοϊού το ΑΕΠ, παρά την απότομη κάμψη του, θα έχει μια απότομη ανάκαμψη, η οποία θα εξισορροπήσει την ύφεση της μιας χρονιάς με την ανάπτυξη της άλλης. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Το επόμενα χρόνια, πιστεύω, ότι θα είναι χρόνια οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο βλέπει τις διαφορές ανάμεσα στις εκτιμήσεις και την πραγματικότητα που είναι πολύ καλύτερη. Το όποιο περιθώριο υπάρχει για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας θα διατεθεί. Ας περιμένουμε λίγο τον προϋπολογισμό».

Και όπως είπε, «η εισφορά αλληλεγγύης και άλλοι φόροι που έχουν μειωθεί ή ανασταλεί το τελευταίο διάστημα εντάσσονται στο ευρύτερο διάστημα των προεκλογικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως, σε όλα τα επόμενα βήματα, με πρώτο αυτό του προϋπολογισμού, θα πλησιάζουμε ακόμα ένα βήμα προς την άρση εκτάκτων επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων. Αν θα είναι καθολικό ή πιο στοχευμένο, αυτό θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρξουν».

Τι δήλωσε για τους πυρόπληκτους

Σχολιάζοντας ο κ. Πέτσας το θέμα των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους και τα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους επισήμανε ότι υπάρχουν δύο θέματα: «Το πρώτο είναι οι αποκαταστάσεις των ζημιών και η στήριξη των συμπολιτών μας. Περίπου 30 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών που είχαν πληγεί. Τα πιο απλά έργα που χρειάζονται να γίνουν στους δήμους έχουν ξεκινήσει ήδη. Για τα αντιπλημμυρικά περάσαμε μια έκτακτη διαδικασία από τη βουλή να συντμίσουμε τους χρόνους. Και σήμερα, ενδεχομένως, θα ανακοινώσουμε ένα πακέτο έργων ύψους 50 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Αττική, στην οποία οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης. Για να μην έχουμε διαδικασίες μηνών προχωρήσουμε σε διαδικασίες 45 ημερών».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, «εκτός από τους απλούς καθαρισμούς ρεμάτων και τα αντιδιαβρωτικά, θα ξεκινήσουν και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα πολύ γρήγορα. Ελπίζω ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση για να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα».

Να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη

Ερωτηθείς για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Δημόσιο ο κ. Πέτσας ανέφερε. «Με τρομάζει σε ατομικό επίπεδο για τον καθένα από τους συμπολίτες μας που επέλεξε να μην εμβολιαστεί ενώ έχει τη δυνατότητα εμβολίου εδώ και τόσους μήνες και εξακολουθεί να θέτει και τον εαυτό του και το περιβάλλον του σε κίνδυνο. Κάνω μια έκκληση ξανά σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν γιατί είναι καλό για τους ίδιους, τους αγαπημένους τους και την κοινωνία και την οικονομία ευρύτερα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «θα κάνουμε μια ακόμα στοχευμένη προσπάθεια να τους πείσουμε με την πειθώ, με τους εμπορικούς και τους ιατρικούς συλλόγους, με όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους. Μετά από τόσους μήνες με την πανδημία κανείς δεν μπορεί να μιλήσει πια για άγνοια. Στο θέμα της ατομικής υγείας είναι σαφές τι πρέπει να κάνει. Να χρησιμοποιήσει το φυσικό όπλο που είναι το εμβόλιο». Και όπως είπε, είναι σαφές ότι «οι περιορισμοί αφορούν τους ανεμβολίαστους και όχι τους εμβολιασμένους».

Τι δήλωσε για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα των εκλογών στη Γερμανία ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «όλη η Ευρώπη περιμένει την Γερμανία να παίζει ένα πιο ισχυρό ρόλο για τα μεγάλα θέματα που την απασχολούν: την οικονομία που θίγεται, την κλιματική κρίση, τα θέματα του μεταναστευτικού και τα θέματα που εκτυλίσσονται ανάμεσα στην Κίνα και τις υπόλοιπες δυνάμεις. Από εκεί και πέρα βλέπουμε μια μεγάλη υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών και ανάκαμψη των Σοσιαλδημοκρατών. Ελπίζω να υπάρξει σύντομα νέα κυβέρνηση και όχι μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί αυτό θα είναι προς το καλό της Ευρώπης».

Πηγή: ErtNews.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ekdilosi karkinou tou mastou