LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

20|05
2022
21:18

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρομακτική επίθεση των Ρώσων σε πολιτιστικό κέντρο με τραυματίες (video)

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, τραυματίστηκαν σε ισχυρή ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον ενός πρόσφατα ανακαινισμένου πολιτιστικού κέντρου στη Λοζοβάγια, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το σπίτι του πολιτισμού που μόλις είχε ανοικοδομηθεί. Επτά θύματα, ανάμεσά τους ένα εντεκάχρονο παιδί», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Συγκλονιστικό βίντεο από την επίθεση

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Ζαμπάτσα, αξιωματούχο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, τα επτά θύματα τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει μια ισχυρή έκρηξη να ισοπεδώνει το κτίριο και πυκνός καπνός να υψώνεται από το σημείο, ενώ δύο αυτοκίνητα περνούσαν από εκεί, το ένα προσπαθούσε να διαφύγει από την περιοχή.

«Οι κατακτητές θεωρούν τον πολιτισμό, την παιδεία και την ανθρωπότητα ως εχθρούς τους. Και δεν φείδονται πυραύλων που εκτοξεύουν εναντίον αυτών», κατήγγειλε ο Ζελένσκι

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ, η κατάσταση στο μέτωπο παρέμεινε «τεταμένη» σήμερα και «δείχνει σημάδια επιδείνωσης». «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής πυροβολούν σφοδρά σε όλη τη γραμμή επαφής και προσπαθούν να πλήξουν το πυροβολικό βαθιά στην άμυνα των ουκρανικών στρατευμάτων», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Νέο σοκαριστικό βίντεο των NYT από τη σφαγή στη Μπούχα

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη σφαγή την Μπούχα και τις θηριωδίες που έλαβαν στην πόλη έξω από το Κίεβο στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου με τους New York Times να αποκαλύπτουν νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάρτιο. 

Σε δύο βίντεο, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές οδηγούν Ουκρανούς αιχμαλώτους με την απειλή όπλων κατά μήκος ενός δρόμου στην Μπούχα, ενώ σύμφωνα με το ντοκουμέντο, στρατιώτης του διατάζει, «περπάτα προς τα δεξιά, σκύλα».

Τα βίντεο, τα οποία τραβήχτηκαν στις 4 Μαρτίου από κάμερα ασφαλείας και έναν μάρτυρα σε ένα κοντινό σπίτι και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή των New York Times, αποτελούν τεκμήριο ότι οι άνδρες βρίσκονταν υπό την επιτήρηση των ρωσικών στρατευμάτων λίγα λεπτά πριν εκτελεστούν.

«Οι όμηροι είναι ξαπλωμένοι εκεί, πάνω στον φράχτη», λέει το άτομο που τραβάει ένα από τα βίντεο. Μετράει: "Ένα, δύο, τρία, σίγουρα, τέσσερα, πέντε, έξι ...". Συνολικά κρατούνται εννέα άτομα. Οι άνδρες αναγκάζονται να πέσουν στο έδαφος, μεταξύ των οποίων και ένας που φοράει ένα χαρακτηριστικό έντονο μπλε φούτερ με κουκούλα.

Το βίντεο τελειώνει, ωστόσο οκτώ μάρτυρες αφηγούνται στους Νew York Times τι συνέβη στη συνέχεια. Οι στρατιώτες οδήγησαν τους άνδρες πίσω από ένα κοντινό κτίριο γραφείων που οι Ρώσοι είχαν καταλάβει και μετατρέψει σε αυτοσχέδια βάση. Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Οι αιχμάλωτοι δεν επέστρεψαν.

Παράλληλα, βίντεο από drone που τραβήχτηκε μια μέρα αργότερα, στις 5 Μαρτίου, το οποίο επίσης περιήλθε στην κατοχή των ΝΥΤ, είναι το πρώτο οπτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων. Δείχνει τα νεκρά σώματα να κείτονται στο έδαφος δίπλα στο κτίριο γραφείων στην οδό Γιαμπλούνσκα 144, ενώ δύο Ρώσοι στρατιώτες φρουρούσαν δίπλα τους. Ανάμεσα στα πτώματα, μια λάμψη φωτεινού μπλε ήταν ορατή - ο αιχμάλωτος με το μπλε φούτερ.

Μια φωτογραφία με τα πτώματα των εκτελεσμένων ανδρών να κείτονται σε μια αυλή, ορισμένα με τα χέρια τους δεμένα, ήταν μεταξύ μιας σειράς εικόνων που έτυχαν παγκόσμιας προσοχής στις αρχές Απριλίου μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Μπούχα. Οι Ρώσοι ηγέτες σε υψηλότατο επίπεδο έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις θηριωδίες στην Μπούχα και έχουν χαρακτηρίσει τις εικόνες ως «πρόκληση και ψεύτικη».

Όμως, σύμφωνα με την έρευνα των NYT, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές συγκέντρωσαν και εκτέλεσαν σκόπιμα τους άνδρες που φωτογραφήθηκαν στην αυλή, εμπλέκοντας άμεσα τις δυνάμεις αυτές σε ένα πιθανό έγκλημα πολέμου. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού των ευρημάτων των ΝΥΤ.

Για να αποκαλύψουν τι συνέβη σε αυτούς τους άνδρες, οι απεσταλμένοι της εφημερίδας πέρασαν εβδομάδες στην Μπούχα παίρνοντας συνεντεύξεις από έναν επιζώντα, μάρτυρες, ιατροδικαστές, καθώς και αστυνομικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Οι δημοσιογράφοι συνέλεξαν αδημοσίευτα βίντεο από την ημέρα της εκτέλεσης - μερικά από τα μόνα στοιχεία που εντοπίζουν μέχρι στιγμής τις τελευταίες κινήσεις των θυμάτων. Οι Times έψαξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αναφορές αγνοουμένων, μίλησαν με τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων και, για πρώτη φορά, αναγνώρισαν όλους τους εκτελεσθέντες και τον λόγο για τον οποίο οι περισσότεροι από αυτούς στοχοποιήθηκαν.

Ήταν σύζυγοι και πατέρες, εργαζόμενοι σε παντοπωλεία και εργοστάσια που ζούσαν μια συνηθισμένη πολιτική ζωή πριν από τον πόλεμο. Αλλά με τους περιορισμούς στην έξοδο των ανδρών από τη χώρα, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα να προστατεύσουν τις κοινότητές τους, οι περισσότεροι από τους άνδρες εντάχθηκαν σε διάφορες αμυντικές δυνάμεις τις ημέρες πριν από τη δολοφονία τους. Σχεδόν όλοι τους ζούσαν σε απόσταση αναπνοής από την αυλή στην οποία θα βρίσκονταν αργότερα τα πτώματά τους.

Πολλαπλασιασμό κυβερνοεπιθέσεων καταγγέλλει ο Πούτιν

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων στη χώρα από ξένες «κρατικές δομές» έχει πολλαπλασιαστεί και ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της στον κυβερνοχώρο.

Οι ιστότοποι πολλών κρατικών εταιρειών και ειδησεογραφικοί ιστότοποι έχουν υποστεί σποραδικές απόπειρες χακαρίσματος από τότε που η Ρωσία έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, συχνά για να δείξουν πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της Μόσχας για τη σύγκρουση.

«Γίνονται στοχευμένες προσπάθειες να απενεργοποιηθούν πόροι του διαδικτύου της κρίσιμης υποδομής πληροφοριών της Ρωσίας», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι στοχοποιήθηκαν μέσα ενημέρωσης και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών