LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

18|01
2023
22:38

Η «κρυφή» πανδημία: Ένας στους δέκα θα καταλήξει με long covid – Νέα έρευνα

Τουλάχιστον 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ήδη Long COVID, ή post-COVID

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας ζητούν να επανεξεταστεί η προσέγγιση για τον κορονοϊό της Αυστραλίας, αφού μια νέα μελέτη έδειξε ότι ένας στους 10 ανθρώπους θα καταλήξει με «long COVID».

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Reviews Microbiology, τουλάχιστον 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ήδη long COVID ή μετα-COVID καταστάσεις, δηλαδή όταν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 10% όσων κολλήσουν το κορονοϊό θα εμφανίσουν χρόνια προβλήματα υγείας, με τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 55 ετών να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Τα συμπτώματα του long covid ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή κόπωση, εγκεφαλική βλάβη και δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και ναυτία και δύσπνοια.

Κάθε φορά που νοσείς με κορονοϊό έχεις την ίδια πιθανότητα να εμφανίσεις long COVID

Ο καθηγητής Brendan Crabb, ερευνητής λοιμωδών νοσημάτων και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Burnet, δήλωσε ότι η έκθεση ήταν «εντυπωσιακή» και θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της χαλαρής στάσης της Αυστραλίας απέναντι στον κορονοϊό

Κάθε φορά που ένα άτομο μολύνεται εκ νέου με τον ιό, έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει long COVID, είπε.

Μια ανάλυση των ΗΠΑ σε 150.000 άτομα έδειξε ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, μόλις ένα χρόνο μετά την προσβολή από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή ήταν η αρχική μόλυνση.

«Η ξεκάθαρη εθνική μας πολιτική είναι να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους, να προστατεύουμε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά στους υπόλοιπους από εμάς, να αφήνουμε τη μετάδοση να περνάει σχεδόν ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο Crabb.

«Αλλά αν συνυπολογίσετε τη long covid, τότε είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Ο Crabb δήλωσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Αυστραλίας πρέπει να «αλλάξουν το αφήγημα» σχετικά με τους κινδύνους του κορονοϊού, παράλληλα με την περαιτέρω προώθηση του αναμνηστικού εμβολιασμού, της χρήσης μάσκας και του φιλτραρισμένου αέρα.

Οι ερευνητές της έκθεσης πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ long COVID και ορισμένων χρόνιων καταστάσεων υγείας, όπως η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS) και η δυσαυτονομία, μια διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που ζουν με long COVID πληρούν τα κριτήρια για ME/CFS, αναφέρει η έκθεση.

Η long COVID δεν είναι ψυχοσωματική, έχει κυτταρικό υπόβαθρο

Τρεις από τους συντάκτες της έκθεσης - η Hannah Davis, η Lisa McCorkell και η Julia Moore Vogel - έχουν βιώσει οι ίδιες μακρά εμπειρία COVID. Συν-συγγραφέας τους είναι ο Αμερικανός καρδιολόγος Eric Topol.

«Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη ερευνητική ατζέντα για τη μακρά COVID που να βασίζεται στις υπάρχουσες γνώσεις από το ME/CFS, τη δυσαυτονομία και άλλες παθήσεις που προκαλούνται από ιούς», δήλωσαν οι συγγραφείς.
«Οι ισχυρές κλινικές δοκιμές πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς οι ασθενείς έχουν σήμερα λίγες θεραπευτικές επιλογές».

Ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Βικτώριας, Brett Sutton, χαρακτήρισε την έρευνα «απίστευτα σημαντική» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανασκόπηση θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση και θα προχωρήσει την έρευνα σε χρόνιες παθήσεις όπως το ME/CFS και το σύνδρομο ταχυκαρδίας (PoTS).

Ο Crabb δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να πιστεύουν τους ασθενείς που παρουσιάζουν long COVID, διότι «η ακρίβεια με την οποία κάποιος κάνει αναφορά είναι τεράστια».

«Η long COVID δεν είναι κάποιο ασαφές μυστηριώδες πράγμα που μπορεί να θεωρηθεί ψυχοσωματικό, αν και πολλοί το κάνουν. Είναι μια πολύ σαφής κλινική ασθένεια με βιοχημικό και κυτταρικό υπόβαθρο», είπε.

Ένα άλλο βασικό εύρημα της έκθεσης είναι ότι τα άτομα με μακρά COVID έχουν συχνά «εξαντλημένα» ή μειωμένα επίπεδα Τ-κυττάρων, λευκών αιμοσφαιρίων που συμμετέχουν στην ανοσολογική απόκριση και στοχεύουν αντιγόνα.

Ο καθηγητής Stephen Duckett, επίτιμος καθηγητής στη Σχολή Πληθυσμού και Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη ενδελεχή ανασκόπηση της έρευνας για τη μακρά COVID.

Είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας το επερχόμενο Αυστραλιανό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών να δώσει μεγάλη έμφαση στις χρόνιες παθήσεις που απορρέουν από τη μόλυνση, όπως η μακρά COVID και το ME/CFS.

Η κόρη του Duckett εμφάνισε long COVID στα τέλη του 2020 και δήλωσε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, εξεπλάγη από το γεγονός ότι υπήρχε ελάχιστη συζήτηση σχετικά με το πώς η μακρά COVID θα μπορούσε να επηρεάσει το σύστημα υγείας.

«Μία από τις συνέπειες της πιο πρόσφατης πανδημίας είναι αυτή η μανιταροειδής και δραματική κλιμάκωση της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων σύνθετων παθήσεων, για τις οποίες πρέπει πραγματικά να συγκεντρωθούμε», δήλωσε ο Duckett.

«Μία από τις συνέπειες [της μακράς COVID] είναι ότι οι προβλέψεις για τη ζήτηση, ο σχεδιασμός για τις υπηρεσίες υγείας του μέλλοντος μπορεί να χρειαστεί να φανεί αρκετά διαφορετικός από τον τρόπο που νομίζαμε».

Μια ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με τη μακρά COVID και τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις COVID έκλεισε τις παρατηρήσεις της τον Νοέμβριο του 2022.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ