LIVE
00:00:00 ΜΜ

Τι, πώς και με ποιους;

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον το συνέδριο της διαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας. Δε θα σταθώ στις απουσίες ούτε σε κείνους που ήρθαν για να φωτογραφηθούν και να αποχωρήσουν. Ούτε στα κυβερνητικά στελέχη που δεν τα είδα να πολυπιστεύουν στο εγχείρημα εμμένοντας στη δική τους ατζέντα που ερημοποιεί την Ηλεία. Θα σταθώ στο πώς, εμείς ως νομός, αντιλαμβανόμαστε την έννοια της ανασυγκρότησης. 
Η ανασυγκρότηση δεν είναι άθροισμα υποδομών ατάκτως ερριμμένων. Ένα ολιστικό και ταυτόχρονα συνεκτικό σχέδιο θα  προέβλεπε, εκτός από υποδομές,  ειδικά πολεοδομικά σχέδια, αναδιοργάνωση δικτύων υγείας και πρόνοιας, νέες μορφές επιχειρηματικής δράσης με προσανατολισμό την ποιοτική γεωργία, τη γαστρονομία και τη μεταποίηση, επαναπροσδιορισμό της τουριστικής ταυτότητας, συνέργειες στον πολιτισμό και τη διαχείριση των μνημείων, σύγχρονα υποδείγματα διακυβέρνησης με έμφαση στις διαδημοτικές συνεργασίες. Κοινός τόπος των παρεμβάσεων ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η εισαγωγή της καινοτομίας. Στη Βόρεια Εύβοια για παράδειγμα σχεδιάζεται η δημιουργία τεσσάρων ΚΕΠ νέου τύπου στα οποία τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά που χρειάζονται οι πολίτες θα τα συγκεντρώνει το ίδιο το κράτος. Κι αυτό ανασυγκρότηση είναι!
Τέτοια συζήτηση στην Ηλεία δεν έχει υπάρξει. H μελέτη της διαΝΕΟσις ίσως είναι μια ευκαιρία για να οργανωθεί, αν και θεωρείται βέβαιο ότι δε θα έχει το εύρος, το βάθος και την ωριμότητα των 13 μελετών που εκπονούνται για τη Βόρεια Εύβοια οι οποίες θα αποτελέσουν τις «εισροές»  για τη διαμόρφωση της μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού (master plan) στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ακόμα όμως και αν καταλήξουμε στο πού θέλουμε να πάμε, το δύσκολο θα είναι στην υλοποίηση, στο «πώς»  δηλαδή, εκεί που συνήθως σκοντάφτουμε. Και τότε αυτό που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος είναι ποιοι θα το αναλάβουν.

Κώστας Διαμαντόπουλος
Οδοντίατρος, MSc
Εκπρόσωπος στη ΓΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας
Πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ