LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

10|04
2022
18:25

K. Tζαβάρας: «Να επανεκκινήσει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο Κατάκολο»

Σαφή θέση από την Πολιτεία ζητά με ερώτησή του στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο βουλευτής Ηλείας

Την επανεκκίνηση των διαδικασιών ανάπτυξης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Κατάκολο ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι η ανάδοχος εταιρεία που ανέλαβε την εκμετάλλευσή του κατόπιν διαγωνισμού το 2014, έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιμένει επί τριάμισι χρόνια από την Πολιτεία την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όπως τόνισε ο Ηλείος βουλευτής, αν και η ανάδοχος εταιρεία υπέβαλε προς έγκριση τον Δεκέμβριο του 2018 τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2019, δεν έχει λάβει καμία απάντηση έκτοτε, παρότι η νομοθεσία προβλέπει την έγκρισή της μέσα σε διάστημα 107 εργάσιμων ημερών.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η ανάδοχος εταιρεία υλοποίησε τάχιστα όλες τις αναγκαίες μελέτες, δήλωσε την εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος από τον Αύγουστο του 2016 και κατέθεσε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε το 2017, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 κατέθεσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχοντας προηγουμένως λάβει όλες τις προβλεπόμενες δασικές και αρχαιολογικές εγκρίσεις.

Ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε επίσης ότι 18 μήνες μετά τον έλεγχο πληρότητας του φακέλου και αρκετά μετά τη θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) ζήτησε από την Εταιρία να συντάξει Ειδική Οικολογική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, παρ’ όλο που η καθορισμένη περιοχή εκμετάλλευσης δεν περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Κυπαρισσιακού.

«Η παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις επιβάλλουν αφενός την υιοθέτηση ρεαλιστικότερου χρονοδιαγράμματος για την αποκαλούμενη “πράσινη” μετάβαση και αφετέρου την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοιτασμάτων της ελληνικής επικράτειας. Η κυβέρνηση Σαμαρά από το 2014 έβαλε τα θεμέλια για την έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα και ιδιαίτερα για το Κατάκολο.

Τώρα θα πρέπει η Πολιτεία να επαναπροσδιορίσει με σαφήνεια τη θέση της για το Κατάκολο, όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου, περίπου ενός δις. κ.μ. Η αξιοποίησή του θα δώσει μεγάλη “ανάσα” στα νοικοκυριά της Ηλείας και αναπτυξιακή ώθηση στις επιχειρήσεις της, αν λάβουμε υπόψη ότι με ανάλογο κοίτασμα στην θαλάσσια περιοχή της Καβάλας και Θάσου τη δεκαετία του 1980, κατασκευάστηκε το εργοστάσιο κοιτασμάτων της Νέας Καρβάλης. Η Ηλεία δεν πρέπει να χάσει και αυτήν την ευκαιρία να βγει από το τέλμα και την αναπτυξιακή στασιμότητα», δήλωσε.

(Δελτίο Τύπου)

 

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

leuki nyxta Pyrgos 2022

Παιχνιδόκοσμος - Πύργος Ηλείας