LIVE
00:00:00 ΜΜ

Αφιέρωμα Πάσχα 2024

Κτήμα Καντρή Hair & The City - Πύργος
ilialive ad 755x150 21vollaris 755x150 easter24
ilialive Μυλωνάς Δημήτριος

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

09|08
2023
08:02

Ερντογάν: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί, ειδικά με τους γείτονές μας

Απευθυνόμενος στους Τούρκους διπλωμάτες ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει γίνει η χώρα παίχτης που έχει αφήσει το στίγμα της στις διεθνείς σχέσεις, της οποίας η συμμετοχή επιδιώκεται σε πολλά κρίσιμα ζητήματα και της οποίας η συμπεριφορά παρακολουθείται στενά».

«Στόχος μας στη νέα εποχή, την οποία συμβολίζουμε ως τον αιώνα της Τουρκίας, είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στη 14η Σύνοδο των Τούρκων Πρεσβευτών μιλώντας προς το διπλωματικό σώμα.

Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι «ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Λέω πάντα ότι δεν μπορείς να κάνεις χειραψία με σφιγμένες γροθιές. Δεν επιδιώκουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, δεν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις εχθρότητες. Αντίθετα, επιδιώκουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των φίλων μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν, ειδικά με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συναντηθούμε με όλους, να συζητήσουμε και να βρούμε ένα κοινό έδαφος με αμοιβαία βήματα».

Απευθυνόμενος στους Τούρκους διπλωμάτες ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει γίνει η χώρα παίχτης που έχει αφήσει το στίγμα της στις διεθνείς σχέσεις, της οποίας η συμμετοχή επιδιώκεται σε πολλά κρίσιμα ζητήματα και της οποίας η συμπεριφορά παρακολουθείται στενά».

Μετά την αναφορά του για το ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, αναφέρθηκε και στην ρωσο-ουκρανική διένεξη σημειώνοντας ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις με την πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα».

Εξηγώντας ότι η στάση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας εκτιμήθηκε από όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι «η Τουρκία ανέλαβε από την πρώτη μέρα το ρόλο της χώρας-κλειδί στην επίλυση αυτής της κρίσης με την ισορροπημένη και δίκαιη στάση της. Σε αυτή τη διαδικασία, ούτε δώσαμε σημασία στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης «η Τουρκία θα αποκλειστεί, η Τουρκία θα μείνει μόνη της», ούτε μπήκαμε τυφλά στο πολεμικό βαγόνι κάποιου», προσθέτοντας ότι «εκτός από τη διαδικασία της Κωνσταντινούπολης, όπου φέραμε για πρώτη φορά τα αντιμαχόμενα μέρη γύρω από το ίδιο τραπέζι, προσπαθήσαμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις και να σταματήσουμε την αιματοχυσία με την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα».

 Επισημαίνοντας ότι η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία παρατάθηκε δύο φορές ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Τουρκίας, απέτρεψε μια επισιτιστική κρίση που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «οι επαφές μας συνεχίζονται για την επαναφορά της πρωτοβουλίας, η οποία ανεστάλη από τις 17 Ιουλίου, με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με τον κ. Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της Ρωσίας. Όπως και εμείς, έτσι και ο κ. Πούτιν έχει ευαισθησία για την πρόσβαση των αφρικανών αδελφών μας σε προϊόντα σιτηρών. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος στο θέμα αυτό. Αναμφίβολα, η λύση του προβλήματος αυτού χωρίς περαιτέρω αδιέξοδα εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποσχέσεων των δυτικών χωρών. Δυστυχώς, η αρχή της πίστης δεν τηρήθηκε στην περίοδο που αφήσαμε πίσω μας. Δεν έγιναν διπλωματικά βήματα για να μετατραπεί η θετική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα σε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια σε διαρκή ειρήνη. Καθώς αυτά δεν έγιναν, εξακολουθούν να τροφοδοτούν τη φωτιά».
Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑΘΗΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

Στασινόπουλος Fruits