LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

07|12
2022
09:34

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Μαζική συμμετοχή στις πορείες - Χημικά, μολότοφ και εικόνες αστυνομικής βίας

Μαζικές και γεμάτες αγανάκτηση, ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου, για την συμπλήρωση 14 ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλο από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Φέτος, οι εκδηλώσεις είχαν ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα εξαιτίας του πυροβολισμού του 16χρονου Κώστα από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης που ξεκίνησε για απλήρωτη βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλες, με πλήθος κόσμου στους δρόμους.

Μάλιστα, μπροστά στο κεντρικό πανό της πορείας στα Προπύλαια βρέθηκε η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου που δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, ο οποίος είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στον Βόλο.

Την ίδια ώρα, μαζική ήταν και η πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο λόγω του πυροβολισμού του 16χρονου. Και στις δύο πόλεις η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Επεισόδια και προσαγωγές

Μετά το τέλος της πορείας επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στους δρόμους των Εξαρχείων.

Οδοφράγματα είχαν στηθεί σε πολλούς δρόμους, ενώ έγινε και ρίψη μολότοφ από ομάδα διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με ευρεία χρήση χημικών και στην περιοχή είχαν σπεύσει δύο αύρες, οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ που «σκάναρε» -κάτι που έγινε και στην πρόσφατη μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στην Αθήνα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον 19 προσαγωγές, με βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στα social media να φανερώνουν μία βιαιότητα από άνδρες των ΜΑΤ σε κάποιες από αυτές τις προσαγωγές.

Εικόνες έντασης διαδραματίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά το τέλος της πορείας, στο ύψος του τουρκικού προξενείου στην οδό Αποστόλου Παύλου, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Έπειτα, το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε στην οδό Ολυμπιάδος.

Προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα ΙΧ, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού (αύρα) της αστυνομίας που βρέθηκε στο σημείο συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Επέτρεψαν την κυκλοφορία των οχημάτων εν μέσω επεισοδίων

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η Ελληνική Αστυνομία πριν ολοκληρωθεί η πορεία και όντας ενημερωμένη για την ένταση που θα επικρατούσε, είχε επιτρέψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σόλωνος. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κυκλοφοριακό χάος και οδηγοί «περικυκλωμένοι» από χημικά και μολότοφ.

 

Κρότου λάμψης σε καφετέρια στα Εξάρχεια

Κατά τη διάρκεια της έντασης στα Εξάρχεια, πολίτες που βρίσκονταν σε μπαρ στην οδό Μεθώνης δέχθηκαν επίθεση από ομάδα αστυνομιών της ΔΕΛΤΑ.

Δημοσιογράφος της «Αυγής» που ήταν αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως χωρίς αιτία, αφιονισμένοι αστυνομικοί γκαζώνανε πάνω στον κόσμο που καθόταν σε τραπεζάκια έξω από το μπαρ.

«Πέφταν με λύσσα με τα μηχανάκια πάνω στα τραπέζια και τον κόσμο που καθόταν. Σπάγαν ποτήριαέριξαν κρότου λάμψης και χημικά. Άτομα εγκλωβίστηκαν και κατέβηκαν τα ρολά για να προστατευτούν από τη μανία τους».

Ερωτήματα για ακραίο βίντεο - ΜΑΤ πέταξαν ασφυξιογόνα μέσα σε πολυκατοικία;

Τέλος, αίσθηση, ανησυχία και ερωτήματα προκαλεί και βίντεο που δείχνει θυροτηλέφωνο να έχει «πιάσει» MAT να πετούν ασφυξιογόνα μέσα σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια.

Υπογραμμίζεται πως η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει -μέχρι στιγμής- επαληθευτεί. Ωστόσο, υπάρχουν φωτογραφίες από πρακτορείο που δείχνουν άνδρες των ΜΑΤ έξω από πολυκατοικία που φαίνεται να «συμφωνεί» με την εικόνα του βίντεο.

Αστυνομικοί τραυματίες στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Άνω Πόλη.

Όλοι μεταφέρθηκαν στο 424 ΓΣΝΕ με τους τρεις εξ' αυτών να φέρουν εγκαύματα από βόμβες μολότοφ και ένας να έχει κάταγμα στο χέρι.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τις πορείες

Η ΕΛ.ΑΣ. για την πορεία της Αθήνας εξέδωσε την Τρίτη την εξής ανακοίνωση:

«Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022), με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση (8.000) περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συγκεντρωμένοι αφού κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έμπροσθεν των Προπυλαίων, πορεύθηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις προς την περιοχή των Εξαρχείων, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας την 20:30.

Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας πραγματοποιήθηκαν σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο που κινήθηκε η πορεία.

Περί ώρα 20:15, όταν η κεφαλή της πορείας διήλθε στη συμβολή της Πανεπιστημίου και Μπενάκη, (1000) άτομα αποσπάστηκαν από το σώμα της πορείας και κινήθηκαν κατά ομάδες μέσω της οδού Μπενάκη προς την περιοχή των Εξαρχείων, στήνοντας οδοφράγματα με αντικείμενα και κάδους, στους οποίους έθεσαν φωτιά.

Τα ανωτέρω άτομα εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην Πλατεία Κάνιγγος και στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Αραχώβης με ρίψεις μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 19 άτομα και την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Για τη Θεσσαλονίκη εξέδωσε το παρακάτω:

«Απογευματινές ώρες σήμερα (06-12-2022), πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων και συλλογικοτήτων, όπου συμμετείχαν περίπου 6.500 άτομα, τα οποία κινήθηκαν σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Μετά το τέλος των πορειών, ομάδα ατόμων κινούμενη στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου και της Άνω Πόλης, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, προέβησαν σε ρίψεις αντικειμένων (πέτρες κ.λ.π.), φωτοβολίδων, καθώς και αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών (μολότοφ) εναντίον των παρευρισκομένων αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης έθεσαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Συνολικά, προσήχθησαν 16 άτομα, ενώ από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης»

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ