LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

20|03
2022
19:40

Μανώλης Ανδρουλάκης: Έφτασε στην Αθήνα ο πρόξενος της Μαριούπολης

Έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 18:00 της Κυριακής ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος για μέρες ήταν εγκλωβισμένος στην πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας. Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης καθώς οι δικοί του άνθρωποι αγωνιούσαν για την υγεία του. Ο πρόξενος έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, προστασία της ανθρώπινης ζωής και απόσυρση όλων των αμάχων από τις εμπόλες ζώνες. 

Οι συγκλονιστικές δηλώσεις του Μανώλη Ανδρουλάκη

«Δεν είχα καταλάβει τη διάσταση που πήρε το ζήτημα γιατί δεν είχα επικοινωνίες. Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έμειναν πίσω για να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν. Εμείς οι Έλληνες διπλωμάτες έχουμε θεσμικό ρόλο στο εξωτερικό. Εκπροσωπούμε το κράτος και την ελληνική κυβέρνηση. Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Νίκο Δένδια και την ομάδα του γ.γ κ. Δερμοίρη αλλά και την πρεσβεία Βουκουρεστίου αλλά και το γραφείο του προέδρου Ζελένσκι και τις Ουκρανικές αρχές και τις άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν», σημείωσε αρχικά.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε κάτι περισσότερο προσωπικό, σύμφωνα με τον ίδιο: «Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. Τις βραδιές που δεν μπορούσαν να κοιμηθώ από τον βομβαρδισμό, σκεφτόμουν τα ακούσματα και τα διαβάσματά μου. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δεν αφήνω το μυαλό μου να το δικαιολογήσει. Το λέω με λύπη μου. Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία για τον Ουκρανικό και τον Ρωσικό λαό. Είναι τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί», σημείωσε.

Εν συνεχεία έκανε έκκληση σε όλους να ενώσουν τις φωνές του για την κατάπαυση του πυρός και την ανακωχή «γιατί αυτή τη στιγμή χτυπιούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα». «Θα πω αυτά που πρέπει να πω σε αυτούς που πρέπει, γιατί είδα πολλά πράγματα. Δεν είναι ποστ στο Twitter και στο Facebook όταν γίνεσαι μάρτυρας περισυλλογής ανθρωπίνων μελών» τόνισε.

Αναφορικά με τους ομογενείς που παραμένουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη σχολίασε: «Προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε. Μέχρι χθες έψαχνα να βρω κόσμο. Βρήκα κάποιες γυναίκες και παιδιά και τους έβγαλα. Υπό άλλες συνθήκες ίσως μπορούσα περισσότερους. Βιώνουν δύσκολα. Χθες έμαθα ότι το μοναδικό Τμήμα Ελληνική Φιλολογίας εκτός Ελλάδος που βρίσκεται στη Μαριούπολη, πλέον δεν υπάρχει», δήλωσε με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. «Η Μαριούπολη θα μπει σε μία σειρά πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον πόλεμο, όπως η Γκουέρνικα» πρόσθεσε.

Για τη δική του Οδύσσεια σημείωσε ότι «μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές και αυτό έκανε πολύ δύσκολο το έργο μου». «Το μέρος που ήμουν εγώ χτυπήθηκε δύο φορές. Δεν με ενδιαφέρει. Ήξερα ότι δεν είχε έρθει η ώρα μου. Κάποια στιγμή ο γιος μου θα με ρωτήσει και τότε θα του πω. Δεν υπήρχε περίπτωση να φύγω νωρίτερα».

Η επιχείρηση διάσωσης

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Αρχικά κατάφερε να φύγει από τη Μαριούπολη μαζί με τα 10 άτομα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο κτίριο του ΟΑΣΕ. Αρχικά η ελληνική αποστολή μεταφέρθηκε κοντά στη Ζαπορίζια και από εκεί στο Βουκουρέστι. 

Όπως σημείωσε ο Νίκος Δένδιας την Παρασκευή 18 Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση «Νόστος 6», για την εκκένωση τεσσάρων Ελλήνων πολιτών και έξι ομογενών από την Ουκρανία, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον γενικό πρόξενο, καθώς πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας - Μολδαβίας.

Φυσικά, στο αεροδρόμια ήταν και ο πολύ συγκινημένος πατέρας του καθώς και η σύντροφος και το μικρό παιδί του. Ο πατέρας του κυρίου Ανδρουλάκη, δακρυσμένος ευχαρίστησε το ελληνικό ΥΠΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να διασωθεί ο γιος του αλλά και τους δημοσιογράφους που από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το γεγονός.

Το υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε τον Έλληνα πρόξενο: «Μας κάνατε υπερήφανους»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατασνιώτης υποδέχτηκε τον Έλληνα πρόξενο της Μαριούπολης στην Αθήνα, τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Ελλήνων και της κυβέρνησης για το έργο του. Αναλυτικά δήλωσε: «Καλωσορίζω τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, τον κ. Μανώλη Ανδρουλάκη στην πατρίδα. Θέλω να του εκφράσω τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων για το σπουδαίο έργο που έκανε στη Μαριούπολη. Υπερέβαλε εαυτόν για να μπορέσει να είναι κοντά μέχρι και την τελευταία στιγμή στους Έλληνες ομογενείς.

Βλέποντας τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας, καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο Πρέσβης κ. Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό έκαναν έξι επιτυχημένες αποστολές απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών. Τους εκφράζουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση συνομιλεί και με τις δύο πλευρές και με Διεθνείς Οργανισμούς, έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία. Φυσικά, και οι Έλληνες ομογενείς, στους οποίους θα είμαστε δίπλα και τώρα και μετά τη λήξη του πολέμου. Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Ανδρουλάκη. Μας κάνατε περήφανους».

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών