LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|01
2021
19:15

"Ξαναστρώνεται" η ενετική στράτα που συνέδεε τα Χανιά με την επαρχία Σελινού

Χαράζονται μονοπάτια μήκους 100 χιλιομέτρων στην ενδοχώρα του Πλατανιά

Την ενετική στράτα μέσω της οποίας γινόταν η σύνδεση των Χανίων με την επαρχία Σελίνου «ξαναστρώνει» ο δήμος Πλατανιά που παράλληλα, χαράζει μια νέα περιπατητική διαδρομή σε μονοπάτια μήκους χιλιομέτρων. Προχωρά επίσης, στην ανάδειξη παλαιάς θολωτής από πέτρα που μέχρι και το 1970 συνέδεε χωριά της περιοχής.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων εκτός από την ενίσχυση της ενδοχώρας έχει ως στόχο και την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος του τόπου και στόχος του δήμου είναι να αποτελέσουν έναν ακόμα πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Το πρώτο έργο, φέρει τον τίτλο, «ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικού μονοπατιού της Τ.Κ. Πρασέ» και είναι προϋπολογισμού 97 χιλιάδων ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την ανάδειξη και αξιοποίηση τμήματος μονοπατιού, που συνέδεε για αιώνες την Επαρχία Σελίνου με την πόλη των Χανίων. Η διαδρομή είναι γνωστή ως «Ενετική στράτα», ή

«Βασιλική στράτα» και το υπό διαμόρφωση τμήμα της διαδρομής έχει μήκος 4.950 μέτρα.

APE MONOPATIA

Με βάση το τεχνικό δελτίο του έργου, προβλέπεται η βελτίωση του μονοπατιού κυρίως με παρεμβάσεις καθαρισμού, από τη βλάστηση που καλύπτει τα λιθόστρωτα τμήματα του, η στερέωση τμημάτων των τοιχίω που χρήζουν συντήρησης, η κατασκευή παρατηρητηρίου της φύσης καθώς και η δημιουργία θέσεων ξεκούρασης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, «η δρομολόγηση του συγκεκριμένου έργου, έγινε μετά από πολυετείς προσπάθειες καθώς οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ήταν πολλές»

Το δεύτερο έργο αφορά την ανάδειξη και αξιοποίηση πέτρινης θολωτής γέφυρας που επίσης βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Πρασέ και έχει προϋπολογισμό 57 χιλιάδες ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων ενώ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν την ανάδειξη και αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, της παλαιάς πέτρινης θολωτής γέφυρας στην θέση «Ποντικόρυακο», η οποία μέχρι και το 1970 ήταν προσβάσιμη αφού αποτελούσε τμήμα του επαρχιακού δρόμου.

Κοντά στην γέφυρα υπάρχουν πηγή και κρήνη και με την ολοκλήρωση των εργασιών το σημείο θα αποτελέσει στάση αναψυχής και θέασης για όσους το επισκέπτονται.

Και τα δύο έργα δημοπρατήθηκαν μετά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τη λήψη των προαπαιτούμενων εγκρίσεων, με προγραμματικές συνεργασίες του δήμου με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το « Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προσέγγιση CLLD LEADER και σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά «έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχα έργα, που έχουν υλοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, ενταγμένα στον ευρύτερο σχεδιασμό του δήμου».

Ο κ. Μαλανδράκης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έκανε ακόμα γνωστό ότι το επόμενο διάστημα ο δήμος θα προχωρήσει στη δημοπράτηση ενός ακόμα έργου για τη χαρτογράφηση, ανάδειξη ,σήμανση και προσβασιμότητα για μονοπάτια μήκους 100 χιλιομέτρων σε διάφορες περιοχές του δήμου.

Ήδη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες και έχει εγκριθεί η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα με προϋπολογισμό 130 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ