LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

25|03
2022
08:15

«Μπρα ντε φερ» Ρωσίας - ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν προειδοποιεί Πούτιν ότι θα απαντήσει στη χρήση χημικών όπλων

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη προκαλεί την έντονη αντίδραση της Μόσχας - Οι ΗΠΑ θέλουν να διώξουν τη Ρωσία από τη G20 - Τι θα αποφασίσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει ορατό τέλος, παρότι από χθες μπήκε στον δεύτερο μήνα, με τους ρώσους να δέχονται ισχυρά πλήγματα από την ουκρανική αντίσταση, ενώ την ίδια ώρα πέφτει κι άλλο λάδι στη φωτιά στη σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση. Η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη προκαλεί την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία δέχθηκε χθες και τα αυστηρά μηνύματα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που δεν έμεινε μόνο στην πρότασή του για αποβολή της Ρωσίας από τη G20, αλλά προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι εάν καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων τότε η απάντηση των Συμμάχων θα είναι αντίστοιχη.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αγεφύρωτο παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρεται διατεθειμένη να επιβάλλει νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία. Αναζητεί ωστόσο στις ΗΠΑ τη λύση για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα -οι Financial Times έγραψαν ότι επίκειται συμφωνία «μαμούθ»- και καταδικάζει σφοδρά την εισβολή και τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί σήμερα στις 10 το πρωί για να εξετάσει κυρίως τους τρόπους της ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Και να χειριστεί την κίνηση που έκανε προχθές ο Πούτιν ζητώντας να πληρώνεται η Ρωσία από τις ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύονται φυσικό αέριο, σε ρούβλια. Το αίτημα απορρίφθηκε αρχικά, αλλά εάν το Κρεμλίνο επιμείνει ο κίνδυνος ενός πρωτοφανούς «παγώματος» της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και παγώματος με την κυριολεκτική έννοια του όρου, για εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, είναι ορατός.

Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη και η σφοδρή αντίδραση της Μόσχας

Το μπρα ντε φερ που κινείται όλο και περισσότερο στα κόκκινα, είναι πάντως στη σχέση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, όπως έδειξε η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας και η αντίδραση της Μόσχας δια μέσω της Μαρίας Ζαχάροβα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε αργά το βράδυ της Πέμπτης «επικίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά» για τη Ρωσία τα σχέδια του NATO στην ανατολική του πτέρυγα. Ειδικά η συγκρότηση τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών μάχιμων σχηματισμών στην ανατολική πτέρυγα του Συμφώνου είναι αυτή που εξοργίζει τη Μόσχα, η οποία μιλά για «αντιρωσικό προσανατολισμό». Κατά την ερμηνεία που έδωσε η Ζαχάροβα στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, «η συμμαχία ενδιαφέρεται να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες».

Νωρίτερα το NATO αποφάσισε την αναδιάταξη των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, που διαθέτει και έθεσε 40.000 στρατιωτικούςαεροπορικούς και ναυτικούς πόρους στην ανατολική του πτέρυγα υπό απευθείας νατοϊκή διοίκηση. Έτσι συγκρότησε τέσσερις επιπλέον σχηματισμούς μάχης, που μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Η Ζαχάροβα έστρεψε τα βέλη της κυρίως κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και αφού στο μεταξύ ο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα υπάρξει απάντηση σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων.

«Οι ΗΠΑ θα απαντούσαν εάν ο κ. Πούτιν τα χρησιμοποιούσε, αλλά η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίάς από την G20 και ανακοίνωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία». 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ ότι υιοθετούν άβουλα τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, ότι αποδέχονται την κλιμάκωση της λεγόμενης «στρατηγικής αποτροπής», ενισχύοντας την αντιρωσική υστερία που καλλιεργεί η Ουάσιγκτον, ενώ κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι συγκαλύπτει «μυστικά εργαστήρια» βιολογικών και χημικών, που διαθέτουν οι Αμερικάνοι στην Ουκρανία.

Σημειωτέον ότι διευκρινίζοντας τι ακριβώς εννοεί ο Αμερικανός πρόεδρος, ανώτεροι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον γνωστοποιούσαν χθες ότι ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπλων μαζικής καταστροφής, ήτοι χημικά, βιολογικά ή ακόμα και πυρηνικά. 
 
Πηγή: protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ