LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

27|09
2021
20:57

Καταγγελία γιατρού στο OPEN: «Αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια» η απόρριψη - Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Καταγγελία γιατρού στο OPEN: «Αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια» η απόρριψη - Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα που προέκυψε μετά την καταγγελία γιατρού πως δεν την προσέλαβαν επειδή είχε 2 μικρά παιδιά

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος αναπομπής που κατέθεσε γιατρός στο υπουργείο Υγείας, όσον αφορά απόφαση του Συμβουλίου Προσλήψεων-Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό» δίνει το υπουργείο. Yπενθυμίζεται ότι η καταγγελία ήρθε στο φως μέσα από την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο

Όπως εξηγεί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία)  - εξού και η υψηλότερη βαθμολογία - και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κατά το υπουργείο, οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη.

Όπως συμπληρώνει, με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία.

Η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) «με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια» υπογραμμίζει το υπουργείο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός, δηλώνει πως στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. «Άλλωστε, από τη θέση της ως διευθύντρια Κλινικής καθώς και διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες - ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί - με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το  Εθνικό Σύστημα Υγείας» επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

Ξανθός: Το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει μισογυνικά αντανακλαστικά

Την υπόθεση που αφορά την καταγγελία της γιατρού πως δεν προσελήφθη στο ΕΣΥ με τη δικαιολογία πως έχει 2 μικρά παιδιά σχολιάζει και ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει μισογυνικά αντανακλαστικά και υιοθετεί απαράδεκτες διακρίσεις απέναντι σε γυναίκα γιατρό».

Ολόκληρη η δήλωσή του

Την ώρα που το ΕΣΥ είναι αποδιοργανωμένο και απροετοίμαστο μπροστά στο 4ο  επιδημικό κύμα  και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ την προσέλκυση μόνιμων γιατρών, το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει μισογυνικά αντανακλαστικά και υιοθετεί απαράδεκτες διακρίσεις απέναντι σε γυναίκα γιατρό που συμμετείχε  σε προκήρυξη μόνιμης σε δημόσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων νοσοκομειακών γιατρών , το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής Ιατρικού  Προσωπικού που έχει ορίσει το  Υπουργείο  Υγείας αποφάνθηκε ότι υποψήφια για τη θέση ιατρού σε βαθμό Επιμελητή Β’ πληροί τα τυπικά προσόντα και θεωρείται “πολύ αξιόλογη”, ωστόσο απορρίφθηκε επειδή μέλη του Συμβουλίου  έκριναν ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα ιατρικά της καθήκοντα επειδή είναι μητέρα δυο παιδιών. Η ιατρός απαίτησε αναπομπή (δηλαδή ακύρωση του πρακτικού κι επανάληψη της κρίσης) για να λάβει 4 μήνες μετά απορριπτική απάντηση υπογεγραμμένη από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα με την αιτιολογία «δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού». Με άλλα λόγια η κα Γκάγκα ως Αν. Υπ. Υγείας προσυπογράφει την έμφυλη διάκριση την οποία υφίσταται η γυναίκα ιατρός.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας χρειάζεται ισονομία και αξιοκρατία – και όχι αναχρονιστικές αντιλήψεις και αποκλεισμούς-  και για να γίνει ξανά ελκυστικό για τους νέους γιατρούς . Η νεοσυντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ διολισθαίνει συνεχώς σε καταπάτηση  θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Δικαίου σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων και ισότητας  των φύλων. 

Εκτός από την υπεράσπιση  του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ από τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του, απαιτείται και υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε γυναίκας εργαζόμενης να κρίνεται αποκλειστικά  και μόνο με βάση  τα προσόντα της και την εμπειρία της για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ  και όχι με βάση κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα που δεν είναι αποδεκτά σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Απίστευτη καταγγελία γιατρού: Δεν την προσέλαβαν με τη δικαιολογία ότι έχει 2 μικρά παιδιά

Η απίστευτη καταγγελία ήρθε στο φως το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου μέσα από την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Με βάση αυτή, μια γυναίκα γιατρός βιοπαθολόγος μικροβιολόγος δεν προσελήφθη στο ΕΣΥ με τη δικαιολογία πως είχε 2 μικρά παιδιά. Όπως η ίδια καταγγέλλει, πρόκειται για μια απόφαση που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι σαφής διάκριση.

«Το γεγονός ότι απορρίπτεται μια γυναίκα γι' αυτό τον λόγο αφορά όλους τους γιατρούς, όλων των φύλων, που διεκδικούν μια θέση στο ΕΣΥ. Μας ωθούν στη μη τεκνοποίηση, αν όχι στη στείρωση», επισημαίνει μιλώντας στο OPEN.

Η γιατρός αφού της ανακοινώθηκε η απόφαση πως δεν θα προσληφθεί, ενώ στην ουσία είχε όλα τα τυπικά προσόντα, κατέθεσε ένσταση στο υπουργείο Υγείας ζητώντας την αναπομπή του πρακτικού και την έκδοση νέας απόφασης. Απάντηση, όπως λέει, έλαβε μετά από 4 μήνες μέσα από την οποία οι αρμόδιες Αρχές την ενημέρωναν πως δεν υπάρχει λόγος για αναθεώρηση αυτής.

Πηγή: Ethnos.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

korkolis pop