LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|09
2022
19:15

Πότε θα σταματήσουν οι διαρροές στο αγωγό Nord Stream: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης

Η διαρροή αερίου από τον κατεστραμμένο υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 1 στην Βαλτική Θάλασσα είναι πιθανό να σταματήσει τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα στο Reuters η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού.

Ένας εκπρόσωπος της Nord Stream AG τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν προβλέψεις για τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού μέχρι να εκτιμηθεί η ζημιά.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τέτοια αξιολόγηση μόνο αφού καταφέρει να φτάσει στην περιοχή.

"Μέχρι να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από μια εκτίμηση της ζημιάς, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Η εκτίμηση της ζημιάς μπορεί να γίνει επί τόπου μόλις καταφέρουμε να πλησιάσουμε την περιοχή. Αυτή τη στιγμή είναι απαγορευμένη ζώνη", είπε ο εκπρόσωπος.

Παρότι κανένας από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική Θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

Μπρα ντε φερ ευθυνών

Το ΝΑΤΟ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τις ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ το Κρεμλίνο τα... ρίχνει σε ξένα κράτη και μιλά για «τρομοκρατική ενέργεια»

Μάλιστα, το ΝΑΤΟ τονίζει πως όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

«Τρομοκρατική ενέργεια» βλέπει το Κρεμλίνο - Τι ισχυρίζεται

Τα συμβάντα στους δύο μεγάλους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία μοιάζουν με «τρομοκρατική ενέργεια» και απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με αριθμό χωρών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία υποψιάζεται «την ανάμειξη ξένου κράτους», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει μια συγκεκριμένη χώρα.

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ανάμειξη ενός κράτους», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ζητώντας εκ νέου «επείγουσα έρευνα».

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», επανέλαβε ο Πεσκόφ, μετά την έναρξη χθες από τη Ρωσία έρευνας για «διεθνή τρομοκρατική ενέργεια».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα διεξαγωγής διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή άλλων χωρών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι «τίθενται πολλά θέματα» πάνω σε αυτό, λόγω κυρίως «της έλλειψης επικοινωνίας και της απροθυμίας πολλών χωρών να επικοινωνήσουν» με τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τις διαρροές που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική και έχει ανακοινώσει ότι υποψιάζεται δολιοφθορά.

Τι απαντά το Κρεμλίνο για τα ρωσικά πλοία κοντά στις διαρροές

Επικαλούμενο τρεις πηγές, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ασφάλειας παρατήρησαν πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και υποβρύχια σε όχι μακρινή απόσταση από τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς. Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία αυτή του CNN, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη παρουσία του NATO στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream.

Δεν είναι σαφές αν τα πλοία είχαν κάποια σχέση με αυτές τις εκρήξεις, είπαν αυτές οι πηγές και άλλοι -αλλά είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξετάσουν οι ερευνητές.

Ρωσικά υποβρύχια παρατηρήθηκαν επίσης όχι μακριά από αυτές τις περιοχές την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το CNN.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καμία εμπεριστατωμένη εξήγηση για το τι συνέβη, λίγες ημέρες αφότου οι εκρήξεις φάνηκε να προκαλούν τρεις ξεχωριστές και ταυτόχρονες διαρροές στους δύο αγωγούς τη Δευτέρα. 

Σημειώνεται πως σήμερα, Πέμπτη, κυκλοφορούν αναφορές σουηδικών ΜΜΕ για εντοπισμό και τέταρτης διαρροής.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Danish Defence Command HANDOUT

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ