IliaLive.gr
LIVE

Σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου: Εξέταση αίματος εντοπίζει πάνω από 50 μορφές της νόσου

Μια εξέταση αίματος για περισσότερες από 50 μορφές καρκίνου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάγνωσης και στην ταχύτερη αντιμετώπιση των ασθενών, σύμφωνα με μελέτη.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής NHS για τη βιοψία, που δημοσιεύθηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο στις ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι η εξέταση αίματος Galleri έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να αποκλείει τον καρκίνο σε άτομα με συμπτώματα.

Η εξέταση ανιχνεύει μικροσκοπικά θραύσματα του DNA του όγκου στην κυκλοφορία του αίματος. Ειδοποιεί τους γιατρούς σχετικά με το αν έχει ανιχνευθεί σήμα καρκίνου και προβλέπει από πού στο σώμα μπορεί να προέρχεται το σήμα αυτό.

Οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα ευρήματα της δοκιμής, αλλά δήλωσαν ότι θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες προτού το τεστ, το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία Grail της Καλιφόρνιας, μπορέσει να εφαρμοστεί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, μεταδίδει ο Guardian.

Στη μελέτη Symplify, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμμετείχαν 5.461 άτομα στην Αγγλία και την Ουαλία που παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο από τον γενικό τους ιατρό με υποψία καρκίνου. Τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Το τεστ αποκάλυψε σωστά τα δύο τρίτα των καρκίνων μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη. Στο 85% αυτών των θετικών περιπτώσεων, ήταν επίσης σε θέση να εντοπίσει την αρχική θέση του καρκίνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, ήταν πιο ακριβές σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και σε εκείνους με πιο προχωρημένο καρκίνο.

Ο Mark Middleton, καθηγητής πειραματικής αντικαρκινικής ιατρικής στην Οξφόρδη, ο οποίος ηγήθηκε της δοκιμής, δήλωσε ότι το τεστ έχει «τη δυνατότητα να εντοπίζει ανθρώπους που πηγαίνουν να δουν τον παθολόγο τους και οι οποίοι επί του παρόντος δεν παραπέμπονται επειγόντως για τη διερεύνηση του καρκίνου... οι οποίοι χρειάζονται εξέταση».

Είναι επίσης πιθανό το τεστ να επιταχύνει τη διάγνωση «όταν δεν είναι βέβαιο ποια ταχεία διαγνωστική οδός είναι η σωστή», δήλωσε ο Middleton.

«Η πρώτη παραπάνω περίπτωση χρήσης έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει τους καρκίνους νωρίτερα- η δεύτερη και η τρίτη έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων για τον καρκίνο (και, επομένως, να μειώσουν την αναμονή των ασθενών) μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των εξετάσεων που απαιτούνται για τη διάγνωση των καρκίνων», είπε.

Ο Lawrence Young, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, προέτρεψε σε προσοχή, αλλά πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που δείχνει ότι οδεύουμε προς μια εποχή όπου η εξέταση αίματος για καρκίνο, παράλληλα με άλλες εξετάσεις συμπτωματικών ασθενών, θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει την έγκαιρη διάγνωση και να βελτιώσει σημαντικά τα κλινικά αποτελέσματα».

Ο Δρ Richard Lee, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η εξέταση σε ασθενείς με συμπτώματα που ενδεχομένως υποδηλώνουν καρκίνο θα μπορούσε να συμβάλει στη δυνατότητα ταχύτερης διαγνωστικής εξέτασης σε όσους θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. «Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ή την ταχύτερη επιβεβαίωση για όσους δεν πάσχουν από καρκίνο» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Nicholas Turner, επίσης από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε ότι η μελέτη παρέχει πολύτιμα δεδομένα που ενισχύουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι υγρές βιοψίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταχύτερη διάγνωση του καρκίνου σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι χρήσιμη στο μέλλον για την ταχεία εισαγωγή ασθενών σε κλινικές ταχείας πρόσβασης, και ιδίως σε άτομα όπου τα απεικονιστικά ευρήματα είναι αβέβαια», δήλωσε ο Turner.

Ο Δρ David Crosby, επικεφαλής της έρευνας πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι αυτή η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους γενικούς ιατρούς να κάνουν κλινικές αξιολογήσεις, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα σε μια μεγαλύτερη δοκιμή για να δούμε αν θα μπορούσε να βελτιώσει την αξιολόγηση των γενικών ιατρών και τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών».

Το NHS έχει επίσης χρησιμοποιήσει το τεστ Galleri σε χιλιάδες άτομα χωρίς συμπτώματα, για να δει αν μπορεί να ανιχνεύσει κρυμμένους καρκίνους. Τα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα φέτος. Εάν είναι επιτυχές, σχεδιάζει να επεκτείνει το τεστ σε περίπου 1 εκατομμύριο άτομα.

Πηγή: Ethnos.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΜΠΡΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μητρόπουλος Νώντας