LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

11|04
2022
19:15

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι λένε ότι κατέλαβαν το λιμάνι της Μαριούπολης - Πάνω από 5.800 εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το λιμάνι της Μαριούπολης, δήλωσε ο επικεφαλής της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντνιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. «Όσον αφορά στο λιμάνι της Μαριούπολης, έχει τεθεί ήδη υπό τον έλεγχό μας», είπε στον αέρα του Channel One ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πιθανότατα έχουν σκοτωθεί από τη ρωσική επίθεση εναντίον της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία αποτελεί στόχο μαζικών ρωσικών επιθέσεων για περισσότερο από έναν μήνα.

Παράλληλα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για την «ύστατη μάχη» στην πολιορκημένη πόλη, η οποία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση.

Περισσότερα από 5.800 «εγκλήματα πολέμου» καταγγέλλει το Κίεβο

Περισσότερα από 5.800 «εγκλήματα επίθεσης και εγκλήματα πολέμου» έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ισχυρίζεται η Ουκρανία. Η αμερικανική πρεσβεία της χώρας δήλωσε ότι συνολικά 5.889 αδικήματα έχουν καταγραφεί από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας.

Η δήλωση έρχεται μετά την άρνηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου στο Sky News ότι έχουν διαπραχθεί τέτοια εγκλήματα. «Αρνούμαστε ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να έχει κάτι κοινό με αυτές τις φρικαλεότητες και ότι παρουσιάστηκαν πτώματα στους δρόμους της Μπούχα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι αποτρόπαιες σκηνές στην Μπούχα, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 400 άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, ήταν ένας «καλά σκηνοθετημένες».

«Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί»

«Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά παρά το γεγονός αυτό οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους» κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να επιβιώσει από αυτό τον πόλεμο, εκτιμώντας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει την επίθεσή της εκτός κι αν αναγκαστεί. Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα ζητεί, αλλά επεσήμανε ότι η Νότια Κορέα διαθέτει πολλά όπλα τα οποία όχι μόνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν πολλές ζωές απλών Ουκρανών αλλά και να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση εναντίον άλλων χωρών.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη διάφορες στρατιωτικές τεχνολογίες, από αεροσκάφη ως τεθωρακισμένα», εξήγησε απευθυνόμενος στους Νοτιοκορεάτες βουλευτές. «Η Νότια Κορέα μπορεί να μας βοηθήσει», τόνισε.

Ύστατη μάχη στη Μαριούπολη

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη. «Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (...) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού. «Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς». «Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα. Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (...), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξηγεί η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό.

Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας: Η Ρωσία είναι σχεδόν έτοιμη να εξαπολύσει νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεων της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα επίθεση. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε σε ποια δεδομένα βασίζει το υπουργείο τις προβλέψεις του.

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση πριν τις συνομιλίες

Η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι τους επόμενους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν και κατηγόρησαν τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μην συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση όταν οι πλευρές συναντηθούν ξανά.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την αναστολή της στρατιωτικής δράσης κατά τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ότι η θέση της Μόσχας έκτοτε άλλαξε.

«Αφού πειστήκαμε ότι οι Ουκρανοί δεν σχεδίαζαν να ανταποκριθούν, πάρθηκε μια απόφαση ότι κατά τους επόμενους γύρους συνομιλιών, δεν θα υπάρξει παύση (στη στρατιωτική δράση) εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία», είπε ο Λαβρόφ.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ