LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

07|08
2022
10:33

Είναι η long Covid η επόμενη μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία; «Καμπανάκι» για τα παιδιά - Νέα κομμάτια στο «παζλ» του κορονοϊού

Μία δυσοίωνη εκτίμηση κάνουν επιστήμονες για την πορεία του κορονοϊού παγκοσμίως και συγκεκριμένα για το σύνδρομο long Covid. Την ίδια ώρα, κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για τα παιδιά, υπογραμμίζοντας τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν.

Δεν υπάρχει τεστ για τη long Covid. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο που πρέπει να πάρει κάποιος ή ασκήσεις που πρέπει να κάνει για να μετριάσει τα συμπτώματά του. Δεν υπάρχει -προς το παρόν- μία κοινή αντίληψη σχετικά με το ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου long Covid και ορισμένοι γιατροί αμφιβάλλουν ακόμη και για το αν είναι αληθινό.

Πάντως, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων έχει νοσήσει και σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός ατόμων που έχει νοσήσει με long Covid κυμαίνεται από 7,7 εκατομμύρια έως και 23 εκατομμύρια. Μάλιστα, οι επιστήμονες λένε ότι η πάθηση μπορεί να είναι «η επόμενη καταστροφή της δημόσιας υγείας», σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Υψηλότερος κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα στα παιδιά

Από την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 14 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί θετικά στην Covid-19, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσα από αυτά έχουν πάρει για μεγάλο χρονικό διάστημα Covid.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο εκτιμά πως η μακρά Covid-19 προσβάλλει λιγότερα παιδιά από ό,τι ενήλικες και συγκεκριμένα περίπου το 5% με 10% των ανήλικων ασθενών. Άλλοι ερευνητές, ωστόσο, υπολογίζουν ότι το ποσοστό ανέρχεται σε 26%.

Τα παιδιά έχουν συνήθως κάποια ίδια συμπτώματα του μακρού Covid με τους ενήλικες -συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, των αλλαγών στη γεύση και την όσφρηση, του άγχους, της κατάθλιψης, της κόπωσης και των διαταραχών του ύπνου- αλλά μπορεί επίσης να έχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν τα όργανά τους.

Συγκεκριμένα, μία νέα έκθεση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά πως τα παιδιά με μακρά Covid-19 έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά και το πάγκρεας, εν συγκρίσει με τα παιδιά που δεν νόσησαν από τον ιό.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μεγάλη βάση δεδομένων για να αναζητήσουν 15 μακροχρόνιες καταστάσεις Covid μεταξύ 781.419 παιδιών και εφήβων που είχαν επιβεβαιωμένη περίπτωση Covid-19.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με μακρύ Covid είχαν υψηλότερα ποσοστά οξείας πνευμονικής εμβολής ή απόφραξης στον πνεύμονα που μπορεί να προκαλέσει ξαφνική δύσπνοια, άγχος, πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών και ζάλη.

Είχαν επίσης υψηλότερο ποσοστό δυνητικά σοβαρών καρδιακών παθήσεων όπως μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του καρδιακού μυός που μπορεί να προκαλέσει γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, κόπωση και πόνους στο σώμα. Παράλληλα, είχαν υψηλότερο ποσοστό καρδιομυοπάθειας, μιας κατάστασης που δυσκολεύει τον καρδιακό μυ να παρέχει αίμα στο σώμα και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα παιδιά με μακρύ Covid είχαν, επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα νεφρικής ανεπάρκειας και ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1.

Το 12,7% των λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει σε long Covid

Άλλη μια νέα μελέτη μακράς διάρκειας Covid διαπιστώνει ότι ένας στους οκτώ ενήλικες με Covid-19 μπορεί να έχει συμπτώματα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό The Lancet, διαπίστωσε ότι το 12,7% των ατόμων με Covid-19 είχαν νέα ή σοβαρά αυξημένα συμπτώματα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική διάγνωση, ποσοστό μικρότερο από αυτό που έχουν «δείξει» ορισμένες άλλες έρευνες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.231 άτομα που είχαν Covid και 8.462 που δεν είχαν. Έλεγξαν τους συμμετέχοντες 24 φορές μεταξύ Μαρτίου 2020 και Αυγούστου 2021 και συνέκριναν τις δύο ομάδες. Μάλιστα, οι ερευνητές ρώτησαν για 23 συμπτώματα και η κόπωση και η δύσπνοια ήταν τα πιο συνηθισμένα. Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν επίσης πόνο στο στήθος.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως τα περισσότερα από τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν τη διάθεση των εμβολίων και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλει στην προστασία από το μακρύ Covid. Η έρευνα διεξήχθη επίσης πριν από την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, οπότε δεν είναι σαφές εάν τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια σε άτομα που μολύνθηκαν με μεταγενέστερα στελέχη.

Πηγή: ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ