LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

10|12
2022
09:02

Γερμανία: Ο πρίγκιπας που ήθελε να γίνει πραξικοπηματίας – Ποιος είναι ο ξεπεσμένος γαλαζοαίματος που συνελήφθη για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος

Από τους τελευταίους απογόνους μίας ξεπεσμένης δυναστείας γαλαζοαίματων, που κάποτε κυβερνούσε μεγάλες εκτάσεις στα ανατολικά της Γερμανίας, ο πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος του Ρόις, όπως (αυτο)αποκαλείται, συνελήφθη από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με την κατηγορία ότι, μαζί με άλλα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», οργάνωναν βίαιο πραξικόπημα για την κατάλυση της Δημοκρατίας στην ομοσπονδιακή χώρα.

Ο 71χρονος γαλαζοαίματος είναι ένα από τα 25 μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας που συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου σε εφόδους που έκαναν οι Αρχές σε όλη τη χώρα, και σχεδίαζαν την κατάλυση της Δημοκρατίας. Επί χρόνια, ο πρίγκιπας υποστήριζε στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι, υπό τη μοναρχία, η ζωή ήταν καλύτερη παγκοσμίως. Ο Ερρίκος ο 13ος κατάγεται από τον οίκο των Ρόις που επί αιώνες κυβερνούσε τμήματα του σημερινού κρατιδίου του Τούρινγκεν. Το γεγονός που έφερε το τέλος της μοναρχίας των Ρόις δεν ήταν άλλο από την επανάσταση του 1918 στη Γερμανία, η οποία και οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ο συλληφθείς υπήρξε λαλίστατος σχετικά με τις ακραίες θέσεις του και στο παρελθόν. Το 2019 στο World Web Forum (το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «φορέας συγκέντρωσης προοδευτικών μυαλών για την ενδυνάμωση της θετικής ριζοσπαστικής αλλαγής»), σε ομιλία του, ο επίδοξος πραξικοπηματίας έλεγε ότι, υπό το πριγκιπάτο των Ρόις, οι άνθρωποι ζούσαν «ευτυχισμένες ζωές» επειδή οι συντελεστές της φορολογίας ήταν «μόλις 10%» και οι δομές ήταν «απλές και διαφανείς». «Αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, απλώς πήγαινες στον πρίγκιπα», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του. «Σήμερα, σε ποιον πρέπει να απευθυνθεί κανείς; Στους βουλευτές του, σε τοπικό, ομοσπονδιακό ή ευρωπαϊκό επίπεδο; Καλή τύχη!», σημείωσε.

Κατά την -διανθισμένη με αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας- ομιλία του, ο ίδιος ανέφερε ότι η Γερμανία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί υποτελές κράτος, το οποίο, θα πρέπει, προκειμένου να ανακτήσει την κυριαρχία του,  να καταλήξει σε μία ειρηνευτική συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μοναρχίες σε όλο τον κόσμο (υυμπεριλαμβανομένης αυτής της Γαλλίας) ανατράπηκαν εξαιτίας των παρεμβάσεων ξένων δυνάμεων επιδίωξη των οποίων ήταν η δημιουργία εταιρικών δομών με μόνο σκοπό το κέρδος. Σαν αποτέλεσμα, σημείωνε, ο λαός έμεινε να υποφέρει. 

Αναφορές στον γερμανικό Τύπο, τα τελευταία 24ωρα, κάνουν λόγο αγωγές που ο ίδιος κατέθετε, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, μέσω των οποίων διεκδικούσε υπέρογκες χρηματικές αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση ανακτόρων, κοσμημάτων και αντικειμένων μεγάλης αξίας, τα οποία είχαν περάσει στην ιδιοκτησία του δημοσίου, από την κατοχή του Κάιζερ.

 

Είχε ζητήσει την αρωγή Ρώσων για την εγκαθίδρυση της «νέας τάξης πραγμάτων»

Μετά τη σύλληψη του γαλαζοαίματου συνωμότη, οι εισαγγελείς της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι αυτός είχε προσεγγίσει  εκπροσώπους της Ρωσίας, τους οποίους τα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» θεωρούσαν κομβικούς παράγοντες για την εγκαθίδρυση της νέας τάξης πραγμάτων. Σύμφωνα με την εισαγγελική ανακοίνωση, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η ρωσική πλευρά είχε αντιδράσει θετικά στο αίτημα. Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη (07/12), το Κρεμλίνο, υπογράμμισε ότι, δεν μπορεί να τεθεί θέμα ρωσικής εμπλοκής στη συνωμοσία.

Ο 71χρονος, που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά ως κτηματομεσίτης συνελήφθη στο σπίτι του στη Φραγκφούρτη. Οι φωτογραφίες από τη μεταγωγή του κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ο ίδιος, με κοτλέ, μουσταρδί παντελόνι, ταρτάν σακάκι και μακριά, γκρίζα μαλλιά, οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος από άντρες της ασφάλειας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ostthueringer, οι Αρχές διεξήγαγαν έρευνα και στο κυνηγετικό του καταφύγιο στο κρατίδιο της Θουριγγίας που, παραδοσιακά, στηρίζει την ακροδεξιά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιούσε την κατοικία του για τη συγκέντρωση όπλων και στρατιωτικού υλικού.  συγκέντρωνε όπλα και στρατιωτικό υλικό. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία σημείωσε ότι, όντως, έκανε έφοδο στο σημείο, αρνούμενη να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με το δημοσίευμα.

«Ένας μπερδεμένος άνθρωπος που διακινεί θεωρίες συνωμοσίας»

Απευθείας απόγονοι του Κάιζερ, τα μέλη της δυναστείας των Ρόις,  παραδοσιακά, μετά το τέλος του 12ου αιώνα, βάφτιζαν όλα τα αρσενικά μέλη τους, με το όνομα του Ερρίκου του 4ου, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σε αυτόν οφείλουν και την κυριαρχία τους στις εκτάσεις  Weida και Gera, που σήμερα αποτελούν πόλεις στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Κάποιοι από τους απογόνους της δυναστείας, μεταξύ των οποίων και ο συλληφθείς, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους τίτλους τους, παρότι δεν έχουν καμία θεσμική υπόσταση.

Του οίκου των Ρόις ηγείται σήμερα ο Ερρίκος ο 14ος, ο οποίος ζει στην Αυστρία. Έχει, ωστόσο, στο παρελθόν αποστασιοποιηθεί από τον Ερρίκο τον 13ο, τον οποίο έχει αποκαλέσει, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, «έναν μπερδεμένο άνθρωπο που διακινεί θεωρίες συνωμοσίας».

«Πολίτες του Ράιχ»

Οι «Πολίτες του Ράιχ», ο κεντρικός πυρήνας των οποίων εξαρθρώθηκε την Τετάρτη στη «μεγαλύτερη μεταπολεμικά αντιτρομοκρατική επιχείρηση» των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας, αποτελούν συνονθύλευμα ατόμων και ομάδων από την ακροδεξιά σκηνή, τον νεοναζιστικό χώρο, τους κύκλους θεωριών συνωμοσίας και τους αρνητές της πανδημίας του κορονοϊού. Απορρίπτουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους και πιστεύουν στο Ράιχ (1871-1945).

Σύμφωνα με την οργάνωση, το Ράιχ εξακολουθεί να υπάρχει στα προπολεμικά όριά του και κυβερνάται από μια Προσωρινή Κυβέρνηση (KRR) ή εξόριστη κυβέρνηση, το σημερινό γερμανικό κράτος είναι παράνομο και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης (1919) παραμένει σε ισχύ. Η γερμανική συνθηκολόγηση απορρίπτεται, όπως και το Σύνταγμα του 1949, στο οποίο τονίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν αποτελεί διάδοχο σχήμα του Ράιχ. «Οι Πολίτες του Ράιχ» πιστεύουν ότι το Ράιχ παραμένει ζωντανό, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κράτος, επειδή του λείπει η οργάνωση και οι κυβερνητικές αρχές.

Ιδρυτής της αρχικής προσωρινής κυβέρνησης του Ράιχ ήταν το 1985 ο Βόλφγκανγκ Γκούντερ Έμπελ, πρώην επιστάτης στον σιδηρόδρομο του Ράιχ στο Δυτικό Βερολίνο. Ο Έμπελ είχε αυτοανακηρυχθεί «Καγκελάριος του Ράιχ», αλλά έπειτα από διαφωνίες με άλλα στελέχη δημιουργήθηκαν πολλές «κυβερνήσεις», ακόμη και στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Από αυτές τυπώνονται νόμισμα και γραμματόσημα, εκδίδονται άδειες οδήγησης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ιδρύονται και «κρατικές υπηρεσίες». Συχνά μέλη της οργάνωσης αρνούνται να πληρώσουν φόρους, ενώ επιβάλλουν «πρόστιμα» και εκδίδουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος υπαλλήλων οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν τα έγγραφά τους και δεν αναγνωρίζουν την εξουσία των δικαστηρίων.

Τον Απρίλιο του 2018 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν αυξηθεί κατά 80% τα προηγούμενα δύο χρόνια, για να φθάσουν συνολικά περίπου τις 20.000. Από αυτούς οι 950 ήταν καταχωρισμένοι ως «ακροδεξιοί». Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών των Πολιτών του Ράιχ βρίσκεται πάνω από τα 50 έτη, είναι κυρίως άνδρες και ζουν στα νότια της Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στελεχών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων τα οποία προσχώρησαν στην οργάνωση. Τον Οκτώβριο του 2016 ένας βαυαρός αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω των διασυνδέσεών του με τους «Πολίτες του Ράιχ».

Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από περίπου 3000 αστυνομικούς αποτελεί την μεγαλύτερη μεταπολεμικά κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας στον χώρο της τρομοκρατίας και είχε ως βασικό στόχο την ομάδα γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο, διάδοχο του Οίκου των Ρόις. Ο πρίγκιπας βρίσκεται μεταξύ των 25 ατόμων που συνελήφθησαν σήμερα σε έρευνες σε 11 κρατίδια, με την υποψία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Η πρώην βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, δικαστής στο Βερολίνο, προοριζόταν για «υπουργός Δικαιοσύνης» του Ράιχ και έχει επίσης συλληφθεί.5A

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ, οκτώ από τους 25 συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί με κατηγορίες για κατάργηση της ισχύουσας κρατικής ελεύθερης δημοκρατικής τάξης. Ο κ. Φρανκ αναφέρθηκε σε μια «τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχηματίστηκε γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο και είχε τη μορφή συμβουλίου, δομημένου όπως ένας κυβερνητικός οργανισμός», με ιδεολογική επίδραση από τις θεωρίες συνωμοσίας και την θεωρία QAnon. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν ήδη προετοιμαστεί για την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων στο κράτος, επισήμανε ο Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για ένοπλη εισβολή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών