LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

11|03
2022
11:26

«Όχι» των 27 στην ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε, «ναι» σε πρόσθετους πόρους για την ενεργειακή κρίση

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη συμπερίληψη της πρότασης Μητσοτάκη στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Διχογνωμία για το ευρωομόλογο

Δύο σημεία συμφωνίας και ένα σημείο σημαντικών τριβών και διαφωνιών καταγράφηκε κατά την πρώτη μέρα του έκτακτου Συμβουλίου της Ε.Ε στις Βερσαλίες, στη σκιά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, το οποίο ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες και θα συνεχίσει τις εργασίες του στις 09.00 σήμερα.

Οι 27 αναγνώρισαν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Ουκρανίας, ωστόσο δεν έδωσαν το πράσινο φως για την ταχεία ένταξη της χώρας. Επίσης συμφώνησαν στην ανάγκη διάθεσης επιπλέον πόρων στα κράτη μέλη για έκτακτα έξοδα λόγων της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης. Αντιθέτως, το Συμβούλιο εμφανίστηκε διχασμένο στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου.

«Όχι» στην ταχεία ένταξη της Ουκρανίας

«Κανείς δεν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μία νυκτί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ των 27 ηγετών τις πρώτες πρωινές ώρες, δίνοντας το στίγμα των εργασιών της πρώτης μέρας που θα συνεχιστούν στις 09.00 το πρωί.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ωστόσο, πολλοί ηγέτες εξέφρασαν προβληματισμό για μια βιαστική ένταξη της Ουκρανίας, την οποία αντίθετα υποστήριξαν οι χώρες μέλη που γειτονεύουν με τη χώρα.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σόλτς απέρριψε το αίτημα του προέδρου Ζελένσκι για ταχεία ένταξή της στην ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη να ακολουθηθεί η πορεία που σχεδιάστηκε το 2017.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όσα έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βερσαλλίες, αναφερόμενος στη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ από το 2017. Επέμεινε στο ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι κατάπαυση του πυρός».

«Όχι» της Γερμανίας στη διακοπή αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία

«Οχι» όμως είπε ο Γερμανός Καγκελάριος και σε ενδεχόμενη διακοπή της αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία. Ο κ. Σόλτς επισήμανε ακόμη ότι με 27 κράτη-μέλη η ΕΕ θα δυσκολευόταν ούτως ή άλλως να λάβει ομόφωνη απόφαση, επαναφέροντας με την ευκαιρία και το θέμα της εγκατάλειψης της αρχής της ομοφωνίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η στάση του Βερολίνου στο θέμα της προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, με τη Λετονία να καθιστά σαφές ότι δεν θεωρεί πλέον βιώσιμη την άρνηση της Γερμανίας να σταματήσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία. «Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να λάβουμε την απόφαση να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, προκειμένου να φέρουμε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός Κισιάνις Καρίνς.

Υπέρ αυτού του βήματος έχουν ταχθεί ακόμη η Πολωνία και η Λιθουανία, με στόχο να στερηθεί το ρωσικό κράτος την κύρια πηγή εσόδων του και χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

«Φρένο» Γερμανίας Ολλανδίας στην πρόταση Μακρόν για ευρωομόλογο

Βασικό θέμα της Συνόδου ήταν επίσης η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του πολέμου από την ΕΕ, με τη Γαλλία να εισηγείται την υιοθέτηση προγράμματος στήριξης ανάλογης φιλοσοφίας με αυτό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η Γερμανία και η Ολλανδία δεν το θεωρούν αυτή τη στιγμή απαραίτητο, κρίνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να αξιοποιηθεί όλο το πακέτο βοήθειας για τον κορωνοϊό.

Οι 27 πάντως συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθούν στα κράτη μέλη έκτακτοι πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Iκανοποίηση στην Αθήνα

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βερσαλλίες, καθώς η Κομισιόν θα συμπεριλάβει και την πρόταση έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προτάσεις που θα μελετήσει και θα καταθέσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας ( επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού).

.Υπενθυμίζεται ότι στην πρότασή του, την οποία απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι οι τιμές που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα επάρκειας ή τροφοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης προτείνει καταρχάς την επιβολή πλαφόν τιμής στην τιμή TTF του φυσικού αερίου.

Επίσης τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα όρια ημερήσιας διαπραγμάτευσης στη τιμή, παρόμοια με εκείνα που ισχύουν στα χρηματιστήρια. Αυτό θα επιτρέψει να περιοριστεί η μεταβλητότητα στο εύρος διακύμανσης της τιμής TTF, σε ποσοστό πχ 10%.

Επιπρόσθετα, ζητεί να υπάρξει ένας έκτακτος προσδιορισμός τιμής, που θα ισχύσει μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δηλαδή σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη χρειάζεται η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Για τις χονδρεμπορικές αγορές του ηλεκτρισμού το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι το 5%.

Μια ακόμη δυνατότητα που υπάρχει, σύμφωνα με την Αθήνα, είναι να επιτρέπεται μόνο η συναλλαγή με φυσική παράδοση, που επίσης μπορεί να επιβληθεί για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί η χειραγώγηση της αγοράς.

Τέλος ένα ακόμη εργαλείο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς αερίου μέσω της σύζευξης των αγορών των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ασίας.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την προώθηση της συνεργασίας με την Κίνα για φορτία LNG και πιθανόν εισάγοντας όρια στα κόστη μεταφοράς προκειμένου να αποθαρρυνθεί η κερδοσκοπία.

Πηγή: iEidiseis.gr

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ