LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

15|01
2023
18:54

Bloomberg: Πρόωρες κάλπες «βλέπει» ο Ερντογάν - Το μήνυμα γεμάτο υπαινιγμούς

Πρόωρες κάλπες την 14η Μαΐου «βλέπει» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί -για ακόμη μία φορά- πως οι εκλογές του 2023 θα γίνουν νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, είπε σε ομιλία του πως το 2023 «θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας "φτάνει, ο κόσμος έχει τον λόγο"».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανετράπη σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 και αποτελεί τακτικά «έμπνευση» για τον Ερντογάν.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι με αυτή τη δήλωση ο Τούρκος πρόεδρος προϊδεάζει τον πολιτικό κόσμο της χώρας του για πρόωρες κάλπες, ασκώντας πίεση στην αντιπολίτευση ώστε να ορίσει ταχύτερα υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως «έχουμε πέντε μήνες, πέντε μήνες, χωρίς διακοπή», ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη φημολογία για πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι στην ημερομηνία αυτή αναφέρθηκε, μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν το Σάββατο, και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη

Η τουρκική αντιπολίτευση δεν έχει ανακοινώσει τον κοινό της υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κάλπες, προς το παρόν.

Πάντως, ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου έχει δηλώσει αρκετές φορές πως είναι πρόθυμος να κατέβει στις εκλογές, ωστόσο αυτό δεν έχει «κλειδώσει».

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει εξηγήσει επίσημα τους λόγους για τους οποίους φαίνεται να θέλει να πραγματοποιηθούν νωρίτερα οι εκλογές. Πριν από περίπου έναν χρόνο, αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαινε προς το τέλος της πολιτικής του καριέρας μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, σε συνδυασμό με την κυβερνητική βοήθεια σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έχουν βελτιώσει τις προοπτικές του Τούρκου προέδρου. Το γεγονός πως η τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται αποσυντονισμένη δίνει επίσης ώθηση στον Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ακόμη διφορούμενες αλλά έχουν όλες ένα κοινό μήνυμα: πως μια νίκη Ερντογάν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση. Άλλωστε, το τουρκικό σύνταγμα προβλέπει πως ένας πρόεδρος πρέπει να κερδίσει πάνω από το 50% της ψήφου για να αναδειχτεί νικητής από τον πρώτο γύρο.

Πηγή: ethnos.gr

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ