LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

30|04
2022
12:29

«Τα γυρίζει» για την πυρηνική απειλή η Ρωσία - Κίεβο και Μόσχα ερίζουν για το διαπραγματευτικό αδιέξοδο

Η Δύση είναι αυτή που συντηρεί την απειλή του πυρηνικού πολέμου, λέει τώρα ο Λαβρόφ, ενώ λίγα 24ωρα πριν ο Πούτιν εξαπέλυε έμμεσες απειλές - Αργή η προέλαση των Ρώσων στο Ντονμπάς, λένε ΗΠΑ και Βρετανία - Νέα βοήθεια-«μαμούθ» ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Με τις ρωσικές επιθέσεις στο Ντονμπάς, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας να μαίνονται, χωρίς όμως να είναι βέβαιο εάν ο Πούτιν θα έχει σύντομα κάποια θεαματικά κέρδη στο πεδίο, η Μόσχα επιχειρεί να ανασκευάσει τις απειλές, που είχε εκτοξεύσει τις προηγούμενες ημέρες για χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων κατά των χωρών που βοηθούν το Κίεβο, και κάλεσε τη Δύση να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στον Ζελένσκι, ώστε να διευκολυνθεί η εξεύρεση κάποιας ειρηνευτικής λύσης, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες για το ναυάγιο των συνομιλιών και στη στάση των Δυτικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε ευθέως το βράδυ της Παρασκευής την Ουκρανική πλευρά ότι μεταβάλλει διαρκώς τις θέσεις της και είναι εκείνη που ευθύνεται για το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την ασυνέπειά της. «Αν ήταν έντιμοι διαπραγματευτές, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν ήδη να έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα» ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να διαμηνύει ότι οι φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού εμποδίζουν κάθε συζήτηση για την ειρήνη, καθώς υπάρχει μεγάλη οργή στον Ουκρανικό λαό για όσα διαπράττουν οι Ρώσοι σε βάρος του. Μάλιστα ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι βρέθηκε ομαδικός τάφος και στην περιφέρεια του Κιέβου με 900 νεκρούς.

Άγνωστο ακόμα το γιατί, αλλά ο Λαβρόφ, ο οποίος παραχώρησε διάφορες συνεντεύξεις την Παρασκευή, είπε ανάμεσα στα άλλα ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο, ισχυριζόμενος μάλιστα πως είναι η Δύση που επιμένει να αναφέρεται σε αυτό το ενδεχόμενο. Μόλις τρία 24ωρα πριν ωστόσο ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναβαθμίσει τις ρωσικές απειλές προς τη Δύση, αναφερόμενος εμμέσως σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν απειληθεί η ασφάλεια της Ρωσίας από εμπλοκή δυτικών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Διευκρίνισε δε ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ότι

Πάντως και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θεωρείται ότι υπάρχει πραγματική απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Παρά την «άρση» της πυρηνικής απειλής, τουλάχιστον σε αυτή την καμπή των εξελίξεων, ο Λαβρόφ διαμήνυσε ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί μόλις η Ρωσία πετύχει τους στόχους της, προϊδεάζοντας έτσι για έναν πόλεμο μακράς διάρκειας, την ώρα που οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία νέα στρατιωτική βοήθεια μαμούθ ύψους 20 δις δολαρίων και η Γερμανία ετοιμάζεται για αποστολή βαρέων όπλων, αψηφώντας τις ρωσικές απειλές. Ο Λαβρόφ επέμεινε στην απαίτηση να σταματήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να εξοπλίζουν την Ουκρανία, εάν θέλουν πραγματικά να βρεθεί μία ειρηνευτική λύση, όπως είπε.

Αργή η προέλαση των Ρώσων στο Ντονμπάς λέει η Δύση

Στο μεταξύ οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που έχουν οι ΗΠΑ και Βρετανία για την εξέλιξη της ρωσικής επιχείρησης στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας αναφέρουν ότι η προέλαση των στρατευμάτων είναι αργή και ότι καταγράφει τρομακτικές απώλειες από την ουκρανική αντίσταση. Οι αναλυτές σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο μιλούν για βαρύ τίμημα σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό, την ώρα που τα εδαφικά κέρδη είναι περιορισμένα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, «λόγω της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης, τα ρωσικά εδαφικά κέρδη έχουν περιοριστεί, και έχουν επιτευχθεί με σημαντικό κόστος για τις ρωσικές δυνάμεις».

Αλλά και το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι η ρωσική επίθεση εξελίσσεται «αργά και άνισα», καθώς συναντά σκληρή αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να ενώσουν τις δυνάμεις τους που κινούνται βόρεια, γύρω από την περιοχή του Χάρκοβο με εκείνες που αναπτύχθηκαν στα νοτιοανατολικά και πρωταγωνίστησαν στην επίθεση κατά της Μαριούπολης, ώστε να καταλάβουν την «γραμμή» που θα μπορούσε να χωρίσει το Ντονμπάς από την υπόλοιπη χώρα.

Το Πεντάγωνο σημειώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν προωθούνται πολύ γρήγορα. Μερικά χιλιόμετρα την ημέρα, είναι το μέγιστο που μπορούν να κάνουν, επειδή απωθούνται». 
 
Πηγή: protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ