LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

15|04
2022
20:48

Lockdown στην Κίνα: Βίαιες συλλήψεις σε μπαλκόνια και σκηνές τρόμου στη Σαγκάη

Οπτικοακουστικό υλικό το οποίο δείχνει τις σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους πολίτες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Σαγκάη της Κίνας, ενώ η πόλη διανύει την τρίτη εβδομάδα lockdownλόγω του κορονοϊού. Ορισμένες κατοικίες έχουν μετατραπεί σε κέντρα καραντίνας.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους καθώς η Σαγκάη είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας. Όποιος διαγνωστεί με τον ιό, τίθεται αυτόματα σε καραντίνα. Ωστόσο με περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα, οι Αρχές δίνουν μάχη για να βρουν νέους χώρους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμα και σχολεία και εκθεσειακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πολίτες εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους και επισημαίνουν πως είναι αδιανόητο να τίθενται σε καραντίνα ακόμα και ασυμπτωματικοί.

Ακόμα κι αν κάποιος έχει γείτονα που είναι κρούσμα, μπαίνει σε 14ήμερη καραντίνα. Οι πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους μέσα από τα social media, θέτοντας το πρόβλημα των περιορισμών και της έλλειψης προμηθειών σε βασικά είδη, ακόμα και σε τρόφιμα.

Οι άνθρωποι πρέπει να παραγγείλουν φαγητό και νερό και να περιμένουν τις κρατικές αποστολές λαχανικών, κρέατος και αυγών, και οι αναλυτές λένε ότι πολλοί ξεμένουν από προμήθειες.

Ελλείψεις τροφίμων, διαχωρισμός οικογενειών και χαμένοι μισθοί

Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν οι πολίτες στην Κίνα. Η αυξανόμενη απείθεια απέναντι στα μέτρα «έφερε» κύμα συλλήψεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία του Σουν Τζιάν, 37χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής στην πόλη Γιαντάι, που έκανε για μήνες μόνος του εκστρατεία κατά των μέτρων που επέβαλε το πανεπιστήμιο για την πρόληψη της Covid-19, εκφράζοντας μεταξύ άλλων έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κινεζικές Αρχές αντέδρασαν σκληρά, όταν στις 27 Μαρτίου ο Σουν μπήκε στον χώρο του πανεπιστημίου κρατώντας ένα πλακάτ με μήνυμα που ζητούσε την άρση του «lockdown στο Λουντόνγκ». Τότε, η αστυνομία τον συνέλαβε και την 1η Απριλίου το πανεπιστήμιο Λουντόνγκ τον απέβαλε, σύμφωνα με επιστολή του πανεπιστημίου που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Οι Κινέζοι πολίτες σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την πολιτική περί «μηδενικής ανοχής» της Covid που είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθεί υπό έλεγχο ο κορονοϊός για δύο χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκε την πόλη Γουχάν, της κεντρικής Κίνας, στα τέλη του 2019 και εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η στήριξη αυτή φαίνεται να εξασθενεί καθώς το ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον εξαπλώνεται στην Κίνα, προκαλώντας περιοριστικά μέτρα που οδήγησαν σε ελλείψεις τροφίμων, διαχωρισμό οικογενειών, χαμένους μισθούς και οικονομικά δεινά.

Οι αντιδράσεις του 37χρονου Σουν αποτυπώνουν την αυξανόμενη απογοήτευση και δυσαρέσκεια, σε μία κοινωνία που γενικά σέβεται τις Αρχές, απέναντι σε μια στρατηγική για την COVID που τίθεται εν αμφιβόλω από την παραλλαγή Όμικρον.


Σφοδρές αντιδράσεις και έκκληση των Αρχών για «θυσίες»

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με βίντεο στα οποία φαίνονται πολίτες να συγκρούονται με εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών και να ουρλιάζουν με οργή από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους.

Τα περιθώρια για διαφωνίες έχουν στενέψει καθώς η Κίνα έχει γίνει περισσότερο αυταρχική υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και η οργή για τους περιορισμούς της Covid έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις Αρχές που καλούν τους πολίτες «να κάνουν θυσίες για το ευρύτερο καλό».

Ο Σουν δήλωσε ότι το πανεπιστήμιό του προχώρησε σε τηλεκπαίδευση και απαγόρευσε στους φοιτητές να φεύγουν από το πανεπιστήμιο καθώς και να παραλαμβάνουν πακέτα ή τρόφιμα από διανομείς. Ο ίδιος απέρριψε τους περιορισμούς ως μη απαραίτητους, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού θανάτων, όπως υποστηρίζει, που συνδέονται με την παραλλαγή Όμικρον.

«Τα προβλήματα που προκάλεσε ο ιός δεν μπορούν να συγκριθούν με την αναταραχή από κάποια από τα μέτρα κατά της COVID που ελήφθησαν από τη σχολή μας», δήλωσε ο Σουν στο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπλοκαριστεί.

Πάνω από 150 συλλήψεις τον Μάρτιο

Οι συλλήψεις και οι κρατήσεις ατόμων για παραβίαση των κανόνων που σχετίζονται με την Covid αυξήθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε ανακοινώσεις της αστυνομίας, αναρτήσεις από κρατικές υπηρεσίες και αναφορές κρατικών μέσων ενημέρωσης από όλη την Κίνα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Από την έρευνα προέκυψαν 59 επιβεβαιωμένες υποθέσεις της αστυνομίας και 26 συλλήψεις για παραβίαση κανόνων τον Ιανουάριο και λιγότερες τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, τον Μάρτιο στο Weibo αναφέρθηκαν πάνω από 600 υποθέσεις της αστυνομίας και 150 επιβεβαιωμένες συλλήψεις, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Reuters.

Είναι πιθανόν τα στοιχεία αυτά να αντιστοιχούν σε ένα μέρος μόνο των πραγματικών περιστατικών καθώς δεν αναφέρονται όλα τα περιστατικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε ανακοινώνονται από τις αρχές.

Σύμφωνα με υπηρεσίες δημόσιας ασφαλείας, εντάθηκε η καταστολή των παραβιάσεων των μέτρων για την Covid-19 τον Μάρτιο, με πόλεις και κομητείες να εκδίδουν 80 ειδοποιητήρια στους λογαριασμούς τους στη Weibo, συγκριτικά με επτά τον Ιανουάριο και 10 τον Φεβρουάριο.

Οι περισσότερες παραβιάσεις αφορούν πολίτες που προσπαθούν να παρακάμψουν κανόνες όπως το να αναφέρουν τις μετακινήσεις τους σε ειδική εφαρμογή, να παραποιούν τα αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό και να βγαίνουν κρυφά από τις γειτονιές τους στις οποίες έχει επιβληθεί lockdown. Αύξηση καταγράφεται και στις επιθέσεις κατά εργαζομένων των υγειονομικών υπηρεσιών.

Η αστυνομία ανέφερε επίσης συλλήψεις πολιτών που «εκφράζουν δυσαρέσκεια» και χρησιμοποιούν «ακατάλληλη γλώσσα» αναφορικά με την πανδημία.

Καθώς η δυσαρέσκεια διογκώνεται, οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, συχνά λογοκρίνοντας τις διαδικτυακές καταγγελίες. Στις 5 Απριλίου, τα βίντεο από μια διαδήλωση κατά των lockdowns στην Λανγκφάνγκ, μια πόλη κοντά στο Πεκίνο, αφαιρέθηκαν γρήγορα από την Weibo. Την περασμένη εβδομάδα, η Σανγκαη ανακοίνωσε μέτρα καταστολής ενάντια σε ‘φήμες’ απειλώντας να κλείσει ομάδες συζήτησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν παραβάσεις.

Ωστόσο οι αντιδράσεις από την κοινή γνώμη μπορεί να έχουν αποτελέσματα.

Τον περασμένο μήνα, οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο Σιτζουάν στην πόλη Τσενγκντού ανάγκασε τις αρχές του πανεπιστημίου να άρουν το lockdown στον χώρο του ιδρύματος ύστερα από διαμαρτυρίες, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ALEX PLAVEVSKI

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

leuki nyxta Pyrgos 2022

Παιχνιδόκοσμος - Πύργος Ηλείας