LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|11
2022
13:58

«Κιβωτός του Κόσμου»: Τοποθετείται στην ΜΚΟ κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας για να ερευνήσει τα στοιχεία

Με γρήγορους ρυθμούς «τρέχουν» οι έρευνες για την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς οι έλεγχοι από την Οικονομική Αστυνομία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ερευνήσει επίσης τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας που μέχρι να γίνουν οι αλλαγές στη διοίκηση, ήταν πρόεδρος του ΔΣ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μήνας Καραμήτρου στο OPEN, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, τοποθετείται κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου προκειμένου να ερευνήσει σε βάθος τα οικονομικά στοιχεία των δομών.

Η έρευνα της Αρχής για ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Η έρευνα που διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής, ε.τ αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης αφορά την προσπάθεια των αρχών να εντοπίσουν τυχόν πλουτισμό των μελών της οργάνωσης σε βάρος της. Οι αρμόδιοι δηλαδή προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν έχουν γίνει οικονομικές διαχειρίσεις που δεν είναι σύμφωνες με το νόμο.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική έρευνα, καθώς η Κιβωτός του Κόσμου λάμβανε πολλές δωρεές και εκτιμάται ότι με το άνοιγμα των λογαριασμών (και εταιρικών και προσώπων) θα βγουν στο φως όλες οι λεπτομέρειες για την οικονομική διαχείριση διότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το απόρρητο.

Το ποινικό σκέλος

Στο ποινικό επίπεδο, η Εισαγγελία Ανηλίκων ασχολείται με δύο ειδών καταγγελίες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Κατά κύριο λόγο αυτές αφορούν κακομεταχείριση παιδιών. Επιπλέον ένα μικρότερο ποσοστό καταγγελιών αφορά σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Για την ώρα δεν υπάρχουν καταγγελίες για βιασμό, αλλά μόνο για ασέλγεια σε βάρος φιλοξενούμενου στις δομές.

Τα έσοδα και το μεγάλο πλεόνασμα

Σύμφωνα με το MEGA, οι ισολογισμοί της Κιβωτού δείχνουν ότι ο οργανισμός είχε ετησίως έσοδα 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανιζόταν ετήσιο πλεόνασμα που κυμαίνονταν από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Η ΜΚΟ δημοσίευε στο Διαδίκτυο πόσα που συγκέντρωνε για τις απαραίτητες δαπάνες του λογαριασμού και των φιλοξενούμενων. Σε αυτές φαινόταν ότι ο οργανισμός είχε οικονομικά προβλήματα αν και στην πραγματικότητα φαίνεται να είχε πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το ρεπορτάζ του MEGA σημειώνει ότι τα παιδιά έχουν καταγγείλει ότι υποχρεούνταν σε νηστεία και έτρωγαν σπάνια κρέας. Επίσης, αναφέρεται στις καταγγελίες ότι η ποιότητα του φαγητού δεν ήταν καλή και ότι φιλοξενούμενοι σε δομές της Κιβωτού έχουν πάθει δηλητηριάσεις.

Νέα σοκαριστική καταγγελία

Ακόμα μία σοκαριστική καταγγελία έφερε στο φως της δημοσιότητας το OPEN το πρωί της Τετάρτης. Πρόκειται για άτομο που κατάφερε μαζί με τον αδερφό του να φύγουν από τις δομές της ΜΚΟ πριν από κάποια χρόνια και πλέον ζει και εργάζεται στην Ολλανδία.

«Έχουμε δει βία, ψυχολογική βία και φασαρίες από το πουθενά, τιμωρίες χωρίς λόγο. Ο αδελφός μου και μια κοπέλα έφαγε ένα χαστούκι . Το χαστούκι που είδα πρώτη φορά ο αδελφός μου το έφαγε επειδή κουνούσε μια σακούλα πέρα δώθε. Εγώ με το που το έμαθα το επόμενο πρωί πήγα σχολείο και το έσκασα από εκεί. Έφυγα και πήγα να βρω τους συγγενείς μου για να τους πω “παιδιά τα πράγματα είναι άσχημα”. Μόλις επέστρεψα πίσω ήμουν στην απομόνωση για ένα μήνα. Το πρόγραμμα μου ήταν φαγητό, το πρωί σχολείο, γυρνούσα από το σχολείο φαγητό και δουλειά, ξανά σπίτι φαγητό, ύπνο. Δεν πήγαινα, δλδ, να διαβάσω κάθε μέρα, όπως πήγαιναν όλα τα άλλα παιδιά, δεν με πήγαιναν να διαβάσω επειδή είχα κάνει αυτό το πράγμα. Συν ότι με είχαν αφήσει με τις ίδιες κάλτσες για επτά ημέρες. Η πρεσβυτέρα ερχόταν κάθε μέρα, αλλά δεν είχε αρκετές συμπάθειες ειδικά με τα αγόρια. Σαν να μην τους ένοιαζε ποιος είσαι τι κάνεις μέσα στο σπίτι σου. Ο (παιδαγωγός) .. ήταν πολύ βίαιος. Πχ ένα παιδί του έσπρωξε πρώτα και μετά αντέδρασε το παιδί.. Στη συνέχεια είχε τσακωμούς με παιδαγωγούς, με παιδιά, με οποιονδήποτε ήταν γύρω του. Ο ξεκίνησε ως αποθηκάριος στη συνέχεια έγινε παιδαγωγός με κπ μαγικό τρόπο. Φυσικά, και τον αδελφό μου τον έχει ξαναχτυπήσει και άλλο ένα παιδί. Τραμπούκιζαν ανήλικα. Σίγουρα πολλές φορές σε έχουν κάνει να νιώσεις άσχημα. Θυμάμαι μια χαρακτηριστική στιγμή πριν φύγω από την Κιβωτό μου είπε εσύ θα αποτύχεις θα γίνεις πρεζάκιας σαν τους γονείς σου και θα έρχεσαι ξανά να ζητάς τη βοήθεια της Κιβωτού. Ναι εγώ έγινα 18 και είπα παιδιά πάω να βρω τον δρόμο μου ευχαριστώ και φεύγω. Ο πατέρας μου που κινήθηκε να με πάρει δεν έβγαλε άκρη ποτέ. Εννοείται πως εμπόδιο έμπαινε η κιβωτός».

Τα επόμενα βήματα της εισαγγελίας

Πρώην εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου βρέθηκε τη Δευτέρα στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να καταθέσει στις Εισαγγελείς που ερευνούν τις καταγγελίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών από πρόσωπα του ΜΚΟ.

Ο μάρτυρας, που στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Κιβωτό, είναι από τα πρόσωπα τους ισχυρισμούς των οποίων θα εξετάσουν ενδελεχώς οι Εισαγγελείς Ανηλίκων που ερευνούν την ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Τις επόμενες ημέρες οι δύο Εισαγγελείς θα λάβουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΜΚΟ και καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει επικεντρωθεί, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην δικογραφία, σε ενέργειες προβεβλημένου στελέχους του ΜΚΟ και τριών προσώπων που εργάζονται σε δομές.

Σοκάρει πρώην εθελόντρια - Κατήγγειλε κακοποιήσεις από το 2015 και την κατηγόρησαν για ψεύδη

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς έρχονται στο φως νέες καταγγελίες για σωματική και λεκτική κακοποίηση τροφίμων των δομών οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα από το 2015 από την Πωγωνιανή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου στο OPEN, το 2015 πρώην εργαζόμενη στη δομή στην Ήπειρο, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και το Δήμο Ιωαννίνων, είχε επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο και μάλιστα τον κάλεσε δεκάδες φορές στο τηλέφωνο, χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.

Τότε η γυναίκα προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο. Όταν εκείνη του μετέφερε όσα φρικτά βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος αντέδρασε άσχημα και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

Στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία. Οι αστυνομικές αρχές πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, ωστόσο όταν η υπόθεση έφτασε στην εισαγγελία «πάγωσε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και για τις δύο δομές των Ιωαννίνων έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από παιδιά που έχουν βιώσει και αυτά ανάλογα περιστατικά με όσα καταγγέλλονται.

Σε δηλώσεις που έκανε στο OPEN, η πρώην εθελόντρια στην «Κιβωτό του Κόσμου» είπε: «Είχα δει παιδαγωγό, τον υπεύθυνο των παιδαγωγών τότε να χτυπάει ένα κοριτσάκι 12 ετών, το ίδιο κοριτσάκι να το χαστουκίζει. Σε ένα βρέφος που δεν ευθύνεται ο ίδιος, είχε βγει ένα βράδυ ο αγκώνας του παιδιού από βίαιο τράβηγμα».

«Η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή παρουσία εισαγγελέα ανηλίκων, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά», σημείωσε η πρώην εργαζόμενη. «Ένας από τους αστυνομικούς αργότερα  μου είπε “αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν τρομερά μπροστά σε αυτά που είχα καταγγείλει εγώ».

Οι μαρτυρίες των παιδιών

Την ίδια ώρα, στο φως έρχονται καταγγελίες παιδιών για περιστατικά βίαςπολυήμερες τιμωρίες ακόμη και στην απομόνωση και ξυλοδαρμούς. Οι μαρτυρίες, από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, αποκαλύπτουν τον εφιάλτη που έζησαν αρκετά από αυτά, στην πιο τρυφερή ηλικία.

Σύμφωνα με όσα είπε πρώην φιλοξενούμενος στις δομές, του φώναζαν «θα σου κόψω το φαγητό, θα σε πετάξω έξω από το σπίτι που σου νοικιάζω, θα αφήσω τη μάνα σου χωρίς φάρμακα. Κάποια παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις από τα άλλα, το κριτήριο δεν το ξέρω».

Ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μαζί με τον αδερφό του, έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως υπεύθυνοι αναζητούσαν τρόπους, ακόμη και για να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιμέλεια παιδιών.

«Έμενα η γιαγιά μου είχε πάρει την επιμέλεια από τη μητέρα μου, επειδή η μάνα μου ήταν τοξικομανής. Η Κιβωτός θεώρησε σωστό με τα κονέ που έχει και τις διασυνδέσεις να πάρει την επιμέλεια από τη γιαγιά μου χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Με σκοπό αυτοί να παίρνουν επιδόματα πάνω στα ονόματά μας και εμένα η μάνα μου, να είναι στο δρόμο κυριολεκτικά στο δρόμο, να μην έχει να φάει, να μην έχει να πλυθεί, να μην έχει να κάνει τίποτα».

«Κάποιος άμα έτρωγε "συνέπεια" ή "τιμωρία", του βάζανε σαν τιμωρία να πλένει ταψιά και πιάτα για μία εβδομάδα. Είχα δει έναν παιδαγωγό να βαράει χαστούκια και να σπρώχνει και να κλωτσάει ένα παιδί», δήλωσε τρόφιμος.

Φιλοξενούμενη καταγγέλλει ότι την έδιωξαν επειδή έκανε άμβλωση

Μία 20χρονη πρώην φιλοξενούμενη σε δομή της ΜΚΟ κατήγγειλε ότι της φέρθηκαν με πολύ σκληρό τρόπο όταν έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση.

Όπως είπε η ίδια, ήταν 17 χρονών όταν ακόμη φιλοξενούταν σε μία από τις δομές της «Κιβωτού», έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση. «Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν…το πάλεψα μόνη μου» είπε η πρώην τρόφιμος στο MEGA.

Όπως ανέφερε, της εξηγούσαν πως πρόκειται για μια «κακιά πράξη» και δεν το δέχονταν. «Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”, εγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα» πρόσθεσε.

Όταν η 20χρονη έγινε 18 ετών, όπως λέει δεν έλαβε κανένα χρηματικό ποσό όπως συνήθιζαν να δίνουν σε όσους έφευγαν και την άφησαν στο δρόμο αβοήθητη.

Η 20χρονη σήμερα κοπέλα βρέθηκε για πρώτη φορά στη δομή στα 9 της χρόνια μαζί με τα τρία αδέρφια της. «Ήμουν από τα πρώτα παιδιά που βίωσε τη συνέπεια – τιμωρία της απομόνωσης. Είναι ό,τι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα μικρό παιδί» δήλωσε.

«Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, εγώ τον στηρίζω αυτόν τον άνθρωπο, μπορεί να μη γνώριζε πολλά απ’ όσα συνέβαιναν στην “Κιβωτό”, αλλά σίγουρα η αλήθεια θα φανερωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλει και ξυλοδαρμό

Η πρώην τρόφιμος περιέγραψε και ένα περιστατικό ενόσω βρισκόταν στη δομή της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα.

«Θυμάμαι πως είχα τσακωθεί με μία κοπέλα, είχαμε πιαστεί στα χέρια και ένας παιδαγωγός με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”. Μία άλλη παιδαγωγός ύστερα με πήρε με το αμάξι της μία βόλτα να με ηρεμήσει και όταν γυρίσαμε η υπεύθυνη της δομής την απέλυσε».

Ένα βράδυ η κοπέλα μεταφέρθηκε στη δομή της Χίου με αποτέλεσμα να χωριστεί από τα αδέρφια της και να μην τα ξαναδεί. «Εκεί με κρατούσαν για μήνες κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, γιατί με θεωρούσαν κακιά επιρροή για τα υπόλοιπα παιδιά» αναφέρει.

Μιλώντας για την περίοδο που έμεινε έγκυος λέει πως ουσιαστικά η «Κιβωτός» της είχε ξεκαθαρίσει πως εάν αποφασίσει να κάνει την άμβλωση επιλέγει αυτόματα να προχωρήσει σε έναν δρόμο μόνη της. Ωστόσο, εκείνη επέμεινε στην απόφασή της και προκειμένου να προχωρήσει στην άμβλωση παρενέβη η Εισαγγελία καθώς δεν είχε ενηλικιωθεί ακόμη.

«Την ημέρα της ενηλικίωσής μου, όταν γύρισα στη δομή, έβγαλαν έξω τις βαλίτσες και μου είπαν “χρόνια πολλά, να φύγεις τώρα”» αναφέρει.

Η κοπέλα καταγγέλλει πως δεν της επιτρέπουν να έχει επικοινωνία με έναν από τα αδέρφια της, δεν γνωρίζει καν σε ποια δομή βρίσκεται. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι σίγουρη πως βρίσκεται σε απομόνωση γιατί έχω μάθει πως έχει κάνει συγκεκριμένα πράγματα» συμπληρώνει.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ