LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

07|10
2022
09:15

Ταϊλάνδη: Θλίψη και οργή για το μακελειό σε παιδικό σταθμό - Στους 37 οι νεκροί

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την επίθεση σε νηπιακό σταθμό στην Ταϊλάνδη

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ταϊλάνδη αφού 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά , σε μια βάναυση επίθεση με όπλο και μαχαίρι σε ένα νηπιαγωγείο στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο δράστης, πρώην αστυνομικός, άνοιξε πυρ και μαχαίρωσε παιδιά καθώς κοιμόντουσαν στο προσχολικό κέντρο στο Uthai Sawan, μια πόλη 500 χιλιόμετρα (310 μίλια) βορειοανατολικά της Μπανγκόκ το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Καθώς έφευγε από το νηπιαγωγείο, ο δράστης οδήγησε το αυτοκίνητό του και πυροβόλησε και περαστικούς και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι, όπου πυροβόλησε τη γυναίκα του και το παιδί του βάζοντας στη συνέχεια τέλος στη ζωή του.

Εικοσι τρία παιδιά σκοτώθηκαν από την επίθεση του πρώην αστυνομικού από 2 έως 5 ετών, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Οι σημαίες της Ταϊλάνδης ανεμίζουν μεσίστιες σήμερα, ενώ ο πρωθυπουργός Prayuth Chan-ocha αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή το απόγευμα.

«Αυτό δεν έπρεπε να έχει συμβεί», είπε την Πέμπτη. «Νιώθω βαθιά θλίψη για τα θύματα και τους συγγενείς τους».

«Όλοι οι άνθρωποι της Ταϊλάνδης και όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που γνωρίζουν για αυτό… θα αισθάνονται τόση θλίψη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, Anutin Charnvirakul.

Έξω από το νηπιαγωγείο, το πρωί της Παρασκευής, οικογένειες κάθονταν στην ουρά, πολλές φορούσαν μαύρα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν μικρά φέρετρα, κίτρινα, γαλάζια και λευκά διακοσμημένα με χρυσό.

«Πυροβόλησε ακριβώς από την πόρτα»

Ένας δάσκαλος είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι ο δράστης βγήκε από ένα αυτοκίνητο και αμέσως πυροβόλησε έναν άνδρα που έτρωγε μεσημεριανό έξω και στη συνέχεια πυροβόλησε και άλλους πυροβολισμούς.

«Έτρεξα προς τα πίσω, τα παιδιά κοιμόντουσαν», είπε μια νεαρή γυναίκα, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, πνίγοντας τα λόγια της. «Τα παιδιά ήταν δύο ή τριών ετών».

Ένας άλλος μάρτυρας είπε στο ThaiPBS ότι τον παρακάλεσε να σταματήσει. «Κατευθυνόταν προς το μέρος μου και τον παρακάλεσα για έλεος, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε.

«Η δασκάλα που πέθανε, είχε ένα παιδί στην αγκαλιά της», είπε ο μάρτυρας, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, στην τηλεόραση της Ταϊλάνδης Kom Chad Luek. «Δεν πίστευα ότι θα σκότωνε παιδιά, αλλά πυροβόλησε την πόρτα και πυροβόλησε ακριβώς μέσα από αυτήν».

Οι διασώστες περιέγραψαν τρομακτικές σκηνές.

«Το έχουμε ξαναζήσει, αλλά αυτό το περιστατικό είναι πιο οδυνηρό γιατί είναι μικρά παιδιά».

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Archayon Kraithong. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

Το προφίλ του δράστη

Η αστυνομία αναγνώρισε ως δράστη τον Panya Khamrab, έναν 34χρονο πρώην αξιωματικό της αστυνομίας που είχε απολυθεί από τον Ιανουάριο για κατοχή μεθαμφεταμίνης και απολύθηκε επίσημα τον Ιούνιο. Είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο νωρίτερα την Πέμπτη για κατηγορία ναρκωτικών και επρόκειτο να εμφανιστεί ξανά την Παρασκευή.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της αυτοψίας θα καθορίσουν εάν είχε πάρει ή όχι ναρκωτικά πριν από την επίθεση. «Κυρίως, πιστεύουμε ότι οφείλεται στα ναρκωτικά και το άγχος [από την εμφάνισή του στο δικαστήριο]», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Νταμρονγκσάκ Κιτιπράπατ.

«Δεν ξέρω (γιατί το έκανε αυτό), αλλά ήταν υπό μεγάλη πίεση», είπε η μητέρα του Panya στο Nation TV, επικαλούμενη το χρέος που είχε καταγράψει ο πρώην αστυνομικός και τη λήψη ναρκωτικών.
Πολιτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τα συλλυπητήριά τους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας και του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: «Είμαι βαθιά λυπημένος για την αποτρόπαιη επίθεση σε ένα κέντρο φροντίδας παιδιών στην Ταϊλάνδη. Τα μαθησιακά κέντρα πρέπει να είναι χώροι όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και να μην γινονται θύματα επιθέσεων. Τα συλλυπητήριά μου στους αγαπημένους των θυμάτων και στον λαό της Ταϊλάνδης».

Πηγή: iEidiseis.gr -  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ NARONG SANGNAK

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo