LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|10
2022
18:26

Κατάθλιψη: Πέντε αλλαγές στη συμπεριφορά που μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα

Αυτές είναι οι πέντε αλλαγές στη συμπεριφορά που μαρτυρούν την κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η κατάθλιψη είναι μια συχνή ψυχική διαταραχή που ενίοτε θα περάσει απαρατήρητη, το άτομο που τη βιώνει θα δυσκολευτεί να την περιγράψει και το φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον δεν θα μπορέσει να το βοηθήσει. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ περιγράφουν ένα μοτίβο συμπεριφορών που την προδίδουν. Σύμφωνα με αυτό, τα άτομα με κατάθλιψη:

1. Δεν σηκώνονται από το κρεβάτι

Συμβαίνει σε όλους να μη θέλουν κάποιες φορές να εγκαταλείψουν το κρεβάτι από ανία ή λίγες ακόμα ώρες ύπνου. Όταν όμως πίσω από την άρνηση αυτή κρύβεται η απουσία οποιουδήποτε κινήτρου, από την πρωινή προετοιμασία έως το βούρτσισμα των δοντιών, τότε ενδεχομένως να πρόκειται για καταθλιπτικό σύμπτωμα. Η κατάθλιψη προάγει το αίσθημα της κόπωσης και πνευματικής εξάντλησης σε σημείο που η πιο απλή καθημερινή δραστηριότητα φαντάζει άθλος.

2. Έχουν πρόβλημα με τον ύπνο

Η σωματική και πνευματική εξάντληση που προκαλεί η κατάθλιψη θα επηρεάσουν τις συνήθειες περί τον ύπνο με διάφορες τρόπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ύπνος θα γίνει «παρηγοριά» και ένας τρόπος να κυλά ανώδυνα η ημέρα επομένως η διάρκεια και η συχνότητά του μέσα στην ημέρα θα αυξηθούν. Άλλες φορές, μπορεί να εμφανιστούν περίοδοι αϋπνίας και δυσκολία στον ύπνο κατά την έναρξη αλλά και διατήρησή του. Η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου σχετίζεται με αύξηση των επιπέδων άγχους και περισσότερες έτσι αρνητικές σκέψεις και δυσφορία.

3. Βιώνουν αλλαγές στην όρεξή τους

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες και την όρεξη, αυξάνοντας, μειώνοντας ή εξαφανίζοντας το αίσθημα της πείνας. Στις μεταβολές αυτές εμπλέκονται σημαντικά οι διαταραχές του ύπνου, καθώς ο τελευταίος συμβάλλει στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας.

4. Είναι κυκλοθυμικά και ευερέθιστα

Αλλαγές στη διάθεση με ξεσπάσματα θυμού και κλάμα από μικρές ή ασήμαντες αφορμές και έπειτα περίοδος ηρεμίας είναι βασικό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν η ευερεθιστότητα ή οι εναλλαγές της διάθεσης διαρκούν περισσότερο από κάποιες ημέρες, τότε πολύ πιθανόν πρόκειται για κατάθλιψη.

5. Δυσκολεύονται να νιώσουν χαρά και να συνδεθούν

Η κατάθλιψη είναι συνυφασμένη σχεδόν με την ανηδονία, την ανικανότητα δηλαδή άντλησης χαράς και ευχαρίστησης από οτιδήποτε, η οποία οδηγεί σταδιακά στην απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες έως πριν δραστηριότητες όπως χόμπι, βόλτες, κοινωνική και σεξουαλική ζωή. Παράλληλα, εμφανίζονται δυσκολίες στη σύνδεση με άλλα άτομα όπως φίλοι, σύντροφοι και συγγενείς, υψώνεται ένα τείχος που παρεμποδίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις με αποτέλεσμα το στενό περιβάλλον να μην μπορεί να βοηθήσει.

Πηγή: ygeiamou.gr - Image by Mandy Fontana from Pixabay

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ