LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

30|01
2023
18:07

Ο σκύλος περνάει εφηβεία – Tips για να διαχειριστείτε σωστά την κατάσταση

Οι συμπεριφορές που θα παρουσιάσει, και τι πρέπει να κάνετε, εκτός από το να δείξετε κατανόηση και υπομονή - Διαβάστε τι συμβουλεύει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου

Δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις μυρωδιές κατά τη διάρκεια της βόλτας, περιφρονούν τον κηδεμόνα τους, μπορεί να παρουσιάσουν φοβίες και επιθετικότητα. Οι έφηβοι σκύλοι θέλουν την κατανόησή μας.

«Η εφηβεία των σκύλων είναι το ίδιο δύσκολη με την εφηβεία των ανθρώπων. Ο σκύλος κατά την εφηβεία του κατακλύζεται από ορμόνες, το σώμα και ο εγκέφαλός του αναπτύσσονται, γίνεται ανυπάκουος, ως προς τον κηδεμόνα του, και, γενικότερα, προσπαθεί να υπερβεί τα όρια», αναφέρει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.

Η περίοδος αυτή ξεκινά, όπως ενημερώνει ο κ. Στεφάνου, όταν ο σκύλος μας είναι περίπου έξι μηνών και μπορεί να διαρκέσει έως ότου γίνει ενός έτους, εάν έχουμε ένα μικρόσωμο σκυλάκι, ενώ η εφηβεία των μεγαλόσωμων σκύλων έχει μεγαλύτερη διάρκεια, μέχρι να κλείσουν τα δύο τους χρόνια.

Κατά τον όγδοο, περίπου, μήνα ο σκύλος μας, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, περνάει μια φάση απειθαρχίαςαπομακρύνεται από εμάς περισσότερο, σε σχέση με πριν, καθώς αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο και δεν νιώθει την ανάγκη να είμαστε απαραίτητα δίπλα του. Επίσης, σε αυτήν την περίοδο, οι έντονες μυρωδιές στο περιβάλλον τον συνεπαίρνουν, και ξεχνά την παρουσία μας.

Θα παρατηρήσουμε, επίσης, όπως λέει ο κ. Στεφάνου, ότι πιθανόν να μην ανταποκρίνεται σε παραγγέλματα που μέχρι πρότινος ήταν πρόθυμος να πραγματοποιήσει, και σε κάποιες περιπτώσεις να αλλάξει η συμπεριφορά του.

Αυτή η φάση ξεκινά από τον όγδοο μήνα και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον 15ο.

Σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό, να ενταθούν φοβίες που προϋπήρχαν, ή να παρουσιαστούν νέες.

«Ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι, ίσως, η επιθετικότητα, καθώς ο σκύλος μας αρχίζει να είναι πιο ευαίσθητος στη φύλαξη πόρωνχώρου, αλλά και προσώπων. Ίσως, παρατηρήσουμε αλλαγές στον ύπνο του -ότι δεν κοιμάται τόσο πολύ όσο πριν-, και πως έχει μεγαλύτερη ένταση και υπέρμετρο ενθουσιασμό για το ότιδήποτε. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι έχει μεγάλη σημασία η σχέση που έχουμε αναπτύξει με τον σκύλο μας κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι, όσο δυνατότερη είναι η σχέση κηδεμόνα – σκύλου, τόσο μικρότερη θα είναι η μεταξύ τους ‘σύγκρουση’», διευκρινίζει ο κ. Στεφάνου και ενθαρρύνει, λέγοντας: «Δεν πρέπει, λοιπόν, να απογοητευόμαστε, και να ψάχνουμε να βρούμε τι κάναμε λάθος, αφού όλο αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σκύλος, όταν είναι οκτώ μηνών, αγνοεί περισσότερο τον κηδεμόνα του, από ό,τι όταν ήταν πέντε μηνών. Αντί, λοιπόν, να απογοητευτούμε, και να αρχίσουμε να μαλώνουμε τον σκύλο μας επειδή δεν μας ακούει, ας λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για μια μικρή και φυσιολογική περίοδο, κατά την οποία θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή. Να κατανοήσουμε τις ανάγκες του και να αρχίσουμε ξανά τη “δουλειά” μαζί του, ακόμη και από το μηδέν, αν χρειαστεί».

Όσον αφορά τις φοβίες και την επιθετικότητα, ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων λέει ότι η λύση είναι στην πρόληψη: απευαισθητοποιούμε και κοινωνικοποιούμε τον σκύλο μας, πριν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα.

Επίσης, η εκτόνωση (σωματική και πνευματική) θα βοηθήσει να ρίξουμε την ένταση του, να περιορίσουμε τον ενθουσιασμό του και να «δέσουμε» τη σχέση μας.

Η εφηβεία, λοιπόν, είναι από τις δυσκολότερες περιόδους στην ανατροφή ενός σκύλου, αλλά, όπως λέει ο κ. Στεφάνου: «Υπομονήεπιμονήκατανόηση και δουλειά. Εφηβεία είναι, θα περάσει…».

Πηγή: Ygeiamou.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.