IliaLive.gr
LIVE

Τι είναι το μυϊκό λίπος – Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί

Πόσο αυξάνει το μυϊκό λίπος τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου.

Είναι γεγονός ότι καθώς γερνάμε, το λίπος συσσωρεύεται στους μύες, αν και οι ειδικοί δεν είναι εντελώς σίγουροι για τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Όπως, ωστόσο, αναφέρει το «Healthstat.gr», αυτό για το οποίο είναι βέβαιοι είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που η διαδικασία αυτή (μυοστέωση) έχει στην υγεία μας.

Ειδικότερα, νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η μυοστέωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ, των κατά τα άλλα υγιών ενηλίκων όσο ο διαβήτης τύπου 2 και το κάπνισμα.

Ενώ ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών, εντοπίζει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη μυοστέωση, αναφέρουν οι ερευνητές, συχνά παραβλέπεται από τους γιατρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους, βασίζονται στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για την εκτίμηση του σωματικού λίπους. Γι'αυτό, ερευνητές, προτρέπουν τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους εκτός από τον δείκτη μάζας σώματος για τον υπολογισμό του μυϊκού λίπους.

Οι ερευνητές τόνισαν, ότι ο ΔΜΣ αποτυγχάνει να παρέχει ακριβή αναπαράσταση της σύστασης του σώματος, επειδή τα άτομα με παρόμοιο ΔΜΣ μπορεί να έχουν ευρέως διαφορετικά επίπεδα κινδύνου για την υγεία.

Ανέφεραν για παράδειγμα, ότι η αξονική τομογραφία, ή η μαγνητική τομογραφία κοιλίας, παρέχουν μια πιο ακριβή και ενδελεχή αξιολόγηση των συσσωρεύσεων λίπους.

Λεπτομέρειες από τη μελέτη μυϊκού λίπους

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν ανεπιθύμητα συμβάντα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και ανευρύσματα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης περίπου 9 ετών.

Από σχεδόν 9.000 υγιείς ενήλικες στη μελέτη, 507 πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης και η μυοστεάτωση αύξησε τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και εμφανίστηκε στο 55% όσων πέθαναν.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι το υπερβολικό μυϊκό λίπος αύξησε το απόλυτο ποσοστό θνησιμότητας στα 10 χρόνια κατά 15%, περισσότερο από ό,τι για γνωστούς παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο όπως η παχυσαρκία (7%), η λιπώδης ηπατική νόσος (8%) και η μυϊκή απώλεια (9%).

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έπαιξε σημαντικό ρόλο δίνοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές να εξάγουν μετρήσεις της σύστασης του σώματος από αξονικές τομογραφίες κοιλίας σε ασυμπτωματικούς ενήλικες που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο ρουτίνας για καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ 2004 και 2016.

Η χρήση του AI(τεχνητής νοημοσύνης), στη μελέτη αντανακλά τον αυξανόμενο ρόλο του στη σύγχρονη ιατρική μέσω της ικανότητάς του να αναλύει ογκώδεις ποσότητες δεδομένων γρήγορα. Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική, αυτή τη στιγμή, είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Απλώς φέρνει επανάσταση στην ιατρική με έναν πραγματικά μεταμορφωτικό τρόπο.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΜΠΡΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μητρόπουλος Νώντας