IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

31|05
2023
21:17

Αίγυπτος: Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του Τουταγχαμών μετά από 3.300 χρόνια

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του διάσημου νεαρού φαραώ της Αιγύπτου ζωντάνεψαν από μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών.

Επιστήμονες κατάφεραν να ανασυνθέσουν το πρόσωπο του Τουταγχαμών, αποκαλύπτοντας έναν φαραώ που μοιάζει περισσότερο με «νεαρό μαθητή» παρά με βασιλιά της Αιγύπτου.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του διάσημου νεαρού φαραώ της Αιγύπτου ζωντάνεψαν από μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του μουμιοποιημένου κρανίου του.

Η ανακατασκευή αποκαλύπτει τη νεανική και λεπτεπίλεπτη όψη του Αιγύπτιου βασιλιά που ήταν ακόμα έφηβος όταν πέθανε πριν από 3.300 χρόνια. Η διεθνής ομάδα δεν είχε άμεση πρόσβαση στο κρανίο του Φαραώ και η ολοκλήρωση του νέου μοντέλου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά και στην τεχνητή νοημοσύνη, Cicero Moraes, που συνέγραψε τη νέα μελέτη, δήλωσε: «Για μένα μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο. Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό μαθητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, κάτι που κάνει την ιστορική προσωπικότητα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα».

Ο κ. Moraes πρόσθεσε: «Ήταν ένα δύσκολο έργο, όπου ίχνη πληροφοριών συνενώθηκαν καθώς συνδέθηκαν μεταξύ τους για να μας δώσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου».

«Ήταν μια δουλειά όπως εκείνη του ντετέκτιβ, όπου ίχνη πληροφοριών συνενώθηκαν, συνδέθηκαν μεταξύ τους, για να μας δώσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου», πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος ειδικός.

«Με τα δεδομένα αναλογίας και σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, ήταν δυνατό να ληφθεί το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να ρυθμιστεί έτσι ώστε να μας δώσει το κρανίο του Τουταγχαμών».

Έτσι, κατάφεραν να δημιουργήσουν «το μέγεθος των χειλιών, τη θέση των βολβών των ματιών, το ύψος των αυτιών και το μέγεθος της μύτης. Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε στατιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ζωντανών ατόμων από πολλές διαφορετικές καταβολές», συμπλήρωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές προσπαθούν να ανασυνθέσουν ψηφιακά τη μορφή του νεαρού Φαραώ, καθώς μια ακόμη προσπάθεια είχε γίνει το 2005. Ο Michael Habicht, Αιγυπτιολόγος και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, που συνέγραψε τη νέα μελέτη, επεσήμανε την εκπληκτική ομοιότητα μεταξύ των δύο ανακατασκευών του προσώπου.

«Η ανακατασκευή μας είναι εκπληκτικά κοντά σε αυτή που έκανε μια γαλλική ομάδα πριν από μερικά χρόνια. Αντιστοιχεί επίσης με τις αρχαίες απεικονίσεις του Τουταγχαμών, ειδικά με το κεφάλι πάνω στο λουλούδι του λωτού από τον τάφο του», δήλωσε.

Ο Τουταγχαμών, ο οποίος λατρευόταν ως θεός κατά τη διάρκεια της ζωής του, πέθανε το 1.323 π.Χ. και τον διαδέχθηκε ο σύμβουλός του, Ay. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών.

Το διάσημο «αγόρι-βασιλιάς» ανακαλύφθηκε μαζί με δεκάδες θησαυρούς από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter τον Νοέμβριο του 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου. Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη καταγράψει τις μετρήσεις του κρανίου και είχαν δημοσιεύσει εικόνες αναφοράς.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Βασίλης Γιαννόπουλος

Μητρόπουλος Νώντας