LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

30|11
2022
13:19

Κιβωτός του Κόσμου: Η πρεσβυτέρα στο επίκεντρο των ερευνών - Εντολή για άμεσο έλεγχο του πόθεν έσχες

Προτεραιότητα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος τίθεται ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης της μέχρι πρότινος προέδρου του ΔΣ της Κιβωτό του Κόσμου, Σταματίας Γεωργαντή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή να διενεργηθεί εξονυχιστικός έλεγχος στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας παράλληλα με τον γενικευμένο οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιεί ήδη η Αρχή για τα οικονομικά πεπραγμένα της Κιβωτού.

Η εντολή του κ. Βουρλιώτη είναι να ελεγχθούν άμεσα οι δηλώσεις της υπόχρεης σε υποβολή «πόθεν έσχες» ,λόγω της θέσεως που κατείχε στον ΜΚΟ, πρεσβυτέρας, ώστε να διαπιστωθεί αν σε αυτές περιλαμβάνονται όλα τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει η ίδια ή αν έχει αποκρύψει ακίνητα ή οποιαδήποτε άλλα υλικά και μη περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω του ελέγχου στα «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας η Αρχή ουσιαστικά εισέρχεται και στα οικονομικά του ιερέα συζύγου της, πάτερ Αντωνίου, καθώς η κυρία Γεωργαντή υποχρεούται από τον νόμο να δηλώνει, πλην των δικών της περιουσιακών στοιχείων και όσα κατέχουν ο σύζυγός της και πρώτου βαθμού συγγενικά της πρόσωπα.

Τα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς και θυρίδες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμή στοιχεία, θυρίδα σε τράπεζα στον Κολωνό που πριν από 8 μέρες φαίνεται πως είχε ανοίξει η πρεσβυτέρα, είναι πλέον άδεια ενώ σε χώρο που διέμεναν σε δομή της Κιβωτού στον Κολωνό ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του, βρέθηκε ένα ποσό των 350.000 ευρώ περίπου, σε μετρητά

Μια περίεργη κατάθεση επίσης εξετάζεται από τις Αρχές που αφορά περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Συνολικά είναι τέσσερις οι τραπεζικοί λογαριασμοί που εξετάζονται από τις Αρχές και δύο τραπεζικές θυρίδες, σύμφωνα με το Open και τον Φάνη Καραμπατσάκη, ενώ τα συνολικά χρήματα φτάνουν τα 15 εκατομμύρια. Ακόμα και για τις ανάγκες της Κιβωτού, είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν τόσα χρήματα. 

Οι τρεις προσωπικοί λογαριασμοί στο μικροσκόπιο

Όπως μετέδωσε στο OPEN την Τρίτη η Μίνα Καραμήτρου μέσα στις επόμενες ώρες η Οικονομική Αστυνομία θα ερευνήσει όλη την κίνηση τριών προσωπικών λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας.

Η Αστυνομία δεν ενδιαφέρεται πρακτικά για νούμερο που έχουν αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί. Αντίθετα, αυτό που ερευνούν οι Αρχές, προκειμένου να «δέσουν» τυχόν οικονομικά εγκλήματα του ιδρυτή της «Κιβωτού» και της συζύγου του είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει με αυτούς τους λογαριασμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι κρίσιμης σημασίας να βρεθεί επακριβώς πόσα χρήματα μπήκαν σε αυτούς τους λογαριασμούςπόσα βγήκαν, με ποιους άλλους λογαριασμούς είχαν συναλλαγές και πότε έγιναν αυτές.

Υπογραμμίζεται ότι η πρεσβυτέρα δεν είχε καμία άλλη εργασία -τουλάχιστον δηλωμένη-, επομένως δεν μπορεί να δικαιολογήσει τόσο μεγάλα ποσά όπως αυτά που έχουν βρεθεί σε αυτούς τους λογαριασμούς. Μόνο ο πατέρας Αντώνιος διαθέτει μισθολογικό λογαριασμός αλλά και αυτός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες συναλλαγές.

Το αποκαλυπτικό εύρημα στη μισθοδοσία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρους για το Open, η Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» έχει βρει ήδη ότι σε λογαριασμό του πατέρα Αντωνίου πως τα χρήματα που έμπαιναν από την μισθοδοσία του δεν έχουν πειραχθεί ποτέ.

Το ερώτημα που προκύπτει από αυτή την πληροφορία είναι το ερώτημα πώς ζούσε το ζεύγος και το παιδί τους αν ο μοναδικό μισθός που λάμβαναν σαν οικογένεια έμενε αναξιοποίητος.

«Κυνηγούσαν» τις κηδείες

Παράλληλα, συνεχώς νέες καταγγελίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας για τα όσα φέρεται να συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των δομών αυτών. Πέραν από τις καταγγελίες για κακοποίηση, βασανισμούς και τη μια κατηγορία για ασέλγεια, τα φιλοξενούμενα παιδιά λένε πως τα έστελναν σε σε κηδείες με το κουτί της «Κιβωτού» για συγκεντρώσουν χρήματα από τους πενθούντες συγγενείς.

«Το κουτί ναι, ισχύει το κουτί. Είναι ένα πλαστικό κουτί που γράφει πάνω "Κιβωτός του Κόσμου" που το αφήναμε έξω σε ένα τραπέζι που υπήρχε για το μνημόσυνο», λέει πρώην φιλοξενούμενη στην Οργάνωση στο Mega. 

H ίδια είναι ένα από τα δεκάδες παιδιά της «Κιβωτού» που το έβαζαν να πηγαίνει σε κηδείες και μνημόσυνα κρατώντας στο χέρι το κουτί δωρεάς.

«Το έχω δει όλο αυτό. Αντί για στεφάνι λέγανε, λεφτά στην "Κιβωτό". Σε ένα τέτοιο κουτί βάζανε και γράφανε ονόματα και τα διάβαζε ο πατήρ στην εκκλησία», αναφέρει.

Το κόλπο με τις «δωρεές αντί στεφάνων» στις κηδείες

Οι αποκαλύψεις γύρω από την «Κιβωτό του Κόσμου» δείχνουν ότι η ηγεσία της ΜΚΟ είχε σκοπό να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά, αδιαφορώντας σε κάποιες περιπτώσεις για τις λοιπές δωρεές σε ρούχα ή τρόφιμα. Στην προσπάθειά τους αυτή, φαίνεται πως είχαν βρει ένα «παραθυράκι» για περισσότερα έσοδα, το οποίο περνούσε από τα… νεκροταφεία. «Δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο ο άλλος να κλαίει κι εμείς να ζητάμε λεφτά». «Είχε ένα κουτί, είχε κι ένα χαρτί, ένα τετράδιο και έγραφαν τα ονόματα αυτοί που ρίξανε και τίποτε άλλο».

Εύλογα γεννιούνται ερωτήματα για το πού τελικά πήγαιναν και αν ποτέ καταγράφονταν επίσημα τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνονταν κατά κόρον σε κηδείες και μνημόσυνα στην περίφημη κάλπη δωρεάς της «Κιβωτού». «Το κουτί ναι, ισχύει το κουτί. Είναι ένα πλαστικό κουτί που γράφει πάνω ‘Κιβωτός του Κόσμου’ που το αφήναμε έξω σε ένα τραπέζι που υπήρχε για το μνημόσυνο», λέει πρώην φιλοξενούμενη στην Οργάνωση. Είναι ένα από τα δεκάδες παιδιά της «Κιβωτού» που το έβαζαν να πηγαίνει σε κηδείες και μνημόσυνα κρατώντας στο χέρι το κουτί δωρεάς.

«Το έχω δει όλο αυτό. Αντί για στεφάνι λέγανε, λεφτά στην ”Κιβωτό”. Σε ένα τέτοιο κουτί βάζανε και γράφανε ονόματα και τα διάβαζε ο πατήρ στην εκκλησία». Σχεδόν όλα τα παιδιά της δομής, όπως εξηγούν τα ίδια στο LIVE NEWS, είχαν πάει έστω μια φορά σε κηδεία ή μνημόσυνο προκειμένου να μαζέψουν εκεί όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν για την «Κιβωτό». «Είχα πάει σε κηδεία. Πολλά παιδιά έχουμε πάει. Ζητούσαν μερικά παιδιά από την ‘Κιβωτό του Κόσμου’ να είναι μέσα στον ιερό ναό να βοηθάνε τον παπά».

Πόσα, όμως, από αυτά τα έσοδα καταγράφονταν και πόσα ήταν κρυφά; «Η ‘Κιβωτός’ βρίσκεται σε τελετές και σε ταφές που δε διανοείται το μυαλό σας τον αριθμό τους». Όπως περιγράφει ένας άνδρας που έχασε τον καρδιακό του φίλο σε νεαρή ηλικία πριν από λίγους μήνες, το σύστημα των κηδειών ήταν εγγυημένο. Ο εκλιπών είχε μια τελευταία επιθυμία: Αντί στεφάνων να καταβληθούν χρήματα στην «Κιβωτό», όπως και έγινε. «Στην αρχή ήταν πάρα πολύ φιλικοί, έδειχναν ευγνωμοσύνη, ευγένεια. Όταν το κλείσαμε και μάθανε σε ποιο νεκροταφείο και τι ώρα η κηδεία και τι ώρα πρέπει να είναι εκεί, κάτι άλλαξε στο ύφος. Έγινε καθαρά γραφειοκρατική υπόθεση». Πράγματι, το παιδί της «Κιβωτού» με το κουτί δωρεάς έφτασε στην ώρα του έξω από το νεκροταφείο. Μέσα σε λίγα λεπτά πλήθος κόσμου από το υστέρημά του άρχισε να ρίχνει χρήματα στην κάλπη.

«Αυτό που προκαλεί σε μένα ως φορολογούμενο πολίτη εντύπωση είναι ότι μαζί τους είχαν πάντα ένα μπλοκάκι χειρόγραφων αποδείξεων σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς που κάνει δωρεά ήθελε να πάρει μια έγγραφη απόδειξη. Βέβαια, εννοείται ότι το 99% του κόσμου που προχωρούσαν σε κάποια δωρεά είτε 5, είτε 50, είτε 100 οτιδήποτε, είχε την ευγένεια και διακριτικότητα να μη ζητήσουν απόδειξη. Εν ολίγοις ποντάρανε στο φιλότιμο του κόσμου και ενώ υπήρχε το μπλοκάκι. Κι εκείνη την στιγμή έχουμε τον πόνο μας, έχουμε τον θρήνο μας, δε θα κάτσουμε να ζητήσουμε απόδειξη για τα 50 ευρώ που ρίξαμε για τη βοήθεια των παιδιών».

Παρόμοια εμπειρία από την «Κιβωτό» αναφέρει και μια γυναίκα που αρχές του μήνα κήδεψε τον άντρα της. «Επειδή κι εγώ και ο συγχωρεμένος ο άντρας μου συμπαθούσαμε τον παπά, δεν πιστεύαμε αυτά τα αίσχη, είπαμε να έρθει από εκεί. Είχε ένα κουτί. Άλλοι έβαζαν 10, άλλοι 5, άλλοι βάζανε 30. Δηλαδή πόσα από αυτά τα έσοδα είναι κρυφά; Ποτέ μα ποτέ στις ευχαριστήριες επιστολές που στέλνουν στις οικογένειες για την κίνηση της δωρεάς και τα συλλυπητήρια… ποτέ μα ποτέ δεν αναφέρουν το ποσό που συγκεντρώθηκε». Σήμερα, οι συγγενείς των θανόντων ζητούν να επιστραφούν πίσω οι δωρεές τους που σε κάθε περίπτωση δεν προορίζονταν για τίποτε άλλο πέραν από τα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούνταν.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ