LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

15|01
2021
08:02

«Fort Capitol» η Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν: Το FBI σαρώνει το Διαδίκτυο - 21.000 στρατιώτες στους δρόμους

Μπλόκα παντού, εκτεταμένα lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας - Σφραγίζονται χώροι στάθμευσης, κλείνουν ξενοδοχεία και 13 σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Ουάσινγκτον - Η Airbnb ακύρωσε τις κρατήσεις της για το κέντρο της πόλης

Το απόλυτο κλίμα διχασμού φαίνεται να βιώνει η αμερικανική κοινωνία μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο και ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας - σε όλα τα επίπεδα - βρίσκονται σε έναν πραγματικά πρωτοφανή οργασμό προετοιμασιών ενόψει της 20ης Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν θα διαδεχθεί και τυπικά τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι βασικά δύο: Είναι δυνατόν να επαναληφθούν τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου; Και αν επαναληφθούν, ποιες θα είναι οι συνέπειες σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα όμως στην αμερικανική κοινωνία; Οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν έχουν σκοπό να... φτάσουν στην απάντηση του δεύτερου ερωτήματος, κάνοντας ό,τι μπορούν, ώστε να απαντήσουν ένα μεγάλο «όχι» στο πρώτο ερώτημα.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος παγκόσμιος διασυρμός των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρονται να καταφεύγουν σε -ενδεχομένως- υπερβολές, χρησιμοποιώντας τόσο τη σύγχρονη τεχνολογία, όσο και τη δύναμη πυρός που διαθέτουν οι υπηρεσίες ασφαλείας. 

Το σχέδιο των Αμερικανών για να αποτραπεί μία νέα 6η Ιανουαρίου, κινείται σε δύο άξονες, οι οποίοι οδηγούν στον ίδιο σκοπό:

-Ο ένας άξονας αφορά την πρόβλεψη τυχόν κινημάτων και οργανώσεων, όχι μόνο στην Ουάσινγκτον, αλλά σε όλες τις Πολιτείς των ΗΠΑ. Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία ο συγκεκριμένος στόχος, ενεργοποιήθηκε από το FBI ένα τεράστιο πλέγμα παρακολούθησης συνομιλιών και μπλογκς στο διαδίκτυο. Στο επίκεντρο βρίσκονται παραστρατιωτικές ομάδες ή κινήματα συνωμοσιολόγων, καθώς και οργανώσεις και άτομα που συνδέονται με όσους ταυτοποιήθηκαν στην εισβολή που έγινε στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

-Ο δεύτερος άξονας αφορά αμιγώς το στρατιωτικό σκέλος. Το Πεντάγωνο έχει εγκρίνει την αποστολή 21.000 στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ο αριθμός των στρατιωτών να αυξηθεί. Η παρουσία χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και η επιβολή εκτεταμένου lockdown, αναμένεται να μετατρέψει την αμερικανική πρωτεύουσα σε... Fort Capitol, δίδοντας την εικόνα περισσότερο στρατιωτικής ζώνης και λιγότερο μίας πόλης που θα γιορτάσει την αλλαγή στην προεδρία. 

Πώς παρακολουθεί το FBI τις συνομιλίες των υπόπτων

Το FBI παρακολουθεί μια «εκτεταμένη ποσότητα διαδικτυακών συνομιλιών», συμπεριλαμβανομένων εκκλήσεις για ένοπλες διαμαρτυρίες που οδηγούν στην ορκωμοσία του προέδρου, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του FBI, Chris Wray. Ο Wray, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις ταραχές στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, δήλωσε σε ενημέρωση ασφαλείας για τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ότι το FBI εξακολουθεί να ανησυχεί για το ενδεχόμενο βίας σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και στις πολιτειακές πρωτεύουσες γύρω από το χώρα.

«Οι συνεννοήσεις αυτές θα μπορούσαν να φέρουν ένοπλα άτομα κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και εκλεγμένους αξιωματούχους», προειδοποίησε ο Wray. Ο Wray πρόσθεσε ότι το FBI έλαβε μια «σημαντική» ποσότητα πληροφοριών που έστειλε σε άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου πριν από την ορκωμοσία. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι κρίσιμη πριν από οποιαδήποτε σημαντική δημόσια εκδήλωση, αλλά το ζήτημα εξετάζεται ιδιαίτερα λόγω των ενδείξεων ότι η επιβολή του νόμου δεν ήταν προετοιμασμένη για τη βίαιη είσοδο στο Καπιτώλιο από πιστούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου ότι η ταραχή στο Καπιτώλιο είναι πιθανό να εμπνεύσει και άλλους με βίαιες προθέσεις. «Εξετάζουμε άτομα που μπορεί να ακολουθήσουν το ίδιο είδος βίας που είδαμε την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Wray, προσθέτοντας ότι από τις 6 Ιανουαρίου, το FBI έχει εντοπίσει πάνω από 200 υπόπτους. «Ξέρουμε ποιοι είσαι. Εάν βρίσκεστε εκεί έξω, ένας πράκτορας του FBI έρχεται να σας βρει», πρόσθεσε.

Πάνω από 100 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, είπε ο Wray, ενώ υπάρχουν «αμέτρητες» άλλες έρευνες σε εξέλιξη.

Τα τοπικά κράτη έχουν ήδη αυξήσει την ασφάλεια για την προετοιμασία πιθανών ενόπλων διαμαρτυριών και βίας αυτό το Σαββατοκύριακο, ιδίως σε κρατικές αποθήκες. Αξιωματούχοι επανεξετάζουν τα σχέδια ασφαλείας τους για στόχους υψηλού κινδύνου και η αστυνομία σε μεγάλες πόλεις ετοιμάζεται να τεθεί σε επιφυλακή. Ένα δελτίο του FBI νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε για πιθανές ένοπλες διαμαρτυρίες και στις 50 πολιτείες. Για να παρακολουθήσει τις απειλές, να μοιραστεί πληροφορίες και να αποφασίσει πώς θα κατανέμει πόρους, το FBI κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα λειτουργεί όλο το 24ωρο και σε καθένα από τα 56 γραφεία του, δήλωσε ο Wray. «Η στάση μας είναι επιθετική και θα παραμείνει έτσι μέχρι την ορκωμοσία», είπε.

Ο Πενς επέστρεψε στο Καπιτώλιο

Ο Πενς επέστρεψε στο Καπιτώλιο την Πέμπτη για πρώτη φορά, αφού η απόπειρα εξέγερσης ανάγκασε την ασφάλεια να τον οδηγήσει σε ασφαλή τοποθεσία, όταν οι ταραχοποιοί διέκοψαν το κογκρέσο. Ο αντιπρόεδρος επισκέφθηκε τα στρατεύματα στο Καπιτώλιο, λέγοντάς τους ότι είναι εξοικειωμένος με την Εθνική Φρουρά, επειδή ήταν κυβερνήτης. «Ήταν μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω ως αντιπρόεδρος σας», είπε ο Πενς, προσθέτοντας ότι «εύχομαι στα στρατεύματα ασφαλή ορκωμοσία ενός νέου προέδρου και αντιπροέδρου». Σε απάντηση, οι φρουροί φώναξαν, «Χούα».

Μία απέραντη στρατιωτική ζώνη την Τετάρτη η Ουάσινγκτον

Σε όλο το κέντρο της Ουάσιγκτον, ο βασικός ήχος που ακούγεται είναι των οχημάτων που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό σε διάφορα σημεία. Δεν υπήρχαν αυτοκίνητα ή σκούτερ και φαινομενικά δεν υπήρχαν τουρίστες. Μόνο οι περιστασιακοί περιπατητές και πολλά κατασκευαστικά συνεργεία. Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, το οποίο αποδείχθηκε τόσο εύκολος στόχος την περασμένη εβδομάδα, ήταν ορατό μόνο μέσω γραμμών ενός ψηλού, μαύρου φράχτη.

Δύο τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, μια ομάδα στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς κατέβηκε από ένα τουριστικό λεωφορείο και κατευθύνθηκε σε ένα ξενοδοχείο. Το lockdown έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς που έφτασαν στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσει στην ασφάλεια έχει αυξηθεί μέχρι τώρα σε περίπου 21.000, δήλωσε ο στρατηγός του στρατού, Ντάνιελ Χόκσον, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Φρουράς, στον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σε ενημέρωση την Πέμπτη. Και αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου εξετάζουν τις συνεχιζόμενες απειλές.

«Είμαστε σε άγνωστα νερά», δήλωσε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε άγνωστα νερά», δήλωσε ο Δήμαρχος της Ουάσιγκτον Muriel Bowser. Η «βίαιη εξέγερση» της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους ομοσπονδιακούς εταίρους μας στον προγραμματισμό για την 59η ορκωμοσία», δήλωσε ο Bowser.

Μεταξύ της πανδημίας και της απειλής για την ασφάλεια, ο Bowser ζητάει από τους ανθρώπους να μην έρθουν στην Περιφέρεια της Κολούμπια για τα εγκαίνια.

Το καθεστώς NSSE είναι φυσιολογικό για τα προεδρικά εγκαίνια και άλλα μεγάλα γεγονότα όπως μια διεθνής σύνοδος κορυφής ή το Super Bowl. Αλλά είναι σπάνιο να ξεκινάει το lockdown πολλές ημέρες πριν την εκδήλωση.

Τα αστυνομικά οχήματα σφράγισαν μια τεράστια περιοχή του κέντρου της πόλης την Τετάρτη, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Από την Παρασκευή, όλα τα γκαράζ στάθμευσης στην κλειστή ζώνη στο κέντρο θα σφραγιστούν. Ο Bowser ζητά από τους κατοίκους της D.C. να αποφύγουν εντελώς την περιοχή του κέντρου και η πόλη ανακοίνωσε ότι 13 σταθμοί του μετρό μέσα στην περίμετρο ασφαλείας θα κλείσουν για αρκετές ημέρες.

Ο Bowser πιέζεται επίσης να αρνηθεί τις επιλογές διαμονής σε δυνητικά βίαιους διαδηλωτές. Η τοπική θυγατρική Black Lives Matter και η Shutdown DC εξέδωσαν κοινή δήλωση την Τετάρτη, προτρέποντας όλα τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης να κλείσουν εθελοντικά και να πληρώσουν το προσωπικό τους. Εκτός από την απειλή της βίας, οι ακτιβιστικές ομάδες λένε ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι απειλή για την υγεία του προσωπικού του ξενοδοχείου για τη γενική άρνησή τους να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αρκετά ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός που είχε γίνει το αγαπημένο στέκι της μαχητικής φατρίας Proud Boy, επέλεξαν να αποφύγουν προβλήματα κλείνοντας από την περασμένη εβδομάδα.

Η Airbnb ακύρωσε όλες τις κρατήσεις για το κέντρο της Ουάσινγκτον

Την Τετάρτη, η Airbnb ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις κρατήσεις στην περιοχή του μετρό της Ουάσιγκτον. «Γνωρίζουμε αναφορές σχετικά με ένοπλες πολιτοφυλακές και γνωστές ομάδες μίσους που προσπαθούν να ταξιδέψουν και να διαταράξουν τα εγκαίνια», ανέφερε δήλωση της εταιρείας. «Συνεχίζουμε το έργο μας για να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη της ομάδας μίσους δεν αποτελούν μέρος της κοινότητας της Airbnb», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ενέκριναν την προμήθεια οπλισμού στα μέλη της Εθνοφρουράς. Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς λειτουργούν υπό αυστηρούς κανόνες εμπλοκής για τη χρήση βίας. Αλλά σε γενικές γραμμές, τα στρατεύματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα δύναμη για να προστατεύσουν τη ζωή των άλλων και των ίδιων.

Από την Πέμπτη, υπάρχουν περίπου 7.000 στρατιώτες στην πόλη, με χιλιάδες ακόμη να βρίσκονται καθ 'οδόν. Η διάρκεια των αποστολών τους μπορεί να ποικίλλει, αλλά αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας εξουσιοδοτήθηκαν να αναπτύξουν τη Φρουρά για έως και 30 ημέρες για τα εγκαίνια και τις γύρω διαδηλώσεις. 

Πηγή: protothema.gr - Φωτογραφία: EPA/SAMUEL CORUM

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ