LIVE
00:00:00 ΜΜ

Η Αγία των ματιών, της ψυχής και του σώματος

Ένα από τα πιο δημοφιλή πανηγύρια του καλοκαιριού είναι στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, της προστάτιδας των ματιών όπως πολλοί ξέρουμε, του σώματος- κάθε αναπηρίας και της ψυχής.
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη από γονείς ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό, στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή πήρε και αυτό το όνομα.
Στα είκοσι της χρόνια έχασε και τους δυο γονείς της. Τότε λοιπόν πούλησε την περιουσία της, έγινε μοναχή κι άρχισε να κηρύττει το Χριστιανισμό, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς.
Στην περίοδο των διωγμών, την συνέλαβαν και ύστερα από πολλά βασανιστήρια, που ως θαύματος έβγαινε πάντα ζωντανή, την σκότωσαν.
Ένα από τα μαρτύριά της, ήταν η τοποθέτησή της μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι, αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή.
Ο βασιλιάς δεν μπορούσε  να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο (γι' αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών από τους Χριστιανούς) και έτσι ο βασιλιάς την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της. Ο οποίος, μετά από αυτό πίστεψε στον Κύριο.


Στα εικονίσματα βλέπουμε μια νεαρή κοπέλα να κρατάει δυο ανθρώπινα μάτια μέσα σ’ ένα δίσκο.
Οι ανάδοχοι του θρόνου συνέχισαν να την βασανίζου, μέχρι που την αποκεφάλισαν.
Στις νεοελληνικές παραδόσεις παρουσιάζεται η Αγία Παρασκευή και ως δρακοντοκτόνος.
Αυτή την παράδοση, μπορούμε να τη δούμε στα Τζουμέρκα, προς την Άρτα, σε μια σπηλιά, στην Δρακότρυπα, όπου στάζει αγίασμα. Εκεί υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής του Δράκου, όπως λέγεται.
Σύμφωνα με το θρύλο της περιοχής, γίνεται αναφορά για ένα δράκο που ζούσε σε μια σπηλιά και παρουσιαζόταν κάθε χρόνο στα πανηγύρια του χωριού και άρπαζε την πιο όμορφη κοπέλα.
Οι κάτοικοι του χωριού τρομοκρατήθηκαν και αποφάσισαν να σταματήσουν τα πανηγύρια. Την απόφασή τους αυτή, την ακύρωσε η Αγία Παρασκευή, που παρουσιάστηκε στον ύπνο τους και δίνοντας τους θάρρος, τους έπεισε να ξανακάνουν το πανηγύρι.
Την ώρα του χορού λοιπόν, παρουσιάστηκε η Αγία και πιάστηκε μαζί με τα άλλα κορίτσια του χωριού. Την ώρα που έκανε την εμφάνιση του πάλι ο δράκος, πήδησε πάνω του, τον κυνήγησε και τον πέτρωσε.
Προς τιμή της οι κάτοικοι του χωριού έφτιαξαν αυτό το εκκλησάκι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ