LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

25|03
2023
14:58

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά μετά την παρέλαση

Οι περισσότεροι κάθε 25η Μαρτίου αναλογιζόμαστε την Ελληνική Επανάσταση, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τους Βαγγέληδες που γιορτάζουν… Όμως υπάρχουν και οι «άλλοι», οι αμετανόητα καλοφαγάδες, που γι’ αυτούς «25η Μαρτίου» σημαίνει μπακαλιάρος σκορδαλιά. Γιατί όμως μπακαλιάρος και σκορδαλιά τη μέρα τούτη;

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι γιορτή χαρμόσυνη και σημαντική για την Ορθοδοξία, η αυστηρή νηστεία καταλύεται και οι πιστοί μπορούν να καταναλώνουν ψάρι, λάδι και κρασί

Γιατί επιλέχθηκε ο μπακαλιάρος

Ο μπακαλιάρος αν και δεν απαντάται στα νερά της Μεσογείου, ήταν διαθέσιμος στους Έλληνες ήδη από τον 15ο αιώνα. Οι Έλληνες ήθελαν να γιορτάσουν αυτή τη μεγάλη μέρα με το διττό συμβολισμό τρώγοντας κάτι ιδιαίτερο που δεν είχαν συχνά στο τραπέζι τους, η επιλογή του παστού μπακαλιάρου ήταν μονόδρομος για όσους δεν ήταν αρκετά πλούσιοι και τυχεροί για να βρουν φρέσκο ψάρι εγκαίρως. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο παστός μπακαλιάρος έγινε ένα από τα εθνικά μας πιάτα και βρίσκεται πάντα στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, συνήθως παρέα με μπόλικη σκορδαλιά. Η σκορδαλιά τώρα που συνοδεύει το τηγανητό ψάρι τι είναι;

Το απαραίτητο συνοδευτικό!

Η σκορδαλιά, γνωστή σε πολλούς και ως αλιάδα, είναι ένα συνοδευτικό πιάτο που μοιάζει με πουρέ το οποίο φτιάχνεται αναμιγνύοντας λιωμένο σκόρδο με μια παχύρρευστη βάση η οποία μπορεί να είναι πουρές πατάτας, καρύδια, αμύγδαλα ή βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί -και ρίχνοντας στο τέλος ελαιόλαδο ώστε να δώσει στο μείγμα μία απαλή, κρεμώδη υφή. Παραλλαγές της βασικής συνταγής περιλαμβάνουν τα αυγά ως το υλικό που δίνει την κρεμώδη υφή, κάνοντας το λιγότερο ή και καθόλου παχύρρευστο, δίνοντας ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με το γαλλικό αγιαλί. Στα νησιά του Ιονίου, η σκορδαλιά σερβίρεται με μπακαλιάρο και συνήθως με λεμόνι αντί ξύδι.

Η σκορδαλιά θεωρείται το σύγχρονο αντίστοιχο του αρχαίου «σκορόθαλμου». Καλή όρεξη λοιπόν και με υγεία τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση…

Πηγή: Ethnos.gr - Image by Freepik

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ