LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|03
2023
18:07

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Είναι υπεύθυνος για τα φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΠΔ - Οι κατηγορίες του ΟΗΕ για μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
 
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.
 
Εκτός του Πούτιν, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για την Επίτροπο των Δικαιωμάων των Παιδιών στη Ρωσία, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.
 
Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφέρει: «Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Προδικαστικό Τμήμα ΙΙ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία: Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα».
 
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε κατηγορήσει την Ρωσία για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
 
Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
Ο εκτοπισμός παιδιών στη Ρωσία 
 
Η μεταφορά από τη Ρωσία, Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε σήμερα η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία. «Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Έρικ Μόσε, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.
 
Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».
 
Σύμφωνα με το Κίεβο, 16.221 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία. Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει νομικά και πολιτικά μέτρα σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον Μάιο του 2022 που διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ορισμένα παιδιά. Οι ερευνητές κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
 
Οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές
 
«Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα κύματα επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με αφετηρία την 10η Οκτωβρίου 2022, κατά των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών και η χρήση βασανιστηρίων από τις ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τονίζουν, προτείνοντας τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών.
 
Ειδικότερα, η Επιτροπή καθιέρωσε «ένα μοτίβο εκτεταμένων παράνομων κρατήσεων» σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με στόχο πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που κρατούνται σε αυτές τις «εξειδικευμένες εγκαταστάσεις» στην Ουκρανία και τη Ρωσία βασανίζονται, σύμφωνα με ερευνητές, συστηματικά.
 
Οι ανακρίσεις και τα βασανιστήρια
 
Ένας πρώην κρατούμενος, συνεχίζει η Επιτροπή, ξυλοκοπήθηκε ως «τιμωρία επειδή μιλούσε ουκρανικά» και επειδή «δεν θυμόταν τους στίχους του ύμνου της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Αυτό το είδος βασανιστηρίων «μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, πηγή τόνισε στο Reuters ότι εισαγγελέας του ΔΠΔ αναμένεται να ζητήσει την έγκριση δικαστή για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος πολλών Ρώσων σχετικά με την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία και τη μεταφορά τους στη Ρωσία καθώς και για τη στοχοθέτηση πολιτικών υποδομών.
 
Στο μικροσκόπιο η επίθεση στην Μαριούπολη
 
Η Επιτροπή προσπάθησε επίσης να επαληθεύσει εάν ο βομβαρδισμός και η πολιορκία της Μαριούπολης, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, θα μπορούσε να συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει τα στοιχεία για να καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, καθώς δεν είχε πρόσβαση στην επαρχία Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι που πολιορκήθηκε για μήνες από τον ρωσικό στρατό πριν πέσει τον Μάιο του 2022. Εντούτοις, η Επιτροπή συνιστά τη συνέχιση της έρευνας.
 
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές δημοσίευσαν γραπτή αναφορά, αλλά είχαν επισημάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μέσα ενημέρωσης ότι ήταν τότε πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Ουκρανία.
 
Εγκλήματα σε τέσσερις επαρχίες
 
Aπό την άλλη πλευρά, είχαν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σημαντικό αριθμό» εγκλημάτων πολέμου σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής. Όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έκτοτε δείχνουν, αναφέρουν, ότι οι ρωσικές δυνάμεις «διέπραξαν ένα ευρύ φάσμα» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, γνωστού και ως Δίκαιο του Πολέμου.
 
«Πολλά από αυτά συνιστούν εγκλήματα πολέμου και περιλαμβάνουν σκόπιμες δολοφονίες, επιθέσεις εναντίον αμάχων, παράνομη κράτηση, βασανιστήρια, βιασμούς, βίαιη μεταφορά και απέλαση παιδιών». Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι έχει εντοπίσει «μικρό αριθμό παραβιάσεων που διέπραξαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», ιδίως δύο περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν ως εγκλήματα πολέμου, κατά τα οποία Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου πυροβολήθηκαν, τραυματίστηκαν και βασανίστηκαν.
 
Οι κατηγορίες Μπάιντεν 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει κατηγορήσει ευθέως τον Ρώσο ομόλογό του ότι είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποκαλέσει ευθέως τον Πούτιν εγκληματία πολέμου και κακοποιό που έχει προχωρήσει σε ανήθικο πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
 
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι ο ίδιος συμφωνεί πως εγκλήματα πολέμου διαπράττονται στην Ουκρανία. «Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου», είχε αναφέρει ο Μπλίνκεν και είχε γνωστοποιήσει ότι αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ