Quantcast
LIVE

agrotiko cover 2021

hairthecity 755x150  mathisis 0621
ilialive ad 755x150 21  agrotax 755x150 0421
Φροντιστήριο Ορόσημο Πύργος  skoutas eshop 755x150 1120

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Φροντιστήριο Άνοδος

16|05
2021
14:06

Διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων

Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνονται στοιχεία για την υγεία του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω, όπως προέκυψαν από τη δειγματοληπτική Έρευνα Υγείας έτους 2019.

Με την έρευνα, η οποία διενεργείται κάθε πέντε έτη, συγκεντρώνονται αναλυτικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν στην κατάσταση υγείας, τη χρήση υπηρεσιών υγείας, τους παράγοντες που επηρεάζουν –θετικά ή αρνητικά– την κατάσταση της υγείας, όπως είναι η φυσική άσκηση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η λήψη και παροχή κοινωνικής στήριξης και βοήθειας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2009 και είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αντίστοιχες έρευνες των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ. Η έρευνα του 2019 διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα 8.125 ιδιωτικών νοικοκυριών και σε ισάριθμα μέλη αυτών, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε κάθε νοικοκυριό δείγματος ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγμένο άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω. Η επόμενη έρευνα υγείας θα διενεργηθεί το έτος 2025.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Το διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει (α) καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου, μη επεξεργασμένων δημητριακών και προϊόντων τους, και άπαχων ή χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, (β) εβδομαδιαία κατανάλωση πατάτας, ψαριών, ελιών, φασολιών, οσπρίων και πιο σπάνια πουλερικών, αυγών και γλυκών, (γ) μηνιαία κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του και (δ) μέτρια κατανάλωση κρασιού, συνήθως μαζί με τα γεύματα και έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με την έρευνα συλλέχθηκαν πληροφορίες αναφορικά με την κατανάλωση ορισμένων από τα προαναφερθέντα τρόφιμα.

Αναφορικά με την κατανάλωση λαχανικών ή σαλατών και οσπρίων:

▪ 1 στους 2 (53,5%) ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνει καθημερινά λαχανικά, σαλάτες ή όσπρια, ενώ ποσοστό 0,3% δεν καταναλώνει καθόλου.

Ειδικότερα:

- 1 στους 2 (53,4%) ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνει καθημερινά λαχανικά ή σαλάτες, ενώ ποσοστό 0,9% δεν καταναλώνει καθόλου.
- 8 στους 10 (76,9%) ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνουν όσπρια 1 έως 3 φορές την εβδομάδα, ενώ ποσοστό 1,9% δεν καταναλώνει καθόλου.

Με την έρευνα καταγράφεται, για πρώτη φορά, πέρα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η συχνότητα κατανάλωσης μη επεξεργασμένων δημητριακών (όπως ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.ά.), πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών και θαλασσινών, ελαιόλαδου και πατατών.

▪ 2 στους 3 (67,4%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν μη επεξεργασμένα δημητριακά όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, κ.ά. Ποσοστό 24,8% αυτών, τα καταναλώνουν καθημερινά (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα).
▪ Περισσότεροι από 9 στους 10 (94,6%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά (τυρί, γιαούρτι, γάλα πλήρες). Ποσοστό 38,2% αυτών, τα καταναλώνουν καθημερινά (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα).
▪ 6 στους 10 (60,2%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά μία έως τρεις φορές την εβδομάδα.
▪ 6 στους 10 (62,6%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν πατάτες μία έως τρεις φορές την εβδομάδα και
▪ 8 στους 10 (79,4%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν ελαιόλαδο καθημερινά (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα).

diatrofi

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γράφημα: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Photo by Louis Hansel on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.