LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

25|11
2022
19:25

«Κιβωτός του Κόσμου»: Φύλλο και φτερό τα γραφεία των δομών της ΜΚΟ –15 στελέχη στο στόχαστρο των ερευνών

Μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών – τροφίμων αλλά και για τον πολυέξοδο τρόπο ζωής του επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», ιερέα Αντώνιου Παπανικολάου και της συζύγου του, Σταματίας Γεωργαντή, οι Αρχές εστιάζουν την έρευνά τους στις δομές της ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε ό,τι έγγραφα εντοπίζουν που έχουν να κάνουν με τα λογιστικά της οργάνωσης, αλλά και τις υιοθεσίες παιδιών που διέμεναν εντός των δομών. Στην Πωγωγιανή Ιωαννίνων, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσαν μεγάλο όγκο υλικού, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών της οικονομικής αστυνομίας βρίσκονται 15 στελέχη της «Κιβωτού». Νωρίτερα την Παρασκευή, συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής της Καλαμάτας αφού, σε ένα συρτάρι στα γραφεία της δομής, βρέθηκε μη- δηλωμένο όπλο.

Πέντε σακούλες υλικού κατάσχεσαν οι αστυνομικοί από την Πωγωγιανή

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν από την δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» πέντε σακούλες με υλικό. Οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, έκαναν «φύλλο και φτερό» οικονομικά και άλλα στοιχεία επί δύο ώρες και 45 λεπτά.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η εισαγγελία ανηλίκων, οι αξιωματικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων με δικαστικό λειτουργό πέρασαν την πόρτα της δομής και πραγματοποίησαν εξονυχιστική έρευνα για στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση των καταγγελιών.

Αντίστοιχη έρευνα πραγματοποιήθηκε και στη δομή της Κόνιτσας.

15 στελέχη της «Κιβωτού» στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας

Σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» και σε 15 άτομα που διοικούσαν την οργάνωση εστιάζεται η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Οικονομική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιείται από το πρωί έλεγχος από την Ασφάλεια Καλαμάτας στην δομή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ χτες έγινε παρόμοια έρευνα στην δομή της Χίου.

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Μία σύλληψη για μη - δηλωμένο όπλο στην Καλαμάτα

Για οπλοκατοχή συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα μη δηλωμένο όπλο σε ένα κλειδωμένο συρτάρι.

Η ίδια αρνείται πως το όπλο είναι δικό της και είπε στις Αρχές πως ανήκει στον προηγούμενο υπεύθυνο της δομής

Σημειώνεται πως η γυναίκα είναι κοινωνική λειτουργός, ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και ο εισαγγελέας.

Παράλληλα, διενεργείται έλεγχος για το όπλο. 

Εδώ και λίγες ημέρες, οι έλεγχοι των Αρχών στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι σαρωτικοί με εντολή της οικονομικής αστυνομίας. 

Κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου πραγματοποίησε την Πέμπτη έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ, γνωστή ως «Κιβωτός του Αιγαίου» ενώ σήμερα, Παρασκευή έγινε έφοδος και στη δομή της Καλαμάτας. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί έλεγχος και στα κεντρικά, στον Κολωνό.

Η οικονομικής αστυνομίας περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά της δομής προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού». 

Δύο οχήματα με συμβατικές πινακίδες πήγαν στις εγκαταστάσεις της δομής στην περιοχή του Αίπους, έξω από την πόλη της Χίου και πραγματοποίησαν έλεγχο τόσο στα γραφεία της διοίκησης όσο και στο προσωπικό γραφείο του πατρός Αντωνίου. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους φακέλους, υπολογιστές και άλλα στοιχεία που θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την έρευνα.

Ας σημειωθεί ότι η δομή «Κιβωτός του Αιγαίου» στεγάζεται σε κτίσματα (αθλητικές εγκαταστάσεις, σπιτάκια, διαμερίσματα και μεγάλα κτίρια, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνες) κατασκευασμένα μετά το 1990 ως τουριστική δημοτική επιχείρηση στη βάση του τότε αναπτυξιακού νόμου 1262/1982 από τον τότε Δήμο Βροντάδου και την Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία «Προμηθευτική Α.Ε». Η διαδικασία της παραχώρησης της ανενεργού δομής ξεκίνησε το 2013 και το 2014 υπογράφτηκε συμβόλαιο παραχώρησης στη ΜΚΟ την οποία εκπροσώπησε η πρόεδρος της πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή.

Πρώην δήμαρχος Χίου: Αρνήθηκαν να πληρώσουν δάνειο

«Αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τη μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ το μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός» είπε  μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Χίο ο πρώην δήμαρχος του νησιού Μάρκος Μενής και πρόεδρος σήμερα της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας «Προμηθευτική Α.Ε».

Και συνέχισε: «Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονταν με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που το είχε δώσει. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο. Αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ και εκτός από το δάνειο, να έχουμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο ελληνικό δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι έπρεπε να πληρώσουμε και πληρώνουμε 32.000 ευρώ το χρόνο που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΕΝΦΙΑ».

Ο ίδιος υποστήριξε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, ενώ τελικά έλαβε ένα εξώδικο από τη ΜΚΟ:

«Η πρώτη αντίδραση η δική μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την Κιβωτό στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η Κιβωτός μας έστειλε ένα εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο. Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς όμως ούτε ο π. Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα έβγαινε είτε στο τηλέφωνο είτε να μας στείλει ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της Κιβωτού του Κόσμου, και βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αρνιόταν η «Κιβωτός του κόσμου» να καταβάλει το συμφωνημένο ποσό, ο κ. Μενής είπε: «Το μόνο που μας μεταφέρθηκε ήταν ότι ο π. Αντώνιος, ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην Κιβωτό του Κόσμου. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της Κιβωτού. Παρ' όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον δήμο της Χίου».

«Με έκλειναν στο κλουβί για τους παπαγάλους»: Συγκλονίζει η μαρτυρία 8χρονου

Τις σκληρές δήθεν «παιδαγωγικές» μεθόδους που ακολουθούσαν οι παιδαγωγοί της «Κιβωτού του Κόσμου» περιέγραψε με τρεμάμενη φωνή ένα οκτάχρονο αγοράκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1. Ο μικρός μίλησε για το διαβόητο «πράσινο κλουβί», ενώ περιέγραψε συνθήκες βασανισμού.

«Μια φορά με είχανε βγάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου…Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι “η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί”. Γι’ αυτό με έβαλε εκεί μέσα. Ναι, το πράσινο (ενν. κλουβί) που ήταν για τα παπαγαλάκια» είπε το αγοράκι, προσθέτοντάς πως  έμεινε για πολλή ώρα στο κλουβί.

Ερωτηθείς αν τον είχαν χτυπήσει, μίλησε για μια κυρία που τον γρατζουνούσε … για να τον συνετίσει «Αυτή η κυρία, ναι, πολύ. Με γρατζούναγε στη πλάτη. Όταν έκανα κάτι κακό, με γρατζούναγε... (Ενν. Άλλη φορά) με είχε βάλει σε ένα δωμάτιο μικρό κλειδωμένο και ένα παιδί που το λέγανε **** και **** , ο **** κι ο **** με βγάλανε. 3 ώρες και μετά ήρθε, επειδή φώναζα, φώναζα.. Πέρασε μια ώρα, δυο ώρες, τρεις ώρεςκαι με άκουσε ο **** μόνο. Ήταν 17 στα 18».

Το αγοράκι φιλοξενούταν στην ίδια δομή με τον αδελφό του, ενώ η αδελφή του σε άλλη δομή.  Το «ξύλο» φαίνεται ότι αποτελούσε πάγια πρακτική που ακολουθούσαν οι παιδαγωγοί, καθώς όπως περιέγραψε, είχαν χτυπήσει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τον αδελφό του, και φίλους του. «Ναι, πρόσωπο, μπουνιές... Κι ένας άλλος φίλος μου είχε παίξει μπουνιές με τον κύριο **** ( σημ: αναφέρεται σε εργαζομενο της δομης). Ένα παιδί το είχανε πετάξει κάτω με δύναμη στο κρεβάτι. Ήταν στο πάνω κρεβάτι, εγώ δεν ήθελα να κατέβω κάτω και αυτή η κυρία με τράβηξε από το πόδι και έπεσα κάτω μπρούμυτα και είχα καρούμπαλο».

Όπως είπε όταν κάποια στιγμή δεν μπορούσε να φάει το φαγητό του έβαζαν το ίδιο κάθε μέρα «Βάζανε κάθε μέρα. Μου βάζανε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Χαλασμένο. Μου το βάζανε κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα μέχρι να το φάω. Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου» συνέχισε.

Ερωτηθείς αν μπορούσε να μιλήσει στη μητέρα του είπε «Δεν μπορούσα. Έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο η μαμά και της το κλείνανε».

Η μαρτυρία εθελόντριας ψυχολόγου

Μια ακόμη σοκαριστική μαρτυρία έρχεται στο φως για όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ψυχολόγος, πρώην εθελόντρια σε δομή της οργάνωσης, αποκάλυψε τις τέσσερεις «βόμβες» -όπως τις αποκαλεί χαρακτηριστικά-, που την οδήγησαν να καταγγείλει την Κιβωτό. 

Δείτε το ποστ που έκανε στο Facebook:

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών