LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

30|11
2022
09:42

Σεισμός στην Εύβοια: Περισσότεροι από 80 μετασεισμοί τη νύχτα - Τι λένε οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου

Νέος ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ χτύπησε την Εύβοια το βράδυ της Τρίτης προκαλώντας αναταραχή όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, ενώ ιδιαίτερα αισθητός ήταν και στην Αττική.

Οι κάτοικοι της Εύβοιας πέρασαν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα διότι αν και περίμεναν ότι ο πρωινός σεισμός της Τρίτης θα ήταν ο κύριος, ήρθε μία ακόμα πιο έντονη σεισμική δόνηση το βράδυ για να τους βγάλει ξανά από τα σπίτια τους.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN Γιώργος Κρατημένος που βρίσκεται στους Τσακέους Ευβοίας, χωρίο στο οποίο καταγράφεται το επίκεντρο των ισχυρών σεισμικών δονήσεων, πολλοί κάτοικοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους ενώ και σήμερα Τετάρτη τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Με το φως του ήλιου θα εξετάσουν τις περιουσίες τους για τυχόν ζημιές, αν και ήδη υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν μικρής έκτασης καταστροφές κυρίως σε τοίχους σπιτιών, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή μεγάλες καταστροφές.

Πάντως, ο φόβος των ντόπιων είναι μεγάλος καθώς πρόκειται για περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, οπότε οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν είναι καλές καθώς από το πρωί υπάρχει ψιλόβροχο ενώ η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Τσελέντης: Περισσότεροι από 80 μετασεισμοί τη νύχτα

Περισσότεροι από 80 ήταν οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή των δύο ισχυρών σεισμικών δονήσεων σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του OPEN «Ανοιχτή Επικοινωνία» το πρωί της Τετάρτης.

«Ο βραδινός σεισμός ήταν κατά 2 δέκατα του Ρίχτερ μεγαλύτερος. Εγώ πιστεύω ότι ήταν δίδυμοι σεισμοί, ενώ γράψαμε τη νύχτα περισσότερες από 80 μετασεισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι η ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού όσο πάει και μικραίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Τσελέντης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ρήγμα δεν έχει ιδιαίτερα απασχολήσει επομένως οι ειδικοί θεωρούν ότι «τα 5 Ρίχτερ είναι το όριο».

 

Για το ρήγμα σημείωσε ότι «δεν το ξέραμε. Η περιοχή έχει χαμηλή σεισμικότητα. Αυτό το οποίο έγινε χθες μα άφησε λίγο έκπληκτους αλλά νομίζω ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κανονικά».

Ο ίδιος υπογράμμισε «ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν μαζέψει σεισμική ενέργεια, όπως το κεντρικό Ιόνιο αλλά αυτή η περιοχή δεν με προβληματίζει γιατί ξέρω ότι τα σπίτια στην Κεφαλλονιά είναι γερά χτισμένα και αντέχουν. Στην περιοχή του Ανατολικού κορινθιακού σίγουρα κάποια στιγμή θα μας δώσει κάτι. Μπορεί σε 5 χρόνια μπορεί σε 6 ή σε 7. Έχουμε ζώσει με όργανα την περιοχή και πιστεύω ότι θα πιάσουμε έναν σεισμό αν είναι να γίνει εκεί πέρα».

Λέκκας: Θεωρούμε ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί ομαλά 

Καθησυχαστικός υπήρξε και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Σε επικοινωνία του με το OPEN και την «Ανοιχτή Επικοινωνία» τόνισε ότι «όσο γίνονται σεισμοί στην περιοχή είναι θετικό. Μετά τον 5,2 είχαμε περίπου 25 σεισμούς. Μικρούς της τάξεως των 2 και 3 βαθμών. Έτσι φαίνεται ότι εκτονώνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό το δυναμικό της περιοχής αλλά «θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η σεισμική δραστηριότητα και κυρίως ότι δεν θα πάμε σε μεγάλα μεγέθη της τάξεως των 6 – 6,5 βαθμών, που δεν φαίνεται η το δυναμικό της περιοχής για να μπορέσει να δώσει τέτοιο μεγάλο σεισμό».

Ο κος Λέκκας σημείωσε ότι «τα κτίρια στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά» και  συμπλήρωσε πως η «σεισμική δραστηριότητα θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στις κατασκευές και υποδομές. Άλλωστε η κεντρική Εύβοια έχει από τα πιο βραχώδη και καλά εδάφη. Ας θυμηθούμε την πέτρα Καρύστου ή το μάρμαρο. Είναι εδάφη που δεν διευκολύνουν την ανάπτυξη σεισμών μεγάλης εντάσεως στην περιοχή». 

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών