LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|01
2023
21:56

Περπάτημα ή τρέξιμο; – Πότε βρεχόμαστε λιγότερο

Τελικά βρεχόμαστε λιγότερο περπατώντας ή τρέχοντας στη βροχή; Η επιστήμη απαντά.

Όπως και κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη βροχή, έτσι και σήμερα οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα: Να περπατήσω ή να τρέξω μέχρι το αυτοκίνητο;

Μολονότι οι απόψεις διίστανται, στην πραγματικότητα η επιστήμη έχει δώσει την απάντηση στην ερώτηση αυτή εδώ και πολύ καιρό, συγκεκριμένα ήδη από το 1976.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό τεύχος του BBC, «Science Focus», ένας μαθηματικός από το Χάρβαρντ, ονόματι Ντέιβιντ Μπελ, δημιούργησε μια αλγεβρική φόρμουλα μέσα από την οποία υπολόγισε εάν πρέπει να τρέχουμε ή όχι όταν βρέχει. Η απάντηση είναι πιο σύνθετη από ένα απλό «ναι» ή «όχι».

Περπάτημα ή τρέξιμο – Πότε βρεχόμαστε λιγότερο

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μπελ, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική εφημερίδα «The Mathematical Gazette» η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο πέφτει η βροχή.

Ειδικότερα, εάν η βροχή πέφτει κάθετα, ή εάν ο αέρας φυσάει προς το πρόσωπό σας, τότε όσο πιο γρήγορα τρέξετε, τόσο λιγότερο θα βραχείτε.

Ωστόσο, μια σημαντική λεπτομέρεια, που υπογραμμίζει η μετεωρολογική ιστοσελίδα «Almanac», έχει να κάνει με το πού θα μας «πετύχει» το νερό της βροχήςτρέχοντας, το νερό θα πέσει κυρίως πάνω στο στέρνο και στα πόδια σας, ενώ περπατώντας το νερό θα πετύχει κυρίως τους ώμους και το κεφάλι σας. Το δεύτερο είναι συνήθως προτιμότερο για να αποφύγουμε το κρύωμα, ενώ προσφέρει και μικρότερη επιφάνεια στο βροχή.

Από την άλλη, εάν ο αέρας φυσάει από πίσω σας, τότε και πάλι θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα ωστόσο υπάρχει μια ιδανική ταχύτητα και είναι αυτή του… αέρα.

Σε αυτό το σημείο βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι η διαφορά στην ποσότητα του νερού που θα πέσει πάνω σας εάν επιλέξετε το τρέξιμο σε αντίθεση με το περπάτημα δεν είναι και τόσο μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπελ επισήμανε ότι ακόμα και αν σπάσετε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας θα βραχείτε λιγότερο κατά μόλις 10%.

Παράλληλα πρέπει να τονιστεί εδώ πως το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της βροχής είναι επικίνδυνο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσουμε, επομένως η καλύτερη τακτική είναι ένα πολύ προσεκτικό βάδισμα -ιδανικά με ομπρέλα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ