LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

30|11
2022
21:49

Στη Χαβάη, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο εκτοξεύει λάβα σε ύψος 60 μέτρων και οι εικόνες είναι αδιανόητες

Η λάβα είχε να εκτοξευτεί από το Μάουνα Λόα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, που βρίσκεται στη Χαβάησχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Αυτό άλλαξε αργά το βράδυ της Κυριακής (27/11).

Στις 23.30 τοπική ώρα το Μάουνα Λόα άρχισε ξαφνικά να εκρήγνυται, στέλνοντας πύρινη λάβα στον αέρα, σε ύψος 60 μέτρων. Οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις για την επικείμενη έκρηξη μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ρήγμα κάτω από το ηφαίστειο και είχε ως αποτέλεσμα την ώθηση, προς τη δεξαμενή της κορυφής του ηφαιστείου, του μάγματος.

Από το 1843, χρονιά που ξεκίνησε η καταγραφή, το Μάουνα Λόα έχει εκραγεί 33 φορές, με πιο πρόσφατη την έκρηξη του 1984, η οποία και διήρκησε πάνω από τρεις εβδομάδες. Η λάβα έφτασε σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων έξω από το Χίλο, τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.

Η έκρηξη της Κυριακής δε φαίνεται να δημιουργεί ανησυχία για την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης. Η ροή της λάβας είναι συγκεντρωμένη στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, τη «ρηξιγενή ζώνη» του, η οποία έχει μικρότερη κλίση, οπότε θα περάσει καιρός έως ότου η αργά κινούμενη λάβα αποτελέσει ενδεχόμενη απειλή για τους κατοίκους ή τα σπίτια τους.

Η έκρηξη όπως την κατέγραψε θερμική κάμερα

Κύματα πορτοκαλί λάβας και καπνιστής τέφρας ξέσπασαν τη Δευτέρα από το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου και οι κάτοικοι του μεγάλου νησιού της Χαβάης προειδοποιήθηκαν να είναι έτοιμοι αν απειληθούν οι κοινότητές τους.

Η έκρηξη του Μάουνα Λόα δεν έθεσε άμεσα σε κίνδυνο πόλεις, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν στους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την περιοχή, αν οι ροές λάβας άρχιζαν να κατευθύνονται προς κατοικημένες περιοχές.

Πολλοί που ζουν τώρα στην περιοχή δεν ήταν εκεί όταν η Μαούνα Λόα εξερράγη για τελευταία φορά πριν από 38 χρόνια. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ προειδοποίησε τους περίπου 200.000 κατοίκους του νησιού ότι μια έκρηξη «μπορεί να είναι πολύ δυναμική και η θέση και η προέλαση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα«».

Δείτε εκπληκτικά πλάνα του USGS από την έκρηξη του ηφαιστείου που τραβήχτηκαν από θερμική κάμερα

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ BRUCE OMORI/ PARADISE HELICOPTERS

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ