LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|11
2021
13:36

Κορονοϊός: Στο «σκαμνί» οι γονείς - αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν γονείς οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού (τέστ, μάσκες, κ.α) αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ποινικές κυρώσεις. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς σημαντικός αριθμός παιδιών, δεν πηγαίνει στο σχολείο, με αποτέλεσμα τώρα οι μαθητές να κινδυνεύουν να χάσουν και τη χρονιά τους. Στη χώρα μας η εκπαίδευση των μαθητών είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο και οι νόμοι του κράτους προέβλεπαν κάποιες κυρώσεις για τους γονείς που δεν έκαναν εγγραφή των παιδιών τους στο σχολείο ή δεν μεριμνούσαν ή αμελούσαν τις διαδικασίες για την υποχρεωτική φοίτηση των μαθητών.

Η «χαλαρή» νομοθεσία

Στην πραγματικότητα η νομοθεσία μάλλον «χαλαρή» όμως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αφού στο νόμο 1566\1985 αναφερόταν ότι «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του.

Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα». Η τιμωρία ήταν ένα αστείο ποσό περίπου στα 59 ευρώ! Ακόμη και αυτό όμως καταργήθηκε το 2019, όταν έγιναν αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν μικρός ο αριθμός γονέων, που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο με εξαίρεση κάποιες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά και κάποιες ακόμη σε «απομονωμένες» περιοχές. Τώρα όμως λόγω της πανδημίας και με την εικόνα, που επικρατεί στα σχολεία, με τις επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών και τα γενικότερα φαινόμενα βίας, που προκαλούν διάφοροι «γονείς-αρνητές», επανέρχεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα καθώς η εκπαίδευση των παιδιών παραμένει υποχρεωτική. Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας, εξετάζουν την αυστηροποίηση των ποινών για τους αρνητές γονείς και ετοιμάζουν σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει ποινές φυλάκισης έως 3 έτη.

Δηλώσεις Υφυπουργού Παιδείας

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή, η οποία τόνισε ότι οι αρνητές γονείς, που στερούν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην εκπαίδευση θα πρέπει να κάθονται στο «σκαμνί». Η ίδια τόνισε ότι ο διευθυντής του κάθε σχολείου θα συντάσσει φάκελο με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, θα ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές και στη συνέχεια την υπόθεση θα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. «Πρέπει να υπάρχει μια ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση των αρνητών – γονέων που στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα. Να κάθονται στο σκαμνί», είπε η κ. Μακρή. «Μέχρι τώρα ποινική πρόβλεψη δεν υπάρχει. Αυτό θα ρυθμιστεί και θα έρθει στη Βουλή», πρόσθεσε και τόνισε: «Για τα παιδιά είναι δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και για τους γονείς είναι υποχρέωση να τα στέλνουν».

Το φαινόμενο των γονέων-αρνητών

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο αλλά το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις και κυρίως σε περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, όπου βάσει των επίσημων καταγραφών, συνολικά 37 παιδιά από την Κεντρική Μακεδονία στερούνται το βασικό αγαθό της εκπαίδευσης με τα περισσότερα παιδιά να είναι στη Θεσσαλονίκη.

Στη Λάρισα συνολικά 34 παιδιά δεν πηγαίνουν στα σχολεία τους και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος εκπαιδευτικών της περιοχής «αυτά τα παιδιά βρίσκονται εκτός του φυσικού τους χώρου, γιατί οι γονείς τους δεν αποδέχονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την φοίτηση των μαθητών στο σχολείο. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων κάνουν κάθε προσπάθεια να πείσουν τους γονείς να αναθεωρήσουν την στάση τους αφενός γιατί η φοίτηση είναι υποχρεωτική, αλλά αφετέρου για ψυχολογικούς, εκπαιδευτικούς και συναισθηματικούς λόγους. Δεν πρέπει ούτε ένας μαθητής να βρίσκεται εκτός της σχολικής αίθουσας. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν με το διάλογο και χωρίς αντιπαλότητα να μεταπείσουν τους γονείς».

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor