LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

27|02
2023
08:30

Με ρυθμούς... χελώνας οι προσεισμικοί έλεγχοι στη χώρα - Αυτά είναι τα κτίρια που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την στατικότητα και να πιθανολογήσει την ενδεχόμενη συμπεριφορά σε ένα σεισμό των τριών στα τέσσερα δημόσια κτίρια στη χώρα, αφού προσεισμικός έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας έχει γίνει μέχρι στιγμής μόλις στο 25% του υπάρχοντος δημόσιου κτιριακού δυναμικού (σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που επισκέπτονται συχνά πολίτες).

Οι προσεισμικοί έλεγχοι γίνονται με ρυθμούς χελώνας, αφού η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει πριν από… 22 χρόνια. Μάλιστα, από το 75% των κτιρίων που δεν έχει ελεγχθεί προσεισμικά, τουλάχιστον τα μισά έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985, χρονιά που εφαρμόστηκαν ενισχυτικές διατάξεις στον μέχρι τότε ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό για την κατασκευή των ακινήτων και άρα είναι περισσότερο ευάλωτα σε έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό.

Ακόμα χειρότερη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στα ιδιωτικά κτίρια, όπου ο προσεισμικός έλεγχος γίνεται με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών, αφού εκτιμάται ότι το ποσοστό των ακινήτων που ελέγχθηκαν, είναι μικρότερο του 25%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία και αυτοί συνήθως δύσκολα συνεννοούνται μεταξύ τους.

Νότα αισιοδοξίας δημιουργεί το γεγονός ότι αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις από την Πολιτεία για επίσπευση των προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτίρια και ενδεχομένως για την υποχρεωτικότητα στη διενέργειά τους, αλλά και το ότι μετά τον ιδιαιτέρως καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία αρκετοί ιδιώτες έσπευσαν να ζητήσουν προσεισμικό έλεγχο στα δικά τους ακίνητα.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) και πρόεδρος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Βασίλης Λεκίδης.

«Οι πολύ αργοί ρυθμοί στη διενέργεια των προσεισμικών ελέγχων οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν το απαραίτητο σε αριθμό προσωπικό. Φυσικά, έπαιξε το ρόλο της και η οικονομική κρίση», ανέφερε ο κ. Λεκίδης.

Κίνδυνος από πιλοτές και κοντά υποστυλώματα

Κατά τον ίδιο σε έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό σημαντικός κίνδυνος υπάρχει για τις πολυκατοικίες που διαθέτουν πιλοτή, οι οποίες χρειάζονται ενίσχυση αλλά και για τα ακίνητα που μετά από ανακαίνιση έχει αλλάξει το ύψος μιας κολώνας και δημιουργούνται κοντά υποστυλώματα.

«Τα κοντά υποστυλώματα αποτελούν μία ‘’βόμβα’’, αφού είναι πιθανό να σπάσουν σε ένα ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό. Όταν αλλάζει το ύψος μιας κολώνας, είναι το πρώτο σημείο που χτυπάει ένας σεισμός. Δυστυχώς, λίγο – πολύ όλα τα κτίρια έχουν κάποιο κοντό υποστύλωμα. Έχουμε εντοπίσει τέτοια σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Επίσης, μεγάλη ζημιά αναφορικά με το θέμα αυτό έκανε το AirBnB, επειδή πολλές ανακαινίσεις δεν έχουν γίνει σωστά. Δυστυχώς, συνήθως οι ανακαινίσεις γίνονται από κάποια γραφεία, τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο αξιολογούν το δομικό σκελετό ενός κτιρίου. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν, πόσο σημαντικός για ένα κτίριο είναι ο δομικός σκελετός και κατεδαφίζουν τοιχοποιίες, μεγαλώνουν κουζίνες, χτυπάνε κολώνες. Μπορεί με μία ανακαίνιση να αποκτούν οι ιδιοκτήτες ένα όμορφο διαμέρισμα και να ανεβαίνει η τιμή ενοικίασής του, ωστόσο, αν η ανακαίνιση δε γίνει σωστά, δημιουργείται τρωτότητα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Λεκίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα στα ιδιωτικά κτίρια θα μπορούσε να μειώσει η υποχρεωτική διενέργεια προσεισμικού ελέγχου σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ενός ακινήτου.

Τέλος και σε ό,τι αφορά το πολύ πιθανό ενδεχόμενο επίσπευσης των προσεισμικών ελέγχων μετά τις ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Λεκίδης σημειώνει ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό οι πολιτικοί μηχανικοί που ήδη εγγράφονται ως εθελοντές στα επιμελητήρια, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μετά από έναν ενδεχόμενο σεισμό.

Πηγή: ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ