LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|12
2022
14:42

Κορωνοϊός: Η αυτοάνοση καταστροφή κυττάρων στη μύτη εξηγεί την απώλεια όσφρησης στη μακρά Covid-19

Η αιτία που σε μερικούς ανθρώπους δεν αποκαθίσταται πλήρως η αίσθηση της όσφρησής τους, παρόλο που έχει περάσει αρκετός καιρός μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, είναι μια συνεχιζόμενη αυτοάνοση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού τους, που επιτίθεται στα οσφρητικά νευρικά κύτταρα στη μύτη, με συνέπεια την μείωση του αριθμού τους και τελικά την αδυναμία αποκατάστασης της όσφρησης.

Αυτό ανακοίνωσαν επιστήμονες των αμερικανικών πανεπιστημίων Ντιούκ, Χάρβαρντ και Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μπράντλεϊ Γκολντστάιν του Ιατρικού Κέντρου του Ντιουκ της Β. Καρολίνα, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα βιοψίας από το επιθήλιο της μύτης 24 ασθενών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Η μελέτη ρίχνει φως σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους (τουλάχιστον το 5% των συνολικών ασθενών με Covid-19), οι οποίοι - αφότου αρρώστησαν λόγω του κορονοϊού - δεν έχουν ανακτήσει ακόμη την κανονική όσφρησή τους. Η έρευνα, μολονότι εστιάζει στην όσφρηση, ρίχνει επίσης περισσότερο φως στις πιθανές υποκείμενες αιτίες και για άλλα συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19, όπως η γενικευμένη κόπωση, η δύσπνοια, η εγκεφαλική «ομίχλη»κ.α., που πιθανώς πυροδοτούνται από παρόμοιους αυτοάνοσους βιολογικούς μηχανισμούς.

«Πολλοί άνθρωποι που έχουν αλλοιωμένη αίσθηση όσφρησης στη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης από τον ιό, θα ανακτήσουν την όσφρησή τους μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, αλλά μερικοί όχι. Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την υποομάδα των ανθρώπων που συνεχίζουν να έχουν επίμονη απώλεια όσφρησης επί μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνσή τους από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Τα ευρήματά μας είναι εντυπωσιακά, καθώς μοιάζουν με ένα είδος αυτοάνοσης αντίδρασης στην ίδια τη μύτη», δήλωσε ο δρ Γκολντστάιν.

Πάντως οι ερευνητές χαρακτήρισαν ενθαρρυντικό ότι, παρά τη βλάβη στους οσφρητικούς νευρώνες, ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς φαίνεται να διατηρούν εν μέρει την ικανότητα αποκατάστασης της λειτουργίας τους σταδιακά. Οι επιστήμονες ελπίζουν επίσης ότι, τώρα που φώτισαν τον βιολογικό μηχανισμό της βλάβης, θα βρουν νέες θεραπείες για το πρόβλημα, ώστε να μπορούν να αποκαθιστούν σε ένα βαθμό τουλάχιστον την αίσθηση της όσφρησης.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.add0484

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ