LIVE
00:00:00 ΜΜ

Είναι λύση για το ΕΣΥ στην Ηλεία η ένταξη στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α κατηγορίας;

1. Δεν είμαι βέβαιος ή για να το πούμε διαφορετικά από μόνη της δεν αρκεί. θα βελτιώσει μεν τις αποδοχές, κρύβει όμως «παγίδες» όπως η δυνατότητα μετάθεσης του μόνιμου ιατρικού προσωπικού σε μονάδα που επιθυμεί μετά την πενταετία μετατρέποντας το νοσοκομείο σε «διαμετακομιστικό κέντρο» σε βάρος της βιώσιμης λειτουργίας του και μεταθέτοντας το πρόβλημα διαρκώς για το μέλλον.

2. Ένα πιο ευέλικτο σύστημα αμοιβών, που θα ενισχύει μισθολογικά κλινικές κυρίως ειδικότητες μειωμένης διαθεσιμότητας που επιθυμούν να εργαστούν σε άγονες περιοχές, θα βοηθούσε ίσως περισσότερο

3. Το ιατρικό προσωπικό όμως εκτός από αξιοπρεπείς αμοιβές αναζητά ασφάλεια και επιστημονική εξέλιξη. Ο κατακερματισμός του, η ανορθολογική του κατανομή ακόμα και στο «μείγμα» των θέσεων που προκηρύσσονται και η λογική του «λίγοι εδώ λίγοι εκεί για να ‘ναι όλοι ικανοποιημένοι» δεν εμπεδώνουν αίσθημα ασφάλειας και περιορίζουν τα περιθώρια εξέλιξης καθιστώντας το σύστημα υγείας στο νομό μη ελκυστικό.

4. Χρειάζονται παράλληλα έξυπνες παρεμβάσεις που θα δυσκολεύουν την παραμονή ιατρικού προσωπικού που ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του στα κεντρικά νοσοκομεία (για παράδειγμα της Πάτρας). Δείτε τι συμβαίνει σήμερα. Όσοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους παραμένουν ως παρατασιακοί ειδικευόμενοι και στη συνέχεια ως επικουρικοί αναμένοντας την προκήρυξη μιας μόνιμης θέσης ενισχύοντας ουσιαστικά τη συγκεντροποίηση του ιατρικού προσωπικού σε βάρος των περιφερειακών νοσοκομείων.

5. Οι κερκόπορτες που επιτρέπουν τη διεκδίκηση από γιατρούς θέσεων σε άλλα νοσοκομεία χωρίς μάλιστα να είναι υποχρεωμένοι να παραιτηθούν, χρειάζεται να κλείσουν.

Για να μην κουράζουμε.... η ένταξη περιοχών της Ηλείας στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α κατηγορίας θα ήταν ίσως μια θετική εξέλιξη εδώ που φτάσαμε. Δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί από μόνη της τη βιώσιμη λειτουργία του ΕΣΥ στο νομό.

Κώστας Διαμαντόπουλος
Οδοντίατρος
Εκπρόσωπος στη ΓΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας
Πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ