LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

15|09
2022
08:04

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η Βρετανία ξενύχτησε στην ουρά - Περιμένουν έως και 1 εκατ. κόσμο στο λαϊκό προσκύνημα

Χιλιάδες Βρετανοί ξενύχτησαν στην ουρά για το τελευταίο «αντίο» - Ημέρα ξεκούρασης σήμερα για τον βασιλιά Κάρολο

38 λεπτά. Τόσα χρειάστηκαν για να μεταφερθεί το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Μία διαδρομή περίπου δύο χιλιομέτρων. Στη νεκρική πομπή συμμετείχαν τα μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ κατά πόδας ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα τρία αδέλφια του και παιδιά της Βασίλισσας, αλλά και τα εγγόνια της.

Όπως ήταν φυσικό, ξεχώρισε ο Γουίλιαμ και ο Χάρι. 25 χρόνια μετά την κηδεία της μητέρας τους, βρέθηκαν για ακόμα μία φορά ο ένας δίπλα στον άλλον, να ακολουθούν ένα φέρετρο στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου. Λίγο πιο πίσω, στα αυτοκίνητα που αποτελούσαν τη νεκρική πομπή ήταν τόσο η βασιλική σύζυγος Καμίλα, όσο και η πριγκίπισσα Κέϊτ Μίντλετον και η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ. Λίγο αργότερα, συνόδευσε τον συζυγό της και τίμησε τη Βασίλισσα με μία βαθιά υπόκλιση μπροστά από το φέρετρο. Φορούσε, μάλιστα, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που της είχε χαρίσει η βασίλισσα Ελισάβετ λίγο μετά την επισημοποίηση της σχέσης της με τον Χάρι. Ειρωνία της τύχης; Τη στιγμή που όλες οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας επιλέγουν για τις ημέρες αυτές κοσμήματα που ανήκαν στη συλλογή της Βασίλισσας, εκείνη τα αφήνει όλα πίσω. Χρόνια πριν είχε εκφράσει και γραπτώς την επιθυμία να ταφεί με τη βέρα της και το δαχτυλίδι αρραβώνων που της είχε δωρίσει δεκαετίες πριν ο Φίλιππος.

Παρά τους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου, ώστε να παρακολουθήσουν τη μεταφορά, μία πρωτοφανης σιωπή επικρατούσε. Αυτή διαταρασσόταν σποραδικά από τον ήχο των φλάς, τους κανονιοβολισμούς από το Χάϊντ Παρκ και την πένθιμη καμπάνα του Big Ben. Η διαδρομή αυτή και η 20λεπτη λειτουργία με τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι σηματοδότησε την έναρξη του λαϊκού προσκυνήματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της ημέρας της κηδείας, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα και ένα εκατομμύριο άτομα ενδέχεται να συμμετάσχουν στο λαϊκό πρόσκύνημα, περνώντας μπροστά από το φέρετρο της Ελισάβετ και αποχαιρετώντας έτσι από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. 24 ώρες το 24ωρο μέχρι την ημέρα της κηδείας, με σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 8 χιλιόμετρα ουρά, 35 ώρες αναμονής, 10.000 αστυνομικούς και πάνω από 1800 στρατιωτικούς. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης η ουρά να «κλείσει» ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου καθώς δεν θα είναι δυνατό όλοι όσοι θα περιμένουν να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι το Γουεστμίνστερ Χολ.

Δείτε live το λαϊκό προσκύνημα

Ο πρώτος πολίτης που μπήκε στο Αβαείο ήταν ένας 24χρονος πρόσκοπος. Με την παρουσία του θέλησε να τιμήσει τη Βασίλισσα, δηλώνοντας στα Μέσα ότι «βελτιωσε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων νέων». Η ουρά πίσω του είχε ήδη ξεπεράσει τα τέσσερα χιλιόμετρα.

Δείτε live την πορεία της ουράς για το «αντίο» στη βασίλισσα Ελισάβετ

Το ενδιαφέρον του κόσμου για την βασίλισσα Ελισάβετ, την τελετή και τις εκδηλώσεις αποτυπώθηκε στον εντυπωσιακό αριθμό όσων παρακολούθησαν την πτήση που μετέφερε τη σορό της από το Εδιβούργο στο Λονδίνο.  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightradar24, έξι εκατομμύρια χρήστες επιχείρησαν να «ακολουθήσουν» την πορεία της συγκεκριμένης πτήσης. Ως συνέπεια, η ιστοσελίδα κράσαρε!

Το Αβαείο του Γουέστμίνιστερ, στο οποίο βρίσκεται το φέρετρο που ο κόσμος επισκέπτεται, είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του Λονδίνου. Πρόκειται για μία επιβλητική γοτθική εκκλησία που συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα από τους Βενεδικτίνους μοναχούς ως τόπος λατρείας του Αγίου Πέτρου. Εκτός από λαμπρό παρελθόν διαθέτει και ισχυρή παρουσία στο σήμερα, καθώς έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας. Εκεί φιλοξενήθηκε η κηδεία της Βασιλομήτωρας το 2002, εκεί και ο γάμος του Πρίγκηπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην αποτελέσει και την τελευταία στάση στη διαδρομή της Ελισάβετ, τον επίλογο αυτής.

Μετά την πομπή και την τελετή, ο βασιλιάς Κάρολος μπόρεσε να πάρει μία ανάσα. Έχουν προηγηθεί ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες, ενώ το πρόγραμμά του είναι γεμάτο και τις ημέρες πριν από την κηδεία. Εξάλλου, είναι εκείνος που θα υποδεχθεί και θα δεξιωθεί δεκάδες ηγέτες που θα παρεβρεθούν στην κηδεία. Για αυτό το πολύτιμο 24ωρο διάλειμμα επέλεξε όχι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αλλά το προσωπικό του καταφύγιο, το σπίτι του στο Highgrove House, στο οποίο μετακόμισε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εκεί έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης (14/9), δίχως την συζυγό του. Οδηγούσε, μάλιστα, μόνος του το αυτοκίνητό του. Δεκάδες άτομα που βρίσκονταν εκεί για να αφήσουν λουλούδια και σημειώματα αγάπης προς τον νέο Βασιλιά αιφνιδιάστηκαν από την άφιξή του. Ικανοποιήθηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι επιβράδυνε για να τους χαιρετήσει. Παρέμεινε στο αυτοκίνητο, αλλά κατέβασε το παράθυρό για να τους μιλήσει.

Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη σε περισυλλογή και ξεκούραση, δήλωσαν εκπρόσωποί του. Δεν έχει προγραμματίσει καμία δημόσια εμφάνιση. Θα συνεχίσει, όμως, να εργάζεται από το σπίτι του, στο οποίο θα φτάσει και το περίφημο κόκκινο κουτί, με όλα τα σημαντικά κρατικά έγγραφα. Ο Βασιλιάς αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουαλία την Παρασκευή.

Αύριο, Παρασκευή (16/9) είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις πολλές πρόβες για την κηδεία της Δευτέρας (19/9)η οποία αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης με 4,1 δισ. θεατές!

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ UK PARLIAMENT/ ROGER HARRIS HANDOUT

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών