LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

21|05
2022
09:15

Συνεχίζεται ο «ενεργειακός εκβιασμός» της Ρωσίας: Έκλεισε η στρόφιγγα φυσικού αερίου στη Φινλανδία γιατί δεν πληρώνει σε ρούβλια

Η ρωσική Gazprom σταμάτησε σήμερα τις εξαγωγές αερίου στη Φινλανδία, γνωστοποιεί η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, στην πιο πρόσφατη κλιμάκωση μιας διαμάχης με δυτικές χώρες για τις πληρωμές της ενέργειας.

Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο, η Φινλανδία αρνείται να το κάνει.

«Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της Gasgrid Finland. Η Ιμάτρα είναι το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου στη Φινλανδία.

Η φινλανδική κρατική εταιρεία αερίου Gasum δήλωσε την Παρασκευή πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει ότι η ροή θα διακοπτόταν από τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου. Από την πλευρά της η Gasum, επιβεβαίωσε σήμερα πως η ροή έχει διακοπεί.

«Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία βάσει του συμβολαίου προμήθειας της Gasum έχουν διακοπεί», ανέφερε συγκεκριμένα σε μια ανακοίνωση. «Αρχής γενομένης από σήμερα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector», συμπληρώνεται.

Σημειώνεται πως ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.

Πάντως, η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.

Πολλά ευρωπαϊκά συμβόλαια προμήθειας ενέργειας είναι σε ευρώ ή δολάρια και η Μόσχα σταμάτησε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον περασμένο μήνα μετά την άρνησή τους να συνεχίσουν με τους νέους όρους πληρωμής.

Η Σλοβακία «υπέκυψε» και άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια

Η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου (SPP) ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξηγήσει σε οδηγία της αυτή την εβδομάδα με ποιο τρόπο οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να εξακολουθήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Πληρώσαμε σε ευρώ την οφειλή μας προς τη Gazprom», δήλωσε ο Προκιπτσάκ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας RTVS, εξηγώντας ότι η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου.

«Πραγματοποιήθηκε σε ευρώ διότι και ο ίδιος ο λογαριασμός εκδόθηκε σε ευρώ από τη Gazprom. Στη συνέχεια τα χρήματα εστάλησαν στον λογαριασμό της Gazprom και έχω λάβει επιβεβαίωση ότι έχουν παραληφθεί», επεσήμανε ο ίδιος.

«Τώρα γίνεται η μετατροπή του συναλλάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή ρουβλιών στη Gazprom και μετά από αυτό θα συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου», συνέχισε.

«Η μετατροπή του συναλλάγματος είναι εκτός του ελέγχου της SPP», τόνισε ο Προκιπτσάκ. Αν και η Κομισιόν συνέστησε στις εταιρείες της ΕΕ να μην ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει το Κρεμλίνο, δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει ζητήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος οι χώρες να χάσουν τις προμήθειές τους.

Δεν κάνει πίσω η Ρωσία

Ο υπουργός Άμυνας της ΡωσίαςΣεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 20 Μαΐου ότι οι υποψίες και οι φόβοι της Ρωσίας για το τι προσπαθεί να κάνει η Δύση με την Ουκρανία επιβεβαιώθηκαν απόλυτα. «Όλοι οι φόβοι μας για το τι προσπαθούσε να κάνει η Δύση με την Ουκρανία επιβεβαιώνονται 100%», υποστήριξε ο Λαβρόφ χωρίς να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το τι εννοεί.

«Η Δύση χαράσσει στρατηγικές για τις περιοχές γύρω από τη Ρωσία. Ξέρουμε πόσο πολύ έχουν διεισδύσει στην Ουκρανία και για πολλά χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ανέπτυξαν διάφορα προγράμματα εκεί. Δεν είχαμε καμία αξίωση εναντίον τους, παρά το γεγονός πως λειτουργούν αρκετά ελεύθερα δίπλα στη χώρα μας» σημείωσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως όλοι οι στόχοι που έχει αναθέσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ιδίως η προστασία των ανθρώπων στο Ντονμπάς και η αποφυγή της δημιουργίας άμεσων κινδύνων για την ασφάλεια της χώρας, θα πραγματοποιηθούν.

Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα «καθοδηγείται» από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Μόσχα.

Πολεμικές αποζημιώσεις από τη Ρωσία ζητά η Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε την Παρασκευή να υπογραφτεί διεθνής συμφωνία με συμμάχους της χώρας του για να εξασφαλιστεί πως θα καταβληθούν ρωσικές αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου.

Ο κ. Ζελένσκι, που ερίζει πως η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει όσο περισσότερες υποδομές της Ουκρανίας μπορεί, υποστήριξε ότι έτσι θα σταλεί το μήνυμα ότι οι χώρες που εξαπολύουν επιθέσεις θα υποχρεώνονται να πληρώσουν για τις πράξεις τους.

«Καλούμε τις χώρες εταίρους μας να υπογραφτεί πολυμερής συμφωνία και να δημιουργηθεί μηχανισμός ώστε να εξασφαλιστεί πως όλοι όσοι υπέφεραν από τις ρωσικές ενέργειες θα μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις για όλες τις ζημίες που υπέστησαν», είπε κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.

Κατά τον κ. Ζελένσκι δυνάμει αυτής της συμφωνίας, πόροι, κεφάλαια και άλλα ιδιοκτησιακά στοιχεία της Ρωσίας στα κράτη-συμβαλλόμενα μέρη θα κατάσχονται και θα παραδίδονται σε ειδικό ταμείο πολεμικών αποζημιώσεων. «Αυτό θα ήταν δίκαιο. Η Ρωσία θα ένιωθε το βάρος κάθε πυραύλου, κάθε βόμβας, κάθε οβίδας που μας έριξε», πρόσθεσε.

Έπεσε η Μαριούπολη

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε στον Ρώσο πρόεδρο την πλήρη «απελευθέρωση της Μαριούπολης από τους Ουκρανούς μαχητές». Αυτό συνεπάγεται ότι η πολύπαθη Μαριούπολη πλέον έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων και επίσημα καθώς το τελευταίο οχυρό της πόλης έχει πλέον πέσει και οι υπόγειες εγκαταστάσεις του εργοστασίου, στις οποίες μάχονται οι Ουκρανοί τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων. Εάν οι ισχυρισμοί της Μόσχας είναι αληθείς, μπαίνει τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου

«Το έδαφος του Αζοφστάλ έχει απελευθερωθεί πλήρως», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μιλά για «απελευθέρωση» προσθέτοντας ότι συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί.

«Το έδαφος του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου μια ομάδα Ουκρανών μαχητών του ναζιστικού σχηματισμού Αζόφ έχει αποκλειστεί από τις 21 Απριλίου φέτος, έχει απελευθερωθεί πλήρως», δήλωσε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti. Υπενθυμίζεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα εντολή στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να εγκαταλείψουν τη μάχη.

Κανάλια στο Telegram που υποστηρίζουν τη Μόσχα δημοσίευσαν βίντεο με τον Σεργκέι Βολίνσκι, τον διοικητή της μονάδας της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, στο οποίο δήλωσε ότι η μονάδα του έχει περικυκλωθεί. Η μονάδα ήταν μία από τις κύριες δυνάμεις που υπερασπίζονταν τη χαλυβουργία.

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα ότι πάνω από 900 Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο πολιορκημένο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης έχουν σταλεί σε αποικία αιχμαλώτων σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι μαχητές θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τους αιχμάλωτους πολέμου, αν και αρκετοί ανώτεροι Ρώσοι πολιτικοί απαίτησαν αυτή την εβδομάδα να δικαστούν και ένας μάλιστα ζήτησε την εκτέλεσή τους.

12 νέες στρατιωτικές βάσεις

Ο Σοϊγκού είπε νωρίτερα πως η Ρωσία θα δημιουργήσει 12 νέες στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας απαντώντας στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στην αναμενόμενη διεύρυνσή του με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

«Μέχρι τα τέλη του έτους, 12 στρατιωτικές βάσεις και μονάδες θα αναπτυχθούν στον δυτικό στρατιωτικό τομέα», δήλωσε ο Σοϊγκού σε στελέχη του υπουργείου του και του στρατού, επισημαίνοντας «την αύξηση των στρατιωτικών απειλών στα ρωσικά σύνορα» και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να ανακαταλάβουν το Φιδονήσι

Αποκάλυψε, επιπλέον, πως οι ουκρανικές Αρχές έκαναν «μια περιπετειώδη προσπάθεια να καταλάβουν το Φιδονήσι την παραμονή της 9ης Μαΐου».

«Την παραμονή της Ημέρας της Νίκης, οι ουκρανικές Αρχές έκαναν μια περιπετειώδη προσπάθεια να καταλάβουν το Φιδονήσι. Αυτή η αμφίβολη ενέργεια αποδείχθηκε πλήρης αποτυχία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εκκαθάρισαν περισσότερους από 50 στρατιωτικούς των επίλεκτων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Σε τρεις ημέρες καταστράφηκαν τέσσερα εχθρικά αεροσκάφη, δέκα ελικόπτερα, 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρία πλοία», δήλωσε ο Σοϊγκού.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ