IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

30|05
2023
18:55

Κορωνοϊός: Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας δεν αποκλείει να υπήρξε διαρροή από εργαστήριο

Θεωρία που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση του Πεκίνου

Το ενδεχόμενο η νόσος Covid-19 να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο δεν πρέπει να αποκλειστεί, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ένας πρώην κορυφαίος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης.
 
Ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Κίνας, ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσής της.
 
 
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει απορρίψει ουκ ολίγες φορές την υπόθεση της διαρροής του ιού από εργαστήριο της κινεζικής πόλης Γουχάν.
 
Σε συνέντευξή του για το podcast «Fever» του BBC Radio 4: The Hunt for Covid’s Origin», ο καθηγητής, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, υπογράμμισε: «Μπορείτε πάντα να υποπτεύεστε τα πάντα. Έτσι είναι η επιστήμη». «Μην αποκλείετε τίποτα».
 
Σήμερα, η επικρατέστερη θεωρία, την οποία συμμερίζονται πολλοί εμπειρογνώμονες, είναι ότι φορείς της νόσου Covid είναι ζώα που είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό νυχτερίδας. Και αυτά με τη σειρά τους μόλυναν τους ανθρώπους.
 
Γιατί αναφέρεται η θεωρία της διαρροής του ιού

Η θεωρία της διαρροής του ιού από εργαστήριο επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η νόσος Covid εμφανίστηκε για πρώτη φορά χιλιόμετρα μακριά από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπου οι ερευνητές ήταν γνωστό ότι μελετούσαν κορωνοϊούς που είχαν ανιχνευτεί σε νυχτερίδες.
 
«Εκείνο το εργαστήριο ελέγχθηκε δύο φορές από τους ειδικούς του τομέα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής, ο οποίος όμως παραδέχτηκε πως δεν έχει διαβάσει την επίσημη έκθεση του ελέγχου. «Νομίζω πως το συμπέρασμα είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν διαπίστωσαν κάποια παράβαση», σημείωσε.
 
Σε απάντηση στα σχόλια του καθηγητή Γκάο, η πρεσβεία της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Η θεωρία της διαρροής του ιού είναι ένα ψέμα που δημιουργήθηκε από δυνάμεις κατά της Κίνας. Έχει πολιτικά κίνητρα και δεν έχει καμία επιστημονική βάση».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζορτζ καθηγητής Γκάο αμφισβητεί την επίσημη εξήγηση της Κίνας για την προέλευση της πανδημίας.
Σε συνέδριο στην Ελβετία που διεξήχθη τον Απρίλιο, ο Κινέζος καθηγητής δήλωσε πως, αν και δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, η νόσος Covid θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο. Ο ερευνητής προειδοποίησε επίσης ότι πραγματική προέλευση του Covid μπορεί να μην αποκαλυφθεί ποτέ επειδή το θέμα είναι «πολύ ευαίσθητο και πολιτικοποιημένο».
 
Σε μελέτη που δημοσίευσε μαζί με συναδέλφους του, ο ερευνητής υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους στην αγορά της Ουχάν.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Βασίλης Γιαννόπουλος

Μητρόπουλος Νώντας