LIVE
00:00:00 ΜΜ

Αφιέρωμα Πάσχα 2024

Κτήμα Καντρή Hair & The City - Πύργος
ilialive ad 755x150 21vollaris 755x150 easter24
ilialive Μυλωνάς Δημήτριος

Το νόστιμο σνακ που προσθέτει χρόνια - Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 23%

Το νόστιμο σνακ που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις έως και 43%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, που γενικά θεωρούνται ένα υγιεινό σνακ, μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με μελέτη.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, διαπίστωσαν Ιρανοί ερευνητές.

Και οι συγκεκριμένες φυτικές ίνες που βρέθηκαν στο νόστιμο σνακ που σερβίρουν τα μπαρ μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 43%.

H δρ Hanieh-Sadat Ejtahed, του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τύπος των φυτικών ινών φαίνεται να κάνει τη διαφορά. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως το πίτουρο σιταριού, τείνει να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας σε σύγκριση με την κατανάλωση πηγών διαλυτών ινών, όπως το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι και οι φακές».

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος θρεπτικού συστατικού που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια και βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και να βοηθούν την πέψη, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Το NHS συνιστά στους Βρετανούς ενήλικες να καταναλώνουν περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι καταναλώνουν περίπου 20 γραμμάρια κατά μέσο όρο.
Οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα που τρώνε τσιμπολογώντας ξηρούς καρπούς, επιλέγοντας πρωινά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αυξάνοντας τα λαχανικά που τρώνε καθημερινά, αναφέρει η υπηρεσία υγείας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του εντέρου.

Η τελευταία ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition του Elsevier, εξέτασε 64 μελέτες, με περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Οι μελέτες περιλάμβαναν στοιχεία σχετικά με το πόσες φυτικές ίνες έτρωγαν, καθώς και τους κινδύνους θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

Εξετάστηκε επίσης τι είδους φυτικές ίνες κατανάλωναν οι άνθρωποι.

Συνολικά, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 26% και από καρκίνο κατά 22%.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες - που βρίσκονται στα φασόλια, στα προϊόντα ολικής αλέσεως ή πίτουρου και στους ξηρούς καρπούς - μείωσαν τους κινδύνους περισσότερο από τις διαλυτές φυτικές ίνες - που βρίσκονται στα φασόλια, στα μπιζέλια, στη βρώμη, στο κριθάρι, στα μήλα και στα εσπεριδοειδή.

H Δρ Ejtahed είπε: «Οι ξηροί καρποί προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις κυρίως μέσω της βελτίωσης του προφίλ των λιπιδίων και των απολιποπρωτεϊνών».

«Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να προστατεύει από αυτήν μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την ενδοθηλιακή λειτουργία».

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται ειδικά στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ήταν οι πιο αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ