LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

21|04
2022
10:06

Αζόφ: Δώστε μας εγγυήσεις ασφαλείας και φεύγουμε από τη Μαριούπολη

Με τη μάχη του Ντονμπάς να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τη Μαριούπολη πλήρως περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα, το τάγμα Αζόφ ζητεί «εγγυήσεις ασφαλείας» για να αποχωρήσει.

Οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές στη Μαριούπολη, μέλη του τάγματος Αζόφ αρνούνται να παραδοθούν, αλλά ζητούν από τη διεθνή κοινότητα «εγγυήσεις ασφαλείας», τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να καταλάβουν ολόκληρη τη στρατηγική αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

«Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από τη Μαριούπολη με τη βοήθεια ενός τρίτου, να δοθούν φορητά όπλα για να σώσουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν», δήλωσε σήμερα το πρωί στο Telegram, ο Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Aζόφ. Ο Παλάμαρ πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Μαριούπολη για να συναντηθούν με τη ρωσική πλευρά σχετικά με την εκκένωση.

Πολλές εκατοντάδες άμαχοι, χωρίς φαγητό και νερό, βρίσκονται κλεισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα και μεταλλουργίας του Azovstal με το 36ο τάγμα του ουκρανικού στρατού και το σύνταγμα Aζόφ, τις δύο τελευταίες μάχιμες μονάδες στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Δεν παραδίδουν τα όπλα

Ο Sviatoslav Palamar κάλεσε τον «πολιτισμένο κόσμο» να δώσει «εγγυήσεις ασφαλείας», ενώ διαβεβαίωσε ότι τα δύο τάγματα που έχουν μείνει στο Αζοφστάλ δεν αποδέχονται «τους όρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την παράδοση των όπλων και τη σύλληψη των υπερασπιστών μας».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό μαχητή, εχθρικά οχήματα με την ένδειξη "V" εντοπίστηκαν στη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις με αυτό το σημάδι κατηγορούνται ότι διέπραξαν φρικαλεότητες κατά του άμαχου πληθυσμού στην περιοχή του Κιέβου.

Ο στρατιωτικός πρόσθεσε ότι οι κατακτητές έστειλαν νέες δυνάμεις στη Μαριούπολη: «Έχουν εξοπλισμό, άρματα μάχης, αεροπλάνα, ναυτικό πυροβολικό».

Όσον αφορά τους αμάχους που κρύβονται στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ο μαχητής του Αζόφ είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

Συγκλονίζει το μήνυμα ουκρανού πεζοναύτη από την πολιορκημένη Μαριούπολη

Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ένας διοικητής πεζοναυτών από το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, το Azovstal, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να έχουν απομείνει λίγες μόνο ώρες ζωής για τους άνδρες του.

Ειδικότερα, στο βίντεο που μετέδωσε το BBC και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο ταγματάρχης Serhiy Volyna είπε ότι τα στρατεύματά του δεν θα παραδοθούν, αλλά ζήτησε διεθνή βοήθεια για τους 500 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που είπε ότι κρύβονταν μαζί τους σε ένα εργοστάσιο χάλυβα στην πόλη.

«Αυτό είναι το τελευταίο μας μήνυμα στον κόσμο. Μπορεί να είναι το τελευταίο μας γενικότερα. Είναι πιθανό να μας απομένουν μόνο λίγες μέρες ή ώρες», είπε ο ταγματάρχης Volyna.

«Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να μας βοηθήσουν», πρόσθεσε. «Τους προτρέπουμε να οργανώσουν μια επιχείρηση μεταφοράς μας σε τρίτη χώρα», είπε.

«Οι μονάδες του εχθρού ξεπέρασαν τις δικές μας δεκάδες φορές, επικρατούν στον αέρα, στο πυροβολικό, σε στρατεύματα εδάφους και σε μηχανές και άρματα μάχης», είπε ο Ταγματάρχης Volyna, ο οποίος είναι διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Αρνήθηκε να πει πόσα ουκρανικά στρατεύματα έχουν απομείνει στο εργοστάσιο, αλλά είπε ότι είχαν «καλό μαχητικό πνεύμα». Ωστόσο, η κατάσταση για τους τραυματίες ήταν «πολύ κακή». «Βρίσκονται σε ένα υπόγειο, απλώς σαπίζουν εκεί», είπε.

Άνευ όρων συνομιλίες με τη Ρωσία προτείνει το Κίεβο

«Ναι, χωρίς όρους. Είμαστε έτοιμοι για έναν ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων μέσα στη Μαριούπολη. Ένας προς έναν. Δύο προς δύο. Για να σώσουμε τους άνδρες μας, το Αζόφ, τον στρατό, τους πολίτες, τους ζωντανούς και τους τραυματίες. Γιατί είναι δικοί μας, γιατί είναι στην καρδιά μου για πάντα».

Αυτό αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter o σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, Μιχαήλο Ποντόλιακ προκαλώντας «σεισμό» ραγδαίων εξελίξεων.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού είπε πως περίπου 1.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί σε εργοστάσιο χαλυβουργίας στη Μαριούπολη μαζί με Ουκρανούς στρατιώτες, μίλησε για ανταλλαγή με τους Ρώσους.

«Πίσω από τις πλάτες των παιδιών μας στη Μαριούπολη υπάρχουν περίπου χίλιοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», είπε ο Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ρωσία εμπόδισε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί μια ασφαλή έξοδο γι' αυτήν. «Είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές μορφές ανταλλαγής του λαού μας με τον ρωσικό λαό, τον ρωσικό στρατό που έχουν αφήσει πίσω τους», είπε.

Η Μόσχα, η οποία έχει εκδώσει πολλά τελεσίγραφα στους υπερασπιστές της Μαριούπολης, είναι αποφασισμένη να καταλάβει αυτό το λιμάνι που θα της επιτρέψει την σύνδεση με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, και τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντονμπάς (Λουχάνσκ και Ντονιέτσκ).\

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ SERGEI ILNITSKY

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo