LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|03
2023
14:58

Πόσες ώρες την εβδομάδα περνάει μαζί όλη η οικογένεια – Όχι όσες φαντάζεστε

Πόσος είναι πραγματικά ο χρόνος που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους; Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ποιοτικός οικογενειακός χρόνος όλο και λιγοστεύει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα σε γονείς και παιδιά

Όσο κάθε μέρα μας είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο, έτσι ώστε να τα προλάβουμε όλα και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, άλλο τόσο συρρικνώνεται ο οικογενειακός χρόνος και δη ο ποιοτικός. Δεν αποτελεί, έτσι, έκπληξη το συμπέρασμα νεότερης μελέτης, που αναδεικνύει ότι μια μέση βρετανική οικογένεια περνάει μόλις έξι ώρες μαζί ολόκληρη την εβδομάδα – λιγότερο από μία ώρα την ημέρα – , λόγω των έντονων αυτών καθημερινών ρυθμών εργασίας καθώς και λόγω του χρόνου που μας αποσπούν οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 Βρετανούς γονείς με παιδιά από την εταιρεία ερευνών OnePoll, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι βάρδιες της εργασίας τους είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους (56%). Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την εργασία στο σπίτι (29%), τις δουλειές του σπιτιού (27%), τον τηλεοπτικό χρόνο (21%), τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (20%) και τις δραστηριότητες μετά το σχολείο (19%).

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί περισπασμοί στο σπίτι – ιδίως οι συσκευές με οθόνες – που επηρεάζουν την ποιότητα του χρόνου.

Ακόμα και όταν όλοι, όμως, ήταν στο σπίτι, το 37% παραδέχτηκε ότι δεν αφιέρωνε συγκεκριμένο χρόνο στην αλληλεπίδραση και στις κοινές δραστηριότητες.

Το χάσμα επικοινωνίας με τα παιδιά μπορεί να είναι μεγάλο, όπως υποδηλώνει και το 42% των γονέων που δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τα παιδιά τους και να ξεκινήσουν μια συζήτηση, όμως ένας στους τέσσερις επιθυμεί να το γεφυρώσει με ένα οικογενειακό γεύμα. Τα πιο δημοφιλή θέματα στο οικογενειακό τραπέζι ήταν το σχολείο (50%), οι τηλεοπτικές εκπομπές (48%) και οι φιλίες των παιδιών (46%).

Εκτός από τα κοινά γεύματα, οι γονείς είναι πιο πιθανό να συνομιλούν με τα παιδιά τους όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο (57%), όταν τα βάζουν για ύπνο (40%) και στη διαδρομή από και προς το σχολείο (38%).

Πώς ορίζεται ο ποιοτικός χρόνος;

Τι πιστεύουν όμως οι γονείς σχετικά με τις δραστηριότητες που προσφέρουν την ποιοτική αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους; Το οικογενειακό γεύμα ήταν η πιο κοινή απάντηση (74%), με την από κοινού παρακολούθηση της τηλεόρασης (66%) και το μαγείρεμα (46%) να ακολουθούν. Μάλιστα, επτά στους δέκα προσπαθούν ενεργά να βάλουν στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα ένα τουλάχιστον γεύμα με τα παιδιά τους, με το απογευματινό γεύμα να είναι η πιο πιθανή στιγμή που συμβαίνει αυτό (67%).

Οι δραστηριότητες που ευνοούν τη συνύπαρξη της οικογένειας γύρω από το τραπέζι ήταν η συμμετοχή όλων στο μαγείρεμα (36%), τα γενέθλια στο σπίτι (35%) και η βοήθεια των παιδιών στον προγραμματισμό των γευμάτων (29%). Ωστόσο, τρεις στους δέκα παραδέχτηκαν ότι τα γεύματα είναι η μόνη στιγμή που το νοικοκυριό τους περνάει ποιοτικό χρόνο.

Η Κυριακή ήταν η ημέρα που τα νοικοκυριά είχαν συχνότερα ένα οικογενειακό γεύμα (44%), με το Σάββατο (39%) και την Παρασκευή (25%) να ακολουθούν, γεγονός που αποκαλύπτει τα στενότερα χρονικά περιθώρια τις καθημερινές ημέρες.

Τέλος, περίπου το ένα τρίτο των γονέων αποδίδει επίσης την έλλειψη κοινού χρόνου στην άνοδο του κόστους της ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι το 35% έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο σπίτι γι’ αυτό το λόγο, ενώ για το 34% υπάρχει και αυξημένη συναισθηματική φόρτιση λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Dave Gerber από το Pixabay 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ